Skip to main content

Επίθεση Σαχτάρ στη FIFA: «Μας κατέστρεψε και δεν νοιάζεται για τον πόλεμο»

Από την αρχή του πολέμου οι ουκρανικοί σύλλογοι είδαν τους καλύτερους ξένους παίκτες να φεύγουν χωρίς αποζημίωση, παρά το ότι είχαν συμβόλαια σε ισχύ.

Η συνεχιζόμενη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση έχει επίσης φέρει αξιοσημείωτες αλλαγές στον κόσμο του ποδοσφαίρου, με τους ουκρανικούς συλλόγους να βλέπουν τους καλύτερους παίκτες τους να φεύγουν χωρίς να λάβουν καμία οικονομική αποζημίωση, λόγω της μονομερούς αποδέσμευσης που κατέστη δυνατή από τη FIFA.

Από τότε που το ουκρανικό ποδόσφαιρο κατάφερε να ξαναρχίσει, οι σύλλογοί του, με επικεφαλής τη Σαχτάρ Ντόνετσκ, ζήτησαν να αφαιρεθεί η δυνατότητα αποδέσμευσης για εγγεγραμμένους παίκτες.

Επίσης, να τους επιδικαστεί αποζημίωση από το ανώτατο όργανο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου για τη ζημία που υπέστησαν με τις διάφορες αποδεσμεύσεις σημαντικών παικτών, κάτι που έκανε τα περιουσιακά στοιχεία των ποδοσφαιρικών συλλόγων ακόμα πιο φτωχά, ενώ οι ομάδες ήταν ήδη επηρεασμένες από τον πόλεμο και αναγκασμένες να παίζουν συχνά σε ουδέτερα γήπεδα εκτός χώρας, με όλες τις δυσκολίες.

«Η FIFA έχει καταστρέψει ολόκληρο το οικοσύστημά μας. Ελευθέρωσε τους 13 ξένους μας δωρεάν τη στιγμή που έπρεπε να ξαναφτιάξουμε την ομάδα για να παίξουμε το πρωτάθλημα της Ουκρανίας και το Champions League 2022-23», δήλωσε ο Σέρχι Πάλκιν, γενικός διευθυντής της Σαχτάρ, στην ισπανική εφημερίδα El Pais.

«Η FIFA μας ανάγκασε επίσης να πληρώσουμε τα χρέη των παικτών που δεν είχαμε πια. Μας είπε ότι αυτό που συνέβαινε δεν ήταν δική τους ευθύνη. Και ότι αν δεν είχαμε πληρώσει τις μεταγραφές των αποδεσμευμένων παικτών, θα μας είχαν αφαιρέσει τις άδειες, δεν θα μπορούσαμε να παίξουμε στην Ευρώπη. Κανείς δεν φαινόταν να καταλαβαίνει ότι ο πόλεμος έθεσε τα ουκρανικά κλαμπ σε κίνδυνο να εξαφανιστούν».

Τους τελευταίους μήνες, η Σαχτάρ έχει καταθέσει καταγγελία κατά της FIFA στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και περιμένει την ετυμηγορία.

«Όταν συναντηθήκαμε στο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο η μόνη απάντηση που μας έδωσε η FIFA ήταν ότι κατάλαβαν την κατάστασή μας, αλλά ότι αυτή είναι η ζωή και δεν μπορούσαν να κάνουν περισσότερα. Αυτή ήταν η ρητορική», είπε ο Πάλκιν.

«Είπαν ότι ανησυχούν για τη διαφύλαξη της ζωής των παικτών. Δεν έχω ζητήσει ποτέ να επιστρέψουν ξένοι παίκτες. Δεν τους ζήτησα ποτέ να δεσμευτούν με κανέναν τρόπο. Ήταν η χώρα μας, το πρόβλημά μας, ο πόλεμός μας. Απλώς ανακοίνωσα σε όλους τους ξένους ότι ήμασταν διαθέσιμοι για να διευκολύνουμε τις αναχωρήσεις κατόπιν διαπραγματεύσεων. Κανείς από αυτούς δεν μας είχε πιέσει να ακυρώσουμε τα συμβόλαια».

«Φανταστείτε το παράλογο της κατάστασης», κατέληξε. «Ένας από τους παίκτες μας (Τετέ) υπέγραψε δωρεάν στη Λιόν όταν είχε ένα χρόνο συμβόλαιο μαζί μας. Έξι μήνες αργότερα, η Λιόν τον έδωσε δανεικό στη Λέστερ. Και για αυτό έχουν τζίρο ένα εκατομμύριο ευρώ. Αυτά ήταν τα λεφτά μας!

Επικοινωνήσαμε με τη FIFA και δεν αντέδρασαν. Μια άλλη περίπτωση είναι ο Σάλομον: η χρηματιστηριακή αξία του, σύμφωνα με το Transfermarkt, είναι 20 εκατομμύρια. Είναι ο σύλλογός μας που δημιούργησε αυτή την αξία, υπογράφοντας τον όταν δεν είχε εμπειρία και τον έκανε να παίξει στο Champions League. Και τώρα η Τότεναμ τον υπογράφει με ελεύθερη μεταγραφή και η FIFA τον υποστηρίζει. Η FIFA λέει ότι στο ποδόσφαιρο είμαστε μια οικογένεια, αλλά σήμερα η Σαχτάρ είναι εκτός αυτής της οικογένειας».

naftemporiki.gr