Skip to main content

Η εποχή Σπανούλη στην Εθνική ξεκίνησε με την παρουσίασή του

Ο νέος ομοσπονδιακός προπονητής των Ανδρών παρουσιάστηκε επίσημα από την Ομοσπονδία και δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι θέλει να επαναφέρει το ελληνικό πάθος και μαχητικό πνεύμα.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης παρουσίασε επίσημα το νέο ομοσπονδιακό εκλέκτορα, Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος αρχικά αναλαμβάνει να οδηγήσει την Εθνική ομάδα στο Προολυμπιακό τουρνουά κι εν συνεχεία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, το 2025.

Ο Kill Bill υπογράμμισε ότι η ανάληψη καθηκόντων στην «επίσημη αγαπημένη» ήταν ένα όνειρό του που έγινε πραγματικότητα, αποκάλυψε ότι αποδέχθηκε άμεσα την πρόταση της ΕΟΚ και δήλωσε πως η λέξη «τιμή» δεν επαρκεί για να περιγράψει το συναίσθημά του.

Ο Σπανούλης διευκρίνισε ότι δίνει μεγάλο βάρος και σημασία στα αποδυτήρια, ούτως ώστε να δημιουργήσει μια ομάδα-οικογένεια με ελληνικό πάθος και μαχητικότητα.

Μια ομάδα στην οποία άπαντες θα υποτάσσουν το «εγώ» τους και για τη δημιουργία της οποίας έχει ήδη μιλήσει με 10-12 παίκτες.

Αναλυτικά, ο Σπανούλης ρωτήθηκε από τον Τύπο και απάντησε για:

Τα συναισθήματά του: «Για μένα είναι ονειρική στιγμή, ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα. Όταν σε καλεί η πατρίδα σου πρέπει να ανταποκριθείς και να δώσεις όλο σου το είναι. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους προκατόχους μου, με τελευταίο τον Δημήτρη Ιτούδη. Σε όσους μόχθησαν για να πετύχει νίκες η Εθνική ομάδα. Όσοι είναι εδώ και όσοι δεν είναι, είμαστε ένθερμοι υποστηρικτές τα Εθνικής ομάδας.

Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο, τον Δήμο και τον Νίκο που με εμπιστεύτηκαν. Βλέπω τον Μήτσο, τον Τσάρο, τον Σόφο… Έχουμε ζήσει μαγικές στιγμές μαζί, μέσα κι έξω από τα γήπεδα. Στιγμές που διηγούμαστε πλέον στα παιδιά μας, αλλά και άλλες που μας έκαναν να δεθούμε πιο πολύ και να έχουμε τη σχέση που έχουμε τώρα. Λείπουν 4-5 για να συμπληρώσουμε δωδεκάδα.

Η λέξη τιμή είναι λίγη για να περιγράψω αυτά που νιώθω. Η Εθνική ομάδα δεν είναι σύλλογος. Είναι η επίσημη αγαπημένη, που ενέπνεε κόσμο και αυτός είναι ο στόχος μας με τη διοίκηση και όλο το σταφ. Να ξανακάνουμε την ομάδα να νιώσει τι σημαίνει να φοράς τη φανέλα της Εθνικής ομάδας. Πάνω από όλα είναι περηφάνια, είναι ανατριχίλα και είναι τιμή. Αυτά τα παραδείγματα πρέπει να περνάμε στις επόμενες γενιές.

Η κληρονομιά μας πρέπει να είναι πως πρέπει να είμαστε μαχητές, γενναίοι και να παλεύουμε για τα όνειρά μας. Ο Έλληνας είναι μαχητής, είναι γενναίος, έχει να τα βάζει με δυνατούς και να κερδίζει. Θέλουμε να κάνουμε ένα σύνολο που θα παλεύει ο ένας για τον άλλο και όχι για τον εαυτό του. Όλοι μας κάναμε πολλές φορές κάτι παραπάνω, για μας, για την ομάδα, για την πατρίδα και αυτούς που παίζουν μπάσκετ.

