Skip to main content

UEFA: Αλλαγή καταστατικού αλλά ο Τσέφεριν δεν συνεχίζει μετά το 2027

Ο Νο1 του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου θα μπορούσε να παραμείνει στο τιμόνι της ηπειρωτικής Συνομοσπονδίας τουλάχιστον μέχρι το 2031 αλλά δεν θα το κάνει

Η UEFA αλλάζει το καταστατικό της, αλλά ο Αλεξάντερ Τσέφεριν δεν θα είναι υποψήφιος για τρίτη θητεία ως πρόεδρός της.

Στο συνέδριο της UEFA, που διεξάγεται στο Παρίσι, οι αλλαγές στο καταστατικό ψηφίστηκαν με την ψήφο 50 από τις παρούσες Ομοσπονδίες, με μόνο μία ψήφο κατά, αυτή του διευθύνοντος συμβούλου της Αγγλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Μαρκ Μπέλινγχαμ και μία αποχή (Ουκρανία).

Η Αγγλική Ομοσπονδία, μαζί με την Ισλανδία και τη Νορβηγία, είχαν δηλώσει προηγουμένως ότι τάσσονταν κατά του αιτήματος της UEFA να ψηφίσει ομαδικά όλες τις νομοθετικές αλλαγές, οι οποίες περιλάμβαναν μια σειρά από διαφορετικές αλλαγές σε διάφορα θέματα.

Η σημαντικότερη από τις αλλαγές θα επέτρεπε στον Τσέφεριν να είναι ξανά υποψήφιος το 2027 και επομένως να παραμείνει δυνητικά στη θέση του ως πρόεδρος της UEFA έως τουλάχιστον το 2031, έχοντας εκλεγεί για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2016.

Ωστόσο, ο ίδιος εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου ότι αποφάσισε «πριν από περίπου έξι μήνες να μην θέσω ξανά υποψηφιότητα το 2027».

«Δεν το είπα γιατί δεν ήθελα να επηρεάσω το Συμβούλιο. Έχω μια καλή ζωή στο ποδόσφαιρο αλλά και έξω απ΄ αυτό. Βαρέθηκα την Covid, αυτό το παράλογο πρότζεκτ της Super League, αυτούς που αυτοαποκαλούνται ηθικές αρχές», συνέχισε.

«Σε κάθε περίπτωση, μπορώ να πω ότι είμαι χαρούμενος και περήφανος ως καπετάνιος ενός πλοίου που μπόρεσε να ξεπεράσει καλά την καταιγίδα και θα συνεχίσει να το κάνει τα επόμενα τρία χρόνια, να ηγείται μιας ποδοσφαιρικής κοινότητας που ποτέ δεν ήταν τόσο ενωμένη».

Και ο Τσέφεριν κατέληξε: «Αποφάσισα πριν από περίπου έξι μήνες ότι δεν θα θέσω υποψηφιότητα το 2027, είμαι μακριά από την οικογένειά μου για περίπου έξι χρόνια και θα είμαι για άλλα τρία. Κοινοποίησα αυτήν την απόφαση πρώτα στην οικογένειά μου και μετά σε φίλους και συναδέλφους».