Skip to main content

Ένα βήμα πριν αναλάβει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ο Ράτκλιφ

Μετά την αποχώρηση του σεΐχη Γιασίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι από τη διεκδίκησή του, ο ιδιοκτήτης της INEOS μπαίνει στο σύλλογο της Premier League αρχικά με 25%.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ απομακρύνεται από τη Μέση Ανατολή. Ο σεΐχης Γιασίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, μέλος της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ, αποχώρησε από τη διαδικασία αγοράς της ομάδας, όπως μετέδωσε το Sky News.

Αν και δεν έχει αποκλειστεί εντελώς το ενδεχόμενο να επανακάμψει τους επόμενους μήνες, αυτή η απόσυρση ήρθε αφού οι ιδιοκτήτες του αγγλικού συλλόγου, η οικογένεια Γκλέιζερ, θεώρησαν την τελευταία πρότασή του ανεπαρκή.

Η πέμπτη προσφορά από το Κατάρ αποτίμησε το 100% της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε πάνω από 5 δισεκατομμύρια λίρες (5,78 δις ευρώ), αριθμός που θα έκανε τη Γιουνάιτεντ τον πιο ακριβό αθλητικό σύλλογο στην ιστορία και που πρακτικά διπλασιάζει την αποτίμηση του συλλόγου στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE), που είναι 3,3 δις λίρες (3,815 δις ευρώ).

Αυτό το βήμα προς τα πίσω αφήνει τον Άγγλο επιχειρηματία Τζιμ Ράτκλιφ, ιδρυτή και πρόεδρο του χημικού ομίλου Ineos, ως τον μοναδικό υποψήφιο για την αγορά του συλλόγου.

Η τελευταία πρόταση του δισεκατομμυριούχου πετροχημικών, που παρουσιάστηκε μέσω της Ineos Sports, επιδίωκε να αποκτήσει τόσο τις μετοχές των Γκλέιζερς όσο και τους τίτλους που είναι εισηγμένοι στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σε ίση αναλογία και στην ίδια τιμή και για τα δύο σύνολα μετοχών.

Φυσικά, σε αποτίμηση η πρόταση ξεπέρασε αυτή του αντιπάλου του κατά 1 δις και με πιο προοδευτική φόρμουλα.

Ο νέος ιδιοκτήτης θα έπαιρνε αρχικά το 25% και θα αγόραζε το υπόλοιπο σε διαφορετικές φάσεις, αν και θα αποκτούσε ήδη εξουσία λήψης αποφάσεων στον καθορισμό τομέων, όπως ο αθλητικός.

Οι Γκλέιζερς κατέχουν τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από τότε που την αγόρασαν για κάτι λιγότερο από 800 εκατομμύρια λίρες (924,9 εκατομμύρια ευρώ) το 2005. Η 18ετής θητεία τους χαρακτηρίστηκε από έλλειψη τίτλων μετά την αποχώρηση του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, το 2013.

naftemporiki.gr