Skip to main content

Τσάβι και Λαπόρτα μιλούν για «εκστρατεία αποσταθεροποίησης από τη Ρεάλ»

Ο προπονητής της Μπαρτσελόνα είναι πεπεισμένος ότι ο «κοινωνιολογικός Μαδριλισμός» είναι μέρος του λόγου για τον οποίο ο σύλλογος και διάφορα άτομα κατηγορούνται για την υπόθεση Νεγκρέιρα.

Η «Μπάρτσα» έχει κατηγορηθεί για δωροδοκία σε σχέση με πληρωμές που έγιναν στον πρώην διαιτητή και αργότερα μέλος της Ισπανικής Επιτροπής Διαιτησίας, Χοσέ Μαρία Ενρίκεθ Νεγκρέιρα, μεταξύ 2001 και 2018, σε αντάλλαγμα για πληροφορίες σχετικά με τους διαιτητές των αγώνων της καταλανικής ομάδας.

Παρά το γεγονός ότι αρχικά απέφυγε την ατομική τιμωρία, ο πρόεδρος των «Μπλαουγκράνα», Ζοάν Λαπόρτα, κατηγορήθηκε τις τελευταίες ημέρες από τον δικαστή Χοακίν Αγκίρε Λόπεθ για δωροδοκία κατά την αρχική θητεία του, μεταξύ 2003 και 2010.

Μιλώντας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Λαπόρτα κατηγόρησε τον «κοινωνιολογικό Μαδριλισμό» -η ιδέα ότι η Ρεάλ Μαδρίτης ευνοείται από το κράτος- για το ότι το όνομα της Μπαρτσελόνα αμαυρώθηκε στη δημοσιότητα.

«Υπάρχει ένας κοινωνιολογικός Μαδριλισμός στα κέντρα εξουσίας. Έχουν μεγάλη δύναμη. Έχω ανταγωνιστεί αυτόν τον κοινωνιολογικό Μαδριλισμό και έχω κερδίσει. Φοβούνται ότι αυτό που συνέβη στο πρώτο μου στάδιο θα επαναληφθεί, κερδίσαμε πολλά και αυτό τους πλήγωσε πολύ. Υπέφεραν πολύ», είπε ο Λαπόρτα στο Catalunya Radio.

«Υπερασπίζομαι τα συμφέροντα της “Μπάρτσα”. Όσο περισσότερες δυσκολίες μου δίνουν, τόσο περισσότερο αγαπώ την “Μπάρτσα” και τις προκλήσεις τους».

«Έχουμε συνηθίσει να αγωνιζόμαστε ενάντια σε αυτό. Αυτός ο Μαδριλισμός είναι στα μέσα ενημέρωσης, στον κόσμο του αθλητισμού. Πρέπει να το αποδεχτούμε, αλλά ως οπαδοί της Μπαρτσελόνα πρέπει να ξέρουμε ότι πρέπει να τους ανταγωνιστούμε. Φοβούνται ότι θα επαναλάβουμε αυτό που ήδη κάναμε, ότι θα κερδίσουμε ξανά τα πάντα», πρόσθεσε ο Λαπόρτα.

Και κατέληξε: «Στην υπόθεση Νεγκρέιρα, θα δούμε αν θα δικαστούμε. Είμαι δικηγόρος και είμαι ήρεμος, γιατί αυτό δεν μπορεί να ευοδωθεί. Έχουμε μια πολύ καλή νομική ομάδα. Οι οπαδοί της Ρεάλ Μαδρίτης εκμεταλλεύτηκαν την υπόθεση Νεγκρέιρα για να αμαυρώσουν το όνομα της Μπαρτσελόνα και την ιστορία της. Και για να μας αποσταθεροποιήσει και να ελέγξει τα πράγματα».

Σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή, ο Τσάβι ρωτήθηκε για τα πρόσφατα σχόλια του Λαπόρτα και υποστήριξε τον πρόεδρο του συλλόγου.

«Μέσα στην ομάδα δεν μιλάμε γι΄ αυτό, μιλάμε για ποδόσφαιρο. Είμαι με τον πρόεδρο 100%. Πάντα υπήρχαν εκστρατείες για την αποσταθεροποίηση της Μπαρτσελόνα. Είναι μια πραγματικότητα», είπε ο Τσάβι.

«Είναι ιστορίες για αποσταθεροποίηση. Γίνεται πάρα πολύς λόγος για μη αθλητικά θέματα. Στην εποχή μου γινόταν λόγος για ντόπινγκ και “Βιγιαράτο” (σ.σ. ισπανικός όρος που δηλώνει ευνοιοκρατία υπέρ των Ρεάλ και Μπαρτσελόνα). Αυτά προέρχονται από εφημερίδες από τη Μαδρίτη, που εφευρέθηκαν από αυτούς».

Όταν ρωτήθηκε αν πίστευε ότι ο Λαπόρτα κατηγορήθηκε επειδή το κράτος ευνοεί τη Ρεάλ Μαδρίτης, ο Τσάβι απάντησε απλώς: «Ναι».

naftemporiki.gr