Skip to main content

Η ΔΟΕ απέβαλε την Ολυμπιακή Επιτροπή της Ρωσίας

REUTERS/Denis Balibouse

Η απόφαση αποκόπτει αυτόματα το ρωσικό όργανο από τη χρηματοδότηση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή απέβαλε σήμερα (12/10) από τις τάξεις της τη Ρωσική Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή, «με άμεση ισχύ», επειδή έθεσε υπό την εξουσία της τους αθλητικούς οργανισμούς στις κατεχόμενες ουκρανικές περιοχές Ντονέτσκ, Χερσώνα, Λουχάνσκ και Ζαπορίζια.

Η Μόσχα έχει προσαρτήσει τις προαναφερόμενες περιοχές στην επικράτειά της, κίνηση την οποία δεν αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα, που θεωρεί τις εν λόγω επαρχίες τμήμα της Ουκρανίας.

Το ίδιο ισχύει για τη ΔΟΕ, σύμφωνα με την οποία, η ένταξη των αθλητών οργανισμών των τεσσάρων περιοχών στη Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή «… συνιστά παραβίαση του Ολυμπιακού Χάρτη, γιατί παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ουκρανίας, όπως αυτή αναγνωρίζεται από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή».

Η απόφαση στερεί αυτόματα από το ρωσικό όργανο τη χρηματοδότηση από τη ΔΟΕ αλλά δεν έχει συνέπειες, τουλάχιστον προς το παρόν, για την πιθανή παρουσία Ρώσων αθλητών υπό ουδέτερη σημαία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι, αν και η τελική ετυμηγορία θα δοθεί από την ΔΟΕ «την κατάλληλη στιγμή».

naftemporiki.gr