Skip to main content

Νικητής και με ρεκόρ ο Κίπτο στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας

Ο Κενυάτης δρομέας κατέρριψε την καλύτερη επίδοση της κλασικής διαδρομής, που διαρκούσε από τον Νοέμβριο του 2014.

Ο Κενυάτης δρομέας Έντουιν Κίπροπ Κίπτο ήρθε στην Αθήνα ως φαβορί για τη νίκη στον 40ό Αυθεντικό Μαραθώνιο και δικαίωσε απολύτως τα προγνωστικά.

Ο Αφρικανός αθλητής αναδείχθηκε νικητής στη μοναδική κλασική διαδρομή επί της Γης και όχι μόνο, αφού σημείωσε νέο ρεκόρ αγώνα καλύπτοντας την απόσταση των 42.195 μέτρων σε 2 ώρες 10 λεπτά και 34 δευτερόλεπτα.

Ο 30χρονος Κίπτο τα έδωσε όλα στα τελευταία μέτρα και κατόρθωσε να πάρει το προηγούμενο ρεκόρ από τον συμπατριώτη του Φέλιξ Κίπτσιρτσιρ, ο οποίος στις 9 Νοεμβρίου 2014 είχε τερματίσει σε 2:10.37.

«Θέλω να ευχαριστήσω τους διοργανωτές που με κάλεσαν. Θέλω να ευχαριστήσω την οικογένειά μου. Δεν ήμουν καλά προετοιμασμένος, δεν περίμενα να κάνω το ρεκόρ. Πίεσα πάρα πολύ και τα κατάφερα», δήλωσε μετά τον τερματισμό ο Κίπτο.

Δεύτερος και τρίτος ήταν ο Κιλίμο και ο Κιτσάνα αντίστοιχα, ενώ πρώτος Έλληνας αθλητής και νικητής του Πανελληνίου πρωταθλήματος, που διεξάγεται στο πλαίσιο του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας, ήταν -για πρώτη φορά στην καριέρα- του ο Παναγιώτης Καραΐσκος, με επίδοση 2:22.37.

Ο Έλληνας πρωταθλητής κατόρθωσε να αποκτήσει μια διαφορά από τον Πιτσώλη περίπου στο 30ό χιλιόμετρο, αφήνοντας δεύτερο τον περυσινό νικητή.

«Είναι η ένατη συμμετοχή μου και το τέταρτο μετάλλιο μου. Ήξερα ότι ήμουν σε καλή κατάσταση και ήθελα να το επιβεβαιώσω στην κούρσα. Από αύριο ξεκινούν οι καινούριοι στόχοι», δήλωσε ο Καραΐσκος.

Ο Χαράλαμπος Πιτσώλης τερμάτισε δεύτερος με χρόνο 2:23.34, ενώ τρίτος ήταν ο Γιώργος Μίνος με επίδοση 2:23.56.

Στις Γυναίκες, η Μαροκινή Σικάινα Αταμάνε έκανε την έκπληξη περνώντας πρώτη γραμμή του τερματισμού με χρόνο 2:31.52 και αφήνοντας δεύτερη την «χρυσή» Ολυμπιονίκη στο Τόκιο, την Κενυάτισσα Πέρες Γιέπτσιρτσιρ (2:32.19), με την οποία μονάχησε στη μεγαλύτερη διάρκεια της διαδρομής.

Στην τρίτη θέση αλλά ταυτόχρονα και νικήτρια του Πανελλήνιου πρωταθλήματος ήταν η Ελληνίδα πρωταθλήτρια η Γκλόρια Πριβιλέτζιο, η οποία τερμάτισε σε 2:43.19.