Skip to main content

Πενταετές το νέο όριο μεταγραφικής απόσβεσης στην Premier League

Ο κανονισμός που ψηφίστηκε από την πλειοψηφία των συλλόγων ευθυγραμμίζει την αγγλική Λίγκα με την UEFA

Οι σύλλογοι της Premier League ψήφισαν για να περιορίσουν την περίοδο κατά την οποία το κόστος μεταγραφής ενός ποδοσφαιριστή μπορεί να κατανεμηθεί και όρισαν τα πέντε χρόνια, ανεξάρτητα από τη διάρκεια του συμβολαίου του.

Αυτή η αλλαγή του κανονισμού, ωστόσο, δεν θα έχει αναδρομική ημερομηνία για να περιλαμβάνει μεταγραφές που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί ή συμβόλαια που έχουν ήδη υπογραφεί, ενώ ευθυγραμμίζει την Premier League με την UEFA, η οποία τον Ιούνιο έθεσε το δικό της πενταετές όριο απόσβεσης του μεταγραφικού κόστους. Οι σύλλογοι ψήφισαν το μέτρο στη συνέλευση των μετόχων που πραγματοποιήθηκε χθες (12 Δεκεμβρίου).

Η ψηφοφορία πέρασε με 15 συλλόγους -συμπεριλαμβανομένης της Τσέλσι, που είχε προσελκύσει την προσοχή για τα μεγάλα συμβόλαια ορισμένων από τις νέες μεταγραφές της τους τελευταίους 18 μήνες- να τάσσονται υπέρ, δύο κατά και τρεις αποχές.

Προηγουμένως, οι σύλλογοι μπορούσαν να κατανείμουν το κόστος μιας μεταγραφής σε όλη τη διάρκεια οποιουδήποτε συμβολαίου. Η έλλειψη νομοθεσίας σε αυτόν τον τομέα είχε προκαλέσει επικρίσεις, αφού αρκετές από τις υψηλού προφίλ μεταγραφές της Τσέλσι τους τελευταίους 18 μήνες είχαν υπογράψει μακροχρόνιες συμφωνίες.

Ο Μιχάιλο Μούντρικ, για παράδειγμα, υπέγραψε συμβόλαιο 8,5 ετών -το μεγαλύτερο στην ιστορία της Premier League- με την Τσέλσι μετά τη μετακόμισή του από τη Σαχτάρ Ντόνετσκ για 62 εκατομμύρια λίρες τον Ιανουάριο. Επίσης, ο Έντσο Φερνάντες υπέγραψε ως το 2031 μετά τη μετακίνησή του με 106 εκατομμύρια λίρες από την Μπενφίκα.

Οι ομάδες ψήφισαν επίσης υπέρ του να επιτραπεί στο διοικητικό συμβούλιο της Premier League να σταματήσει έναν σύλλογο από την εγγραφή περισσότερων παικτών σε περιπτώσεις κατά τις οποίες έχει μεταγραφικό χρέος σε άλλη ομάδα της κατηγορίας ή της Αγγλικής Ποδοσφαιρικής Λιγκ (EFL), έως ότου ολοκληρωθεί η εκκρεμής πληρωμή.

Ακόμα, ο παραβάτης σύλλογος θα μπορούσε να δει το οφειλόμενο ποσό να αφαιρείται από το μερίδιό του στο χρηματικό έπαθλο του πρωταθλήματος.

Πλέον, σύμφωνα με τη νομοθεσία της Premier League και της UEFA, τα συμβόλαια μπορούν να έχουν οποιαδήποτε διάρκεια, αλλά η περίοδος κατά την οποία ένα τέλος μεταγραφής μπορεί να κατανεμηθεί περιορίζεται σε πέντε χρόνια.