Skip to main content

Πρόστιμο 1,3 εκ. πρέπει να πληρώσει ο Μουρίνιο στην Ισπανία

REUTERS/Alberto Lingria

Η καταδίκη χρονολογείται για τη πληρωμή φόρων τα έτη μεταξύ 2011 και 2012, όταν ο Πορτογάλος προπονούσε τη Ρεάλ

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας επιβεβαίωσε ότι ο Ζοζέ Μουρίνιο πρέπει να πληρώσει χρέος 1,3 εκ. ευρώ, που σχετίζεται με τη ρύθμιση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων (IRPF) για τα έτη 2011 και 2012, όταν ήταν επικεφαλής της Ρεάλ Μαδρίτης.

Το 2018 το Κεντρικό Οικονομικό Διοικητικό Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του Πορτογάλου προπονητή για την περίοδο 2010-2012, απόφαση που κατέληξε σε φορολογικό πρόστιμο 571.073 ευρώ και συμφωνία διακανονισμού 881.368 ευρώ.

Στη συνέχεια, το Εθνικό Εφετείο ακύρωσε την κύρωση και κήρυξε παραγραφέν το δικαίωμα της διοίκησης να καθορίσει τη φορολογική οφειλή που αφορούσε το 2010, αλλά διατήρησε αυτές για τα έτη 2011 και 2012.

Ο Μουρίνιο αμφισβήτησε τις πληρωμές γι΄ αυτά τα δύο χρόνια ισχυριζόμενος ότι το οικονομικό δικαστήριο είχε εκτιμήσει εσφαλμένα τη φορολογία που αφορούσε τις πληρωμές που έλαβε για τη μεσιτεία του συμβολαίου του με τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Ειδικότερα, υποστήριξε ότι αυτές οι πληρωμές δεν μπορούσαν να θεωρηθούν αποζημίωσή του επειδή δεν είχε αποδειχθεί ότι ο σύλλογος πλήρωσε στην εταιρεία Gestifute του ατζέντη Ζόρζε Μέντες για λογαριασμό του, αλλά ότι ήταν η Ρεάλ Μαδρίτης που ζήτησε τις υπηρεσίες του μάνατζερ και πλήρωσε ανάλογα.

Τώρα όμως, το Τμήμα Διοικητικών Υποθέσεων του Ανώτατου Δικαστηρίου απέρριψε την έφεση και τον ανάγκασε να ολοκληρώσει τις εκκαθαρίσεις του 2011 και του 2012, υπενθυμίζοντας ότι δεν υπήρξε παρακράτηση ούτε δηλώθηκε θεματικό εισόδημα από τον προπονητή σε αυτές τις πληρωμές, επομένως δεν το συμπεριέλαβε στη δήλωσή του IRPF.