Skip to main content

Ο Αλ Θάνι δεν εμφάνισε ποτέ εγγυητικά στοιχεία για την αγορά της Μάντσεστερ Γ.

Ο σεΐχης παρουσίασε τέσσερις διαφορετικές προσφορές στην οικογένεια Γκλέιζερ για το 100% των μετοχών πριν αποσυρθεί από τις διαπραγματεύσεις τον περασμένο Οκτώβριο

Ο σερ Τζιμ Ράτκλιφ είναι μέτοχος μειοψηφίας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εδώ και μερικές εβδομάδες, αλλά με πολύ σημαντικά καθήκοντα σχετικά με το αθλητικό σκέλος.

Ο νέος δυνατός «παίκτης» έχει εγγυηθεί τους πρώτους οικονομικούς πόρους που απαιτούνται για αναδιάρθρωση των κτηματομεσιτικών δομών του συλλόγου, συμπεριλαμβανομένου του εμβληματικού «Ολντ Τράφορντ».

Ο ιδιοκτήτης της Ineos εισήλθε στον αγγλικό σύλλογο, που παραμένει υπό τον έλεγχο της αμερικανικής οικογένειας Γκλέιζερ, με ποσοστό 25% (1,4 δισ. ευρώ), ενώ επιπλέον 300 εκατ. θα επενδυθούν στις δομές των «Κόκκινων Διαβόλων».

Ο Ράτκλιφ ξεπέρασε τον ανταγωνισμό από τον σεΐχη Γιασίμ Αλ Θάνι, ο οποίος αποχώρησε από την κούρσα αφού κατάλαβε ότι πρόθεση των Γκλέιζερς ήταν να μην πουλήσουν το σύνολο των μετοχών τους στην εταιρεία.

Οι προσφορές του Αλ Θάνι στους Γκλέιζερς

Όπως αναφέρει η βρετανική ιστοσελίδα The Athletic, η προσφορά των 5 δισ. λιρών (με την τρέχουσα ισοτιμία, 5,8 δισ. ευρώ), σύμφωνα με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC), το ομοσπονδιακό όργανο των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την εποπτεία των χρηματιστηρίων, δεν συνοδευόταν από δεσμευτική επιστολή, παρά τα πολυάριθμα σχετικά αιτήματα.

Στο έγγραφο της SEC δεν αναφέρεται ο σεΐχης Αλ Θάνι, ούτε το Ίδρυμά του, Nine Two, αλλά αναφέρεται ξεκάθαρα ως «Προσφέρων Α». Η πρώτη προσφορά, που παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο, περιλάμβανε την απόκτηση όλων των μετοχών στην «τιμή των 25 δολαρίων ανά μετοχή».

Προς τα τέλη Φεβρουαρίου, εκπρόσωποι της Γιουνάιτεντ και της Raine Group, της επενδυτικής τράπεζας που είχε αναλάβει τη διαδικασία, είχαν συνομιλίες με τον Γιασίμ για να συζητήσουν την πρότασή του.

«Η Raine έδειξε στον πλειοδότη Α ότι έπρεπε να παράσχει λεπτομέρειες για τις προβλεπόμενες πηγές χρηματοδότησής του σε σχέση με την προτεινόμενη απόκτηση και ότι δεν είχε παράσχει επαρκή αξία στους μετόχους», αναφέρεται στο έγγραφο.

Όσον αφορά αυτό το τελευταίο σημείο, ο Αλ Θάνι, τον Απρίλιο, αύξησε την προσφορά του στα 28,54 δολάρια ανά μετοχή πριν την αναθεωρήσει με μια περαιτέρω βελτιωμένη προσφορά 30 δολαρίων ανά μετοχή τον Μάιο. Για άλλη μια φορά, για καμία πρόταση «δεν παρείχε επικαιροποιημένες επιστολές οικονομικής δέσμευσης για να την υποστηρίξει».

Η Γιουνάιτεντ και η Raine υπέδειξαν τιμή 35,25 δολαρίων ανά κοινή μετοχή στον πλειοδότη του Κατάρ ως επαρκή προσφορά για την πώληση, κι έτσι ο σεΐχης υπέβαλε νέα τον Ιούνιο.

Η πρόταση προέβλεπε αποτίμηση 34 δολαρίων για κάθε μετοχή Κατηγορίας Β και 24,81 δολαρίων για μετοχές κατηγορίας Α, αλλά οι Γκλέιζερς δεν ήταν ακόμα ικανοποιημένοι και, παρά τις πολλές συνομιλίες μεταξύ των πλευρών, ο Αλ Θάνι αποσύρθηκε τον Οκτώβριο από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Τι έμεινε από αυτή την ιστορία; Ότι ο ενδιαφερόμενος για την εξαγορά των «Κόκκινων Διαβόλων» δεν προσκόμισε ποτέ επίσημα έγγραφα που να εγγυώνται την προτεινόμενη επένδυση…

naftemporiki.gr