Skip to main content

Μετά τον Τσέφεριν, ποιος;

Ο νυν πρόεδρος της UEFA δήλωσε πως δεν θα θέσει άλλη υποψηφιότητα για την προεδρία και οι διεργασίες στη Νιόν ξεκίνησαν...

Τελικά, την Πέμπτη (8/2) στο Παρίσι δεν ξεκίνησε καμία επανάσταση αλλά η αρχή μιας τριετούς περιόδου αβεβαιότητας, καθώς το 48ο Συνέδριο της UEFA ολοκληρώθηκε με μια ανατροπή.

Ποια; Ο επικεφαλής του διοικητικού οργάνου του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, Αλεξάντερ Τσέφεριν, αφού έλαβε σχεδόν ομόφωνα το πράσινο φως για μια αμφιλεγόμενη τροποποίηση του καταστατικού, δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να είναι ξανά υποψήφιος το 2027.

Παρά την εξαίρεση από το όριο των τριών θητειών, το οποίο εισήγαγε ο ίδιος το 2017 και θα του επέτρεπε να διεκδικήσει τέταρτη θητεία, ο Τσέφεριν ανακοίνωσε την απόφασή του να εγκαταλείψει την προοπτική να ηγηθεί του οργανισμού για 15 συνεχή χρόνια.

«Αποφάσισα έξι μήνες πριν. Δεν ανακοίνωσα την απόφασή μου νωρίτερα γιατί ήθελα να παρατηρήσω προσεκτικά τον αληθινό χαρακτήρα κάποιων ανθρώπων και, επιπλέον, δεν ήθελα να επηρεάσω το Συμβούλιο».

Τα λόγια του Τσέφεριν φαίνονται ξεκάθαρα, αλλά στην έδρα της UEFA (Νιόν/Ελβετία) πυροδοτήθηκε αμέσως μια ερμηνεία της κίνησής του, που αναπόφευκτα συνδέεται με την παραίτηση του επικεφαλής ποδοσφαίρου, Ζβόνιμιρ Μπόμπαν, στις 24 Ιανουαρίου.

Σε δημόσια επιστολή του, ο Κροάτης είχε εκφράσει τη διαφωνία του για την τροπολογία, «για λόγους ηθικούς και δεοντολογίας», επιτιθέμενος στον Τσέφεριν.

Ο ίδιος ο Μπόμπαν, σύμφωνα με τον πρόεδρο της UEFA, ήταν «από τους λίγους που ήξεραν την πρόθεσή μου να μην θέσω ξανά υποψηφιότητα».

Ωστόσο, η εξέλιξη της υπόθεσης ήρθε σε αντίθεση με την τοποθέτηση και την επιλογή του πρώην δεξιού χεριού του Τσέφεριν και το τι θα γίνει τώρα είναι θέμα συζήτησης.

Σύμφωνα με τον αγγλικό Τύπο, πάντως, η φόρμουλα που χρησιμοποίησε ο Τσέφεριν δεν θα απέκλειε ουσιαστικά την πιθανή εκ νέου υποψηφιότητά του.

Αυτή τη στιγμή, όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, ενόψει των εκλογών του 2027 φαίνεται να αναδύεται μια μονομαχία μεταξύ του νυν προέδρου της Ρουμανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Ραζβάν Μπουρλεάνου και του ίδιου του Μπόμπαν.

Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στο Συμβούλιο, το μέτωπο κατά του Τσέφεριν, το οποίο αρχικά αριθμούσε 10 ομοσπονδίες, περιορίστηκε στη («βαριά») αγγλική ψήφο και την ουκρανική αποχή.

Σύμφωνα με την αθλητική ισπανική εφημερίδα Marca, τη θέση του Τσέφεριν σκέφτεται να διεκδικήσει και ο Λουίς Φίγκο, στενός συνεργάτης του Τσέφεριν τα τελευταία χρόνια και άλλοτε υποψήφιος για την προεδρία της FIFA.