Skip to main content

Σε διαμάχη Γαλατασαράι και Φενέρμπαχτσε με την Τουρκική Ομοσπονδία

Η TFF έχει ήδη υπογράψει συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία για να διεξαχθεί εκεί το Σούπερ Καπ, αλλά οι δύο σύλλογοι θέλουν να παίξουν εντός των εθνικών συνόρων.

Η Σαουδική Αραβία γίνεται όλο και περισσότερο ο τόπος των μεγάλων αθλητικών τουρνουά, με ιδιαίτερη έμφαση στο ποδόσφαιρο. Ήδη πολύ κοντά στη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2034, το βασίλειο του Κόλπου φιλοξενεί εδώ και χρόνια διάφορες διεθνείς, αλλά και εθνικές διοργανώσεις.

Στις αρχές του 2024, μάλιστα, θα αποτελέσει το σκηνικό του πρώτου Σούπερ Καπ Ιταλίας με τη φόρμουλα του Φάιναλ-4 και συμμετέχουσες τις Νάπολι, Λάτσιο, Ίντερ, Φιορεντίνα.

Στο τέλος της χρονιάς θα έρθει η ώρα και για το Σούπερ Καπ Τουρκίας, μεταξύ της πρωταθλήτριας Γαλατασαράι και της Φενέρμπαχτσε, νικήτριας του Κυπέλλου την περασμένη σεζόν.

Όμως, όπως υπάρχει δυσαρέσκεια στην Ιταλία για την επιλογή της τοποθεσίας, η ίδια κριτική υπάρχει και στην Τουρκία για το πιθανό ταξίδι στη Σαουδική Αραβία, με τις ομάδες να μη θέλουν να πάνε εκεί.

Η χώρα υπέβαλε πρόταση στην Τουρκική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (TFF) για τη διοργάνωση του Σούπερ Καπ. Μετά από συζήτηση με τους συλλόγους, η TFF αποδέχτηκε την πρόταση, αναφέροντας την απόφασή της να μεταφέρει τη διοργάνωση στην αραβική χώρα, την ώρα που οι διοικήσεις των συλλόγων έκαναν γνωστό ότι δεν θέλουν να παίξουν στη χώρα της Μέσης Ανατολής.

Εν τω μεταξύ, η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Τουρκίας προχώρησε σε επίσημη ανακοίνωση:

«Ο αγώνας του Σούπερ Καπ 2023 μεταξύ της Γαλατασαράι, πρωταθλήτριας της Super League τη σεζόν 2022-2023 και της Φενέρμπαχτσε, νικήτριας του Ziraat Turkey Cup, εν γνώσει των συλλόγων μας, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2023 στις 20.00 στο Ριάντ, πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, στο στάδιο Al-Awwal Park (Πανεπιστήμιο King Saud)».

Ιδού λοιπόν οι απαντήσεις από τους διοικούντες τις δύο ομάδες. Ο πρώτος ήταν ο Ουνγκούρ Ντιντάρ, ο οποίος δήλωσε μετά τη συνέλευση της Γαλατασαράι: «Το TFF Σούπερ Καπ θα διεξαχθεί σε μια χώρα που είναι ενάντια στις αρχές και τις επαναστάσεις του Ατατούρκ. Υπάρχει μια κίνηση για το θέμα». Η ψηφοφορία εξέφρασε την επιθυμία να διεξαχθεί το Σούπερ Καπ στη Σαμψούντα ή στο Ολυμπιακό Στάδιο «Ατατούρκ».

Η επιθυμία να μην αγωνιστεί στη Σαουδική Αραβία εκφράστηκε επίσης ομόφωνα από το διοικητικό συμβούλιο της Φενερμπαχτσέ, ενώ ο Μετίν Οζτούρκ, αντιπρόεδρος της Γαλατασαράι, δήλωσε:

«Είναι το πιο φιλόδοξο πράγμα να παίξεις το Σούπερ Καπ στο εξωτερικό, αλλά ως οπαδός δεν θέλω το Σούπερ Καπ να παιχτεί εκτός Τουρκίας φέτος. Αυτή είναι η γνώμη 30 εκατομμυρίων οπαδών. Είμαι σίγουρος ότι αυτή είναι και η επιθυμία των οπαδών της Φενερμπαχτσέ. Δεν έχει αποφασιστεί ακόμα. Η Ομοσπονδία θα πρέπει να επανεξετάσει άμεσα την απόφασή της. Παίζουμε σε οποιοδήποτε εθνικό στάδιο. Ας παίξουμε στο “Ατατούρκ”. Οι φίλαθλοι και των δύο ομάδων να μπορούν να φτάσουν εύκολα στο γήπεδο».

naftemporiki.gr