Skip to main content

Επανάσταση στην Premier League: Έρχονται οι κάμερες σώματος

Η νέα καινοτομία στην κορυφαία ποδοσφαιρική Λίγκα του πλανήτη θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά αύριο, στην προθέρμανση των παικτών πριν τον αγώνα Γουλβς-Τότεναμ.

Ο εκτός έδρας αγώνας της Τότεναμ με τη Γουλβς, με τον οποίο θα ανοίξει αύριο (11/11, 14:30) η 12η ημέρα του πρωταθλήματος, θα μείνει στην ιστορία της Premier League, καθώς για πρώτη φορά οι ποδοσφαιριστές της αγγλικής κορυφαίας κατηγορίας θα φορέσουν κάμερες σώματος.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, οι παίκτες κάθε ομάδας θα φέρουν πάνω τους μια κάμερα κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης στο στάδιο «Μολινό», αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ της TNT Sports και της Premier League.

Η Άστον Βίλα και η Νιούκαστλ δοκίμασαν κάμερες κατά τη διάρκεια ενός αγώνα στην περιοδεία τους στις ΗΠΑ το καλοκαίρι, αλλά η χρήση τους στο «Μολινό» θα είναι η πρώτη σε γήπεδο της Premier League, δίνοντας στους οπαδούς μια εντελώς νέα προοπτική πριν τον αγώνα.

Οι νόμοι της IFAB δεν επιτρέπουν τη χρήση τεχνολογίας σε αγώνες πρωταθλήματος, αλλά η TNT Sports ελπίζει ότι η δοκιμαστική προθέρμανση του Σαββάτου θα προσφέρει στους θεατές μια μοναδική προοπτική.

Η MindFly, η ισραηλινή start-up πίσω από τις κάμερες, δημιούργησε μια ειδική κάμερα σταθεροποίησης που τροφοδοτείται από τεχνητή νοημοσύνη, προσαρτημένη σε ένα «υπερελαφρύ» γιλέκο.

Η μικροσκοπική κάμερα είναι ραμμένη σε ένα γιλέκο GPS κάτω από τη φανέλα, με μια μικρή τρύπα κομμένη στο ύψος του στήθους για να μπορεί ο φακός να δει το παιχνίδι.

Πώς λειτουργούν οι κάμερες

Για να συνδεθεί η κάμερα στον ποδοσφαιριστή και να ετοιμαστεί αυτός χρειάζονται περίπου δύο λεπτά. Αρχικά καταγράφεται μια ευρυγώνια προβολή του πεδίου, η οποία στη συνέχεια περικόπτεται με τη χρήση αυτόματης ανίχνευσης μέσω AI, για εστίαση στη δράση.

Η κάμερα σώματος χρησιμοποιεί επίσης την τεχνολογία σταθεροποίησης SteadiCam για να εξασφαλίσει ομαλό βίντεο, κατάλληλο για μετάδοση.

Έχει αδιάβροχη οθόνη και είναι τόσο ελαφριά που κυκλοφορεί ως «αόρατη». «Η εύρεση νέων τρόπων για να φέρουμε τους οπαδούς μας πιο κοντά στη δράση στο γήπεδο είναι βασική εστίαση για εμάς», δήλωσε η Ρέιτσελ Νάιντινγκεϊλ, επικεφαλής των μέσων ενημέρωσης και καινοτομίας στην Premier League.

Το υλικό μεταφορτώνεται σε πραγματικό χρόνο από λογισμικό που το καθιστά γρήγορα προσβάσιμο για τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, με την TNT Sports να θέλει να παρουσιάσει το εργαλείο ως μέρος του pre-match στο «Μολινό» και τον αγώνα της Γουλβς με την Τότεναμ.