Skip to main content

Νέα «ασίστ» της FIFA στη Σαουδική Αραβία για το 2034

Η παγκόσμια ομοσπονδία ζητούσε πάντα 14 γήπεδα από τους υποψήφιους για Μουντιάλ, εκ των οποίων τα επτά έπρεπε ήδη να υπάρχουν, αλλά από το 2034 θα απαιτούνται τέσσερα.

Η FIFA ανέθεσε το Παγκόσμιο Κύπελλο 2030 στην Ισπανία, την Πορτογαλία και το Μαρόκο, ενώ τρεις αγώνες του απονεμήθηκαν στην Ουρουγουάη, την Αργεντινή και την Παραγουάη, ως φόρος τιμής στα 100 χρόνια από την πρώτη διοργάνωση, που παίχτηκε στην Ουρουγουάη.

Μια επιλογή που άνοιξε τις πόρτες για μια υποψηφιότητα μιας χώρας από την Ασία ή την Ωκεανία για το επόμενο τουρνουά, το 2034, καθώς σύμφωνα με τους κανόνες ανάθεσης της διοργάνωσης καμία ηπειρωτική συνομοσπονδία δεν μπορεί να φιλοξενήσει δύο διοργανώσεις.

Δεδομένου ότι εκείνη του 2026 θα διεξαχθεί στη Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ, Μεξικό, Καναδάς) και του 2030 σε τρεις ηπείρους (Ευρώπη, Αφρική, Νότια Αμερική), όλα κινούνται… ανατολικά.

Μάλιστα, λίγα λεπτά μετά την επιλογή της FIFA για το 2030, η Σαουδική Αραβία επισημοποίησε την υποψηφιότητά της να φιλοξενήσει, με απόλυτη αυτονομία, το Μουντιάλ του 2034.

Αφού εγκατέλειψε την ιδέα της συνδιοργάνωσης (με Ελλάδα και Αίγυπτο) για το 2030, η αραβική χώρα, μεγάλη πρωταγωνίστρια στον κόσμο του ποδοσφαίρου και γενικότερα του αθλητισμού τα τελευταία χρόνια, δηλώνει έτοιμη να φιλοξενήσει το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός.

Όπως αναφέρει η αγγλική εφημερίδα Guardian, η ίδια η FIFA παρέχει μια ασυνήθιστη ασίστ, αφού χαλάρωσε την πολιτική της στα γήπεδα για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2034.

Το ανώτατο όργανο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου απαιτούσε πάντα για να είναι έγκυρη η υποψηφιότητα, αρχικά για το 2030 και ύστερα για το 2034, οι ενδιαφερόμενες χώρες να προτείνουν τουλάχιστον 14 κατάλληλα γήπεδα, εκ των οποίων τουλάχιστον επτά να υπάρχουν ήδη.

Αυτή η παράμετρος άλλαξε αμέσως μετά την απονομή του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2030: για τη διοργάνωση του 2034, οι χώρες που ενδιαφέρονται να την υποδεχθούν θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση που να περιλαμβάνει μεν πάντα 14 κατάλληλα στάδια, αλλά μόνο τέσσερα έτοιμα.

Μια τροποποίηση που έρχεται σε αντίθεση με τον δρόμο που ακολουθούν άλλες αθλητικές ομοσπονδίες, οι οποίες θέλουν να μειώσουν τον κίνδυνο να κατασκευάζονται αρένες ή γήπεδα αποκλειστικά για μια διεθνή διοργάνωση, χωρίς ύστερα να έχουν τη δυνατότητα να τα χρησιμοποιήσουν στο μέλλον.

Η FIFA απαιτεί γήπεδα με ελάχιστη χωρητικότητα 40.000 θεατών, με τους μεγάλους αγώνες να χρειάζονται χώρο για 60.000 και 80.000 θεατές.

Η επιτυχημένη προσφορά της Σαουδικής Αραβίας για το Ασιατικό Κύπελλο του 2027 περιελάμβανε τέσσερα στάδια χωρητικότητας 40.000 ή περισσότερων θέσεων: δύο στο Ριάντ υπό εκσυγχρονισμό, ένα στη Τζέντα και μια νέα κατασκευή στο Νταμάμ, με τις εργασίες να έχουν ξεκινήσει τον περασμένο μήνα.

Ακριβώς αυτά τα τέσσερα λοιπόν ικανοποιούν έτσι το κριτήριο των τεσσάρων ήδη υπαρχόντων γηπέδων, όπως φαίνεται από το έγγραφο που τροποποίησε η FIFA. Σχετικά με αυτό, εκπρόσωπος της FIFA δήλωσε:

«Οι κανονισμοί αγώνων απαιτούν από τη FIFA να χρησιμοποιήσει τις απαιτήσεις του 2030 ως βάση και να τις προσαρμόσει όπου ενδείκνυται και ισχύει για να τις καταστήσει χρήσιμες για το σκοπό αυτό. Η απαίτηση τεσσάρων υπαρχόντων σταδίων για την έκδοση του 2034 έχει ως αποτέλεσμα σημαντικά μεγαλύτερο χρόνο αναμονής ακόμα και μετά το τουρνουά και προστατεύει από υποδομές που είναι πιο απαρχαιωμένες, λαμβάνοντας υπόψη την καλύτερη δυνατή ποιότητα».

Το επικαιροποιημένο έγγραφο διευκρινίζει τον ορισμό των υφιστάμενων γηπέδων ως «υπάρχοντα ή υπό κατασκευή ή χρήζουν ανακαίνισης ή ανακατασκευής, διατηρώντας τα κύρια δομικά στοιχεία».

Ο ορισμός επιτρέπει στη Σαουδική Αραβία να χρησιμοποιήσει τις τέσσερις εγκαταστάσεις που περιλαμβάνονται ήδη στην προσφορά για το Κύπελλο Ασίας το 2027 και να σχεδιάσει τις εργασίες για τις υπόλοιπες 10, οι οποίες μπορούν εύκολα να κατασκευαστούν από τη στιγμή της ανάθεσης, κάτι που γίνεται όλο και πιο πιθανό.

naftemporiki.gr