Skip to main content

Η PIF απόκτησε το 10% του αεροδρομίου Χίθροου

Το σαουδαραβικό fund, ήδη ιδιοκτήτης της Νιούκαστλ στην Πρέμιερ Λιγκ, συνεχίζει τις επενδύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο

Το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων (PIF) της Σαουδικής Αραβίας συνεχίζει τις «δαπάνες» του στην Αγγλία. Μετά την είσοδο στον κόσμο του ποδοσφαίρου με την απόκτηση της Νιούκαστλ, το κρατικό fund ανακοίνωσε -σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters- ότι απόκτησε το 10% του αεροδρομίου Χίθροου στο Λονδίνο.

Η συμφωνία ακολουθεί την εκποίηση μεριδίου (25%) του ισπανικού κολοσσού υποδομών Ferrovial στο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Ευρώπης.

Εκτός από το μερίδιο του PIF, ένα άλλο ποσοστό 15% θα αποκτήσει η γαλλική εταιρεία Ardian, η οποία έχει ήδη εμπειρία στον τομέα της αεροπορίας με προηγούμενη επένδυση στο αεροδρόμιο Λούτον του Λονδίνου και την αγορά σημαντικών μετοχών σε έξι ιταλικά αεροδρόμια.

Η Ferrovial ήταν ο μεγαλύτερος μέτοχος του αεροδρομίου από το 2006. Το εγχείρημα αναμένεται να αποφέρει σχεδόν 2,4 δισεκατομμύρια λίρες στα ταμεία του ομίλου, που είχε ήδη αυξήσει τη δυνατότητα πώλησης του μεριδίου του το 2022, μετά την ισχυρή ανάκαμψη του αριθμού των ταξιδιωτών.

Μόνο τον εφετινό Οκτώβριο 7 εκατομμύρια επιβάτες πέρασαν από το αεροδρόμιο του Λονδίνου, σημειώνοντας αύξηση 19% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Το ταμείο της Σαουδικής Αραβίας, με ισχύ άνω των 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα ακολουθήσει την πρωτοβουλία της Qatar Investment Authority, η οποία είναι ήδη μέτοχος της FGP Topco, της εταιρείας χαρτοφυλακίου Χίθροου.

Το PIF ελέγχεται από τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ, η κυβέρνηση του οποίου έχει καταγγελθεί για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

naftemporiki.gr