Skip to main content

Στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Καράτε ο Στέφανος Ξένος

Τα ελληνικά χρώματα εξασφάλισαν μετάλλιο μετά από πέντε χρόνια και το χρυσό της Χατζηλιάδου το 2018, στη Μαδρίτη.

Μεγάλες στιγμές για το ελληνικό καράτε στο 26ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών/Γυναικών, που διεξάγεται στη Βουδαπέστη.

Ο Στέφανος Ξένος πραγματοποίησε εκπληκτικές εμφανίσεις στην κατηγορία -60κ. Kumite και προκρίθηκε στον τελικό, όπου το βράδυ του Σαββάτου, στην αρένα «Παπ Λάζλο», θα αντιμετωπίσει τον Καϊσάρ Αλπισμπάι από το Καζακστάν, Νο7 στην παγκόσμια κατάταξη.

Ταυτόχρονα, εξασφάλισε το πρώτο ελληνικό μετάλλιο στην κορυφαία διοργάνωση καράτε του πλανήτη, πέντε χρόνια μετά το χρυσό της Έλενας Χατζηλιάδου το 2018, στη Μαδρίτη.

Ο πρωταθλητής του Οδυσσέα Πετρούπολη νίκησε τον Μαξιμιλιάνο Λαρόσα (Ουρουγουάη) 2-0, τον Αμρ Αμπουκορά (Αίγυπτος) 3-2, τον Αλαεντίν Σαλμί (Αλγερία) 3-1 και τον Λέιλεϊ Σι (Κίνα) 9-1.

Στον ημιτελικό τον περίμενε ένας καλός του γνώριμος, ο Τούρκος Εράι Σαμντάν, που είχε νικήσει τον Ξένο στον ημιτελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 2022, στο Γκαζιαντέπ.

Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του Έλληνα καρατέκα να πάρει «εκδίκηση»: νίκησε με 4-1 τον σπουδαίο Τούρκο πρωταθλητή και προκρίθηκε στον τελικό, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη διάκριση της καριέρας του.

Με τον θρίαμβο του Ξένου ολοκληρώθηκε η ελληνική παρουσία σε ατομικό επίπεδο, στο Παγκόσμιο της Βουδαπέστης. Την πρώτη ημέρα των αγώνων έλαμψε η Τζωρτζίνα Ξένου που κατάκτησε ην 11η θέση ανάμεσα σε 57 αθλήτριες στο Kata, ενώ πολύ καλά πήγε και ο Λάμπρος Μαρκεσίνης, που πέρασε στους 24 καλύτερους μεταξύ 72 αθλητών.

Τον καλύτερο εαυτό τους έδωσαν και οι υπόλοιποι Έλληνες και Ελληνίδες που συμμετείχαν στην κορυφαία διοργάνωση:

Ο Διονύσης Ξένος (-67κ.), ο Δημήτρης Στόλης (-75κ.), ο Κωνσταντίνος Μαστρογιάννης (-84κ.), ο Γιώργος Τζάνος (+84κ.), η Στελίνα Τζίλια (-50κ.), η Μαρία Στόλη (-55κ.), η Κωνσταντίνα Χρυσοπούλου (-61κ.), η Κωνσταντίνα Πέππα (-68κ.) και η Κέλλυ Κυδωνάκη (+68κ.).

Οι υποχρεώσεις τους δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα, καθώς άνδρες και γυναίκες θα συμμετάσχουν αύριο στο ομαδικό Kumite.