Skip to main content

Ο Ράτκλιφ έχει έτοιμα 300 εκ. ευρώ για το «Ολντ Τράφορντ»

REUTERS/Molly Darlington

Ο ιδιοκτήτης του πετροχημικού ομίλου Ineos ετοιμάζεται να εισέλθει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αρχικά ως μέτοχος μειοψηφίας με ποσοστό 25%.

Ο σερ Τζιμ Ράτκλιφ, ιδρυτής και πρόεδρος του πετροχημικού κολοσσού Ineos, πλησιάζει ολοένα και περισσότερο στο να γίνει μέτοχος μειοψηφίας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Κατά το Sky News UK αρχίζουν να διαφαίνονται ορισμένες λεπτομέρειες της συμφωνίας μεταξύ των πλευρών, η οποία επιταχύνθηκε μετά την αποχώρηση από την κούρσα του σεΐχη Γιασίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, προέδρου της Ισλαμικής Τράπεζας του Κατάρ.

Ο σεΐχης ήθελε το 100% των μετοχών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και προς τούτο έβαλε στο τραπέζι προσφορά 6 δισ. λιρών (με την τρέχουσα ισοτιμία, 6,8 δισ. ευρώ), την οποία οι Γκλέιζερς έκριναν ανεπαρκή. Η αμερικανική οικογένεια, λιθουανικής καταγωγής, απέκτησε τον σύλλογο για κάτι λιγότερο από 800 εκατομμύρια λίρες το 2005.

Ο Ράτκλιφ, ο οποίος πάντα ενδιαφερόταν για ένα μειοψηφικό μερίδιο, που προσδιορίζεται ως το 25% των Κόκκινων Διαβόλων (σε αποτίμηση άνω των 1,2 δισεκατομμυρίων λιρών), σκοπεύει να βοηθήσει τον σύλλογο στον εκσυγχρονισμό της υποδομής, ιδίως όσον αφορά το εμβληματικό «Ολντ Τράφοντ» που έχει αποκλειστεί από τα γήπεδα τα οποία θα φιλοξενήσουν το Εuro 2028.

Ο ιδιοκτήτης της Ineos έχει εγγυηθεί 300 εκατομμύρια δολάρια για τις απαραίτητες εργασίες εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων του συλλόγου. Επιπλέον, ολόκληρο το ποσό θα προερχόταν απευθείας από τον Ράτκλιφ, χωρίς να επιβαρυνθεί ο σύλλογος από περαιτέρω δανεισμούς.

Συνολικά, ο Ράτκλιφ θα δεσμεύσει περίπου 1,5 δισεκατομμύρια λίρες (1,7 δισεκατομμύρια ευρώ), αν και το ποσό αυτό θα μπορούσε να είναι υψηλότερο, ανάλογα με τη συμφωνία με τους Γκλέιζερς, για την πώληση του 25% των μετοχών του συλλόγου.

Η συμφωνία, όπως αναφέρει και πάλι το Sky News UK, θα πρέπει να ανακοινωθεί εντός δύο εβδομάδων, με τις λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης να βρίσκονται ακόμη υπό συζήτηση μεταξύ των πλευρών.

Σε μια πρώτη εκτίμηση φαίνεται ότι τα έργα που χρειάζεται το «Ολντ Τράφορντ» για να ξαναγίνει ένα από τα κορυφαία γήπεδα της Αγγλίας και όχι μόνο είναι πολύ ακριβότερα από τα 245 εκατομμύρια λίρες που υπολογίζει ο Ράτκλιφ.

Ακριβώς γι΄ αυτόν τον λόγο, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι τα κεφάλαια που εγγυάται το νέο μέλος είναι μόνο μία από τις πρώτες δόσεις που ο σύλλογος σκοπεύει να επενδύσει στις υποδομές του.

Η τρέχουσα αξία των μετοχών ανέρχεται στα 17,92 δολάρια η κάθε μία, τιμή που πιθανότατα θα είναι υψηλότερη τη στιγμή της συμφωνίας. Η κεφαλαιοποίηση της μετοχής στη Νέα Υόρκη είναι τώρα λιγότερο από 3 δισ. δολάρια, πιο συγκεκριμένα είναι 2,9 δισ.

naftemporiki.gr