Skip to main content

Δικαστήριο ΕΕ: ​​Κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από UEFA και FIFA

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε υπέρ της Super League ανοίγοντας το δρόμο για τουρνουά που θα διοργανώνονται από τους συλλόγους

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ουσιαστικά έκανε δεκτή την έφεση για το ζήτημα της μονοπωλιακής θέσης της UEFA και της FIFA, με την τελική ετυμηγορία να είναι ξεκάθαρη: κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από την UEFA και τη FIFA.

Ωστόσο, στη δημοσιοποίηση της απόφασης επισημαίνεται ότι μια διοργάνωση, όπως το σχέδιο της Super League, δεν σημαίνει ότι πρέπει απαραίτητα να εγκριθεί. Όπως τονίζεται, το Δικαστήριο, έχοντας λάβει ερωτήσεις γενικά για τους κανόνες της FIFA και της UEFA, δεν σχολιάζει το συγκεκριμένο έργο.

«Η Διεθνής Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA) και η Ένωση Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών (UEFA) είναι ομοσπονδίες ιδιωτικού δικαίου με έδρα την Ελβετία. Στόχος τους είναι να προωθήσουν και να δημιουργήσουν το πλαίσιο για το ποδόσφαιρο σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Έχουν υιοθετήσει κανόνες που τους δίνουν την εξουσία να εγκρίνουν ποδοσφαιρικές διοργανώσεις μεταξύ συλλόγων στην Ευρώπη και να εκμεταλλεύονται τα διάφορα δικαιώματα μέσων ενημέρωσης που σχετίζονται με τέτοιες διοργανώσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Δικαστηρίου της ΕΕ.

«Μια ομάδα 12 ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών συλλόγων, ενεργώντας μέσω της ισπανικής εταιρείας European Superleague Company, θέλησαν να δημιουργήσουν ένα νέο ποδοσφαιρικό έργο: τη Super League. Η FIFA και η UEFA αντιτάχθηκαν στο έργο, απειλώντας να επιβάλουν κυρώσεις σε συλλόγους και παίκτες που αποφάσισαν να συμμετάσχουν».

«Η European Superleague Company άσκησε νομική αγωγή κατά της FIFA και της UEFA ενώπιον του Εμπορικού Δικαστηρίου της Μαδρίτης (Ισπανία), υποστηρίζοντας ότι οι κανόνες τους για την έγκριση των διοργανώσεων και την εκμετάλλευση των δικαιωμάτων των μέσων ενημέρωσης ήταν αντίθετοι με το δίκαιο της ΕΕ. Έχοντας αμφιβολίες για το ζήτημα, μεταξύ άλλων, του γεγονότος ότι η FIFA και η UEFA κατέχουν το μονοπώλιο στην εν λόγω αγορά, το ισπανικό δικαστήριο υπέβαλε ερωτήσεις στο Δικαστήριο».

«Το Δικαστήριο παρατηρεί ότι η διοργάνωση ποδοσφαιρικών αγώνων μεταξύ συλλόγων και η εκμετάλλευση των δικαιωμάτων των μέσων ενημέρωσης είναι, προφανώς, οικονομικές δραστηριότητες. Πρέπει επομένως να σέβονται τους κανόνες ανταγωνισμού και τις ελευθερίες μετακίνησης, ακόμη και αν η οικονομική έρευνα στον αθλητισμό έχει ορισμένα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως η ύπαρξη ενώσεων με ρυθμιστικές και ελεγκτικές εξουσίες και η εξουσία επιβολής κυρώσεων. Το Δικαστήριο σημειώνει επίσης ότι, παράλληλα με αυτές τις εξουσίες, η FIFA και η UEFA διοργανώνουν οι ίδιες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις».

«Στη συνέχεια, το Δικαστήριο δηλώνει ότι, όταν μια επιχείρηση σε δεσπόζουσα θέση έχει την εξουσία να καθορίζει τις συνθήκες υπό τις οποίες δυνητικά ανταγωνιστικές επιχειρήσεις μπορούν να έχουν πρόσβαση στην αγορά, η εξουσία αυτή πρέπει να υπόκειται σε κατάλληλα κριτήρια για να διασφαλίζεται η διαφάνεια, η αντικειμενικότητα, η μη διάκριση και αναλογικότητας, δεδοµένων πιθανών συγκρούσεων συµφερόντων. Ωστόσο, οι εξουσίες της FIFA και της UEFA δεν υπόκεινται σε τέτοια κριτήρια. Συνεπώς, η FIFA και η UEFA κάνουν κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης. Επιπλέον, λόγω του αυθαίρετου χαρακτήρα τους, οι κανόνες για την έγκριση, την παρακολούθηση και τις κυρώσεις πρέπει να θεωρούνται αδικαιολόγητοι περιορισμοί στην ελεύθερη παροχή υπηρεσιών».

«Αυτό δεν σημαίνει ότι μια διοργάνωση όπως το σχέδιο της Super League πρέπει απαραίτητα να εγκριθεί. Το Δικαστήριο, έχοντας λάβει ερωτήσεις γενικά για τους κανόνες της FIFA και της UEFA, δεν σχολιάζει το συγκεκριμένο έργο στην απόφασή του».

«Παράλληλα, το Δικαστήριο παρατηρεί ότι οι κανόνες της FIFA και της UEFA σχετικά με την εκμετάλλευση των δικαιωμάτων των μέσων ενημέρωσης είναι επιβλαβείς για τους ευρωπαϊκούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους, όλες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις αγορές των μέσων ενημέρωσης και, τελικά, τους καταναλωτές και τους τηλεθεατές, εμποδίζοντάς τους να απολαμβάνουν νέα και δυνητικά καινοτόμα ή ενδιαφέροντες διαγωνισμοί.

Ωστόσο, εναπόκειται στο Εμπορικό Δικαστήριο της Μαδρίτης να επαληθεύσει εάν αυτοί οι κανόνες μπορούν ακόμα να ωφελήσουν διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη του ποδοσφαίρου, για παράδειγμα, διασφαλίζοντας την κοινή ανακατανομή των κερδών που παράγονται από αυτά τα δικαιώματα».