Skip to main content

Η εξήγηση του «πολέμου» Ρεάλ Μαδρίτης – La Liga

Αυτή η αντιπαράθεση διαρκεί από το 2013, δηλαδή από τη χρονιά που εξελέγη πρόεδρος της Λίγκας ο Χαβιέρ Τέμπας.

Το Σάββατο, ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης Φλορεντίνο Πέρεθ χρησιμοποίησε την ετήσια συνέλευση του συλλόγου για να επιτεθεί γι΄ άλλη μια φορά στον ομόλογό του στη La Liga, Χαβιέρ Τέμπας.

Ο 76χρονος επικεφαλής της «Βασίλισσας» ισχυρίστηκε ότι η ισπανική Λίγκα έχει πραγματοποιήσει «επαναλαμβανόμενες ενέργειες… ενάντια στα συμφέροντα της Ρεάλ Μαδρίτης», αποκάλεσε τη συμφωνία της διοργανώτριας του πρωταθλήματος με το fund CVC «μάστιγα για το ισπανικό ποδόσφαιρο» κι επέκρινε την αμοιβή του Τέμπας.

Ο πρόεδρος της Λίγκας απάντησε με τυπικά άμεσο τρόπο με μια ανάρτηση στο X (πρώην Twitter), στην οποία κατηγόρησε τον Πέρεθ ότι είπε «σοβαρά ψέματα για τη La Liga» και πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε «καμία αύξηση» στον μισθό του, πριν η La Liga δημοσιεύσει μια μεγαλύτερη δήλωση λίγο αργότερα, ενώ κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ρεάλ ότι έχει «μεσσιανικό» σύμπλεγμα προσωπικότητας και θέλει να ελέγχει τα πάντα.

Η δήλωση περιλάμβανε επίσης περισσότερες προσωπικές επιθέσεις στον Πέρεθ – συμπεριλαμβανομένης μιας προσπάθειας να τον συνδέσουν με τον αποπεμφθέντα πια  πρόεδρο της Ισπανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (RFEF) Λουίς Ρουμπιάλες, κι επισημαίνοντας ομοιότητες μεταξύ του κειμένου της ομιλίας του Σαββάτου και της διατύπωσης επικριτικών άρθρων κατά της La Liga.

Για τους έμπειρους παρατηρητές του ισπανικού πρωταθλήματος ο πόλεμος των λέξεων δεν είναι κάτι καινούργιο, αντίθετα Πέρεθ και Τέμπας βρίσκονται εδώ και καιρό σε διαμάχη μεταξύ τους.

Δεν ήταν λοιπόν έκπληξη που ο Πέρεθ ενστερνίστηκε ξανά τις αρετές της ευρωπαϊκής Super League, το έργο που συνέχισε να ηγείται παρά τη φαινομενική κατάρρευσή του όταν πρωτοξεκίνησε το 2021.

Ο Πέρεθ καταδίκασε τη συμφωνία ύψους 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ που συμφωνήθηκε μεταξύ της La Liga και των διεθνών επενδυτών CVC Capital Partners πέρυσι, γνωστή ως «La Liga Boost», η οποία είδε τους ισπανικούς συλλόγους να λαμβάνουν πρόσθετη χρηματοδότηση με αντάλλαγμα ένα μερίδιο σε μια νέα εταιρεία, που θα αποκτούσε τα έσοδα από τις εκπομπές και τα δικαιώματα χορηγίας για τα επόμενα 50 χρόνια.

Ποια είναι η πηγή της διαμάχης;

Από πού πηγάζει όμως η αντιπαλότητα; Η αντιπαράθεση των δύο ανδρών ξεκίνησε ακριβώς όταν ο Τέμπας εξελέγη πρόεδρος της La Liga το 2013, με εντολή να συγκεντρώνει τα έσοδα από τις  τηλεοπτικές μεταδόσεις.

Αυτό σήμαινε περισσότερα χρήματα για την πλειονότητα των μικρότερων συλλόγων που είχαν υποστηρίξει τον Τέμπας, αλλά αυτά τα χρήματα έφυγαν από τη Ρεάλ και την Μπαρτσελόνα, που ένοιωθαν πια ότι δεν ανταμείβονται επαρκώς για το μεγαλύτερο τότε πρωτάθλημα στον κόσμο.

Έτσι, τα τελευταία χρόνια, η La Liga και οι δύο μεγαλύτεροι σύλλογοι-μέλη της έχουν εμπλακεί σε τακτικές διαμάχες στα μέσα ενημέρωσης και στα δικαστήρια. Αυτό συνεχίστηκε μέσω της Ρεάλ και της Μπαρτσελόνα που ωθούσαν το λανσάρισμα της Super League τον Απρίλιο του 2021 και καμία από τις δύο δεν προσχώρησε στη συνεργασία «La Liga Boost», που ανακοινώθηκε αργότερα εκείνο το έτος με την CVC.

Τις απόψεις που εξέφρασε ο Πέρεθ στην ομιλία του συμμερίζεται το διοικητικό συμβούλιο της Ρεάλ Μαδρίτης. Βλέπουν ότι η δύναμη του Τέμπας προέρχεται από άλλους συλλόγους της La Liga, που θεωρούν ότι έχουν βοηθηθεί οικονομικά σε βάρος των εσόδων της «Βασίλισσας».

Υπάρχει επίσης σημαντικός θυμός επειδή πολλά στελέχη ενημερώθηκαν για το ότι ο Τέμπας συναντήθηκε με διαφορετικούς συλλόγους, συμπεριλαμβανομένης της Μπαρτσελόνα, πίσω από την πλάτη της Ρεάλ, για να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία με την CVC.

Στα κεντρικά γραφεία της La Liga, υπάρχει πλέον η αποδοχή ότι η Ρεάλ Μαδρίτης θα απορρίπτει πάντα τις νέες προτάσεις ή πρωτοβουλίες της, ενώ τα στελέχη της Λίγκας αλλά και της Ρεάλ γνωρίζουν ότι οι επικεφαλής τους είναι απίθανο να συμφωνήσουν σε οτιδήποτε προτείνουν οι άλλοι.