Skip to main content

Κοινή δήλωση των κρατών-μελών της Ε.Ε. κατά της Super League

REUTERS/Johanna Geron/File Photo

Το έγγραφο προωθήθηκε από τη, Γαλλία και φέρει την υπογραφή όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με εξαίρεση την Ισπανία

Η σύγκρουση στο μέτωπο της ευρωπαϊκής Super League δεν υποχωρεί. Μετά την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την έναρξη του ανανεωμένου σχεδίου της A22, η Super League είναι έτοιμη να υποβάλει αγωγή στην UEFA, με αίτημα αποζημίωσης για ζημίες έως 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Κίνηση υπάρχει όμως και εναντίον της. Όπως αναφέρει το Politico, η Γαλλία έχει λάβει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια κοινή δήλωση από τα κράτη-μέλη, η οποία θα έχει ως στόχο να διασφαλίσει τη «σύνδεση μεταξύ των ετήσιων επιδόσεων στις εθνικές διοργανώσεις και όλων των ευρωπαϊκών διασυλλογικών τουρνουά».

Η δήλωση υπογράφηκε από όλα τα μέλη της Ε.Ε., εκτός από την Ισπανία. Η κυβέρνηση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν προτρέπει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συντάξει νομοθεσία που να εδραιώνει αυτόν τον δεσμό.

Η δήλωση, που θα συνδέει τις εθνικές επιδόσεις (κατάταξη, αποτελέσματα στις διοργανώσεις) με την πρόκριση στις διεθνείς διοργανώσεις, προχωρά περισσότερο από οποιαδήποτε προηγούμενη δήλωση της Ε.Ε., η οποία ουδέποτε είχε στοχεύσει τόσο ρητά τη Super League.

Με απλά λόγια, αυτό θα σήμαινε: UEFA Champions League ναι, Super League όχι. Η A22 Sports Management, η εταιρεία που προωθεί τη διοργάνωση, προσπαθεί να αναβιώσει το έργο της, το οποίο ξεκίνησε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2021 για να μπει στο ράφι μέσα σε 48 ώρες.

Ωστόσο, η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου περί μονοπωλιακού χαρακτήρα και δεσπόζουσας θέσης των FIFA και UEFA, άνοιξε μια νέα πόρτα για το σχέδιο, το οποίο (υπο)κινούν η Ρεάλ Μαδρίτης (πρωτίστως) και η Μπαρτσελόνα.

Η Ε.Ε. έχει λάβει θέση κατά της Super League από την πρώτη στιγμή, ενώ το γαλλικό έγγραφο προτρέπει την Επιτροπή «να προβληματιστεί καταλλήλως με την επιδίωξη του ψηφίσματος του Συμβουλίου του 2021 για τη διασφάλιση του ανοιχτού χαρακτήρα των διοργανώσεων, της αθλητικής αξίας, της αλληλεγγύης και των αξιών του αθλήματος».

Το πολιτικό βάρος των κρατών-μελών δεν μπορεί να θεωρηθεί αδιάφορο. Ωστόσο, η Super League από την πλευρά της είναι πεπεισμένη ότι είναι απόλυτα με το μέρος της λογικής σε καθαρά νομικό επίπεδο, εξ ου και η επιθυμία να προχωρήσει σε μια πιθανή αγωγή, η οποία θα μπορούσε να φτάσει τα 3,6 δισ. ευρώ.

naftemporiki.gr