Είναι χρέος μας αυτή την κληρονομιά να την περάσουμε και στους επόμενους. Είναι χρέος μας να φέρουμε τους επόμενους παίκτες στην Εθνική ομάδα. Μια επιτυχία, μια ενότητα και ένα οικογενειακό κλίμα είναι το πιο σημαντικό για να παίξει κάποιος μπάσκετ και να του δημιουργήσουμε πρότυπα. Δεσμεύομαι πως θα κάνω ό,τι μπορώ για να είναι αυτή η ομάδα μια ΟΜΑΔΑ, από την πρώτη μέρα μέχρι την τελευταία».

Το αν σκέφτεται να κάνει ανανέωση: «Πάμε να πιάσουμε από το τέλος το πράγμα, ενώ πρέπει να το πιάσουμε από την αρχή. Για μένα δεν υπάρχει κανένα άνοιγμα ή κλείσιμο κύκλου. Θεωρώ πως υπάρχει μια καλή μαγιά. Πρέπει να βγάλουμε από το μυαλό μας ότι δεν έχουμε παίκτες ή σουτέρ. Κι εμείς δεν είχαμε σουτέρ, αλλά βάζαμε τα δύσκολα γιατί τα πιστεύαμε. Έχουμε πολλά παιδιά που έχουν πάρει τίτλους και πρέπει να τα βοηθήσουμε να έχουν ένα σωστό κλίμα για να προσφέρουν στην Εθνική ομάδα.

Για μένα δεν υπάρχει ηλικία, όποιος κρίνουμε ότι μπορεί να βοηθήσει θα τον καλέσουμε. Πρέπει να χτίσουμε μια ομάδα που θα έχει πολύ καλή χημεία και να πιστέψουμε ότι μπορεί να κάνει αυτό που θέλουμε. Είναι σημαντικό να έχουμε όλους τους παίκτες διαθέσιμους και να κάνουμε την επιλογή μας από μια πληθώρα. Δεν σημαίνει ότι αν κάποιος δεν είναι τη μια χρονιά, δεν θα είναι και την επόμενη».

Τη δυσκολία της νέας προσπάθειάς του και το επιτελείο του: «Δεν παίζω με την πλάτη στον τοίχο, ούτε έχω να ανέβω κανένα βουνό. Με τα περισσότερα παιδιά έχω παίξει συμπαίκτης ή αντίπαλος. Για μένα η Εθνική ομάδα είναι περηφάνια. Κάποια πράγματα έγιναν σωστά, κάποια έγιναν λάθος. Αυτά που δεν έγιναν σωστά στο παρελθόν, πρέπει να είναι αυτά που θα μας κάνουν καλύτερους στο μέλλον. Πρέπει να μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Σε μας τους Έλληνες αρέσει ο δύσκολος δρόμος. Πρόθεσή μας είναι να γίνουμε καλύτεροι. Για το επιτελείο έχω κάποια πράγματα στο μυαλό μου, το επόμενο διάστημα θα τα μάθετε όλα».

Το πότε θα ξεκινήσει επαφές με παίκτες: «Έχω μιλήσει τουλάχιστον με 10-12 άτομα ήδη. Πάντα ήμουν δίπλα στην Εθνική, πάντα έστελνα μηνύματα… Είναι η αγάπη πάνω από όλα για την πατρίδα και τα ιδανικά της. Είναι περηφάνια. Δεν το βλέπω ούτε σαν πρόκληση, είναι δεδομένο ότι πάμε να φτιάξουμε μια ομάδα και να πάμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Μια ομάδα που θα έχει νοοτροπία νικητή και θα πηγαίνει παντού να κερδίζει. Αν δεν τα καταφέρουμε, θα το ξαναπροσπαθήσουμε. Μαγικό ραβδάκι ή συμβόλαιο με την επιτυχία δεν έχει κανένας. Όμως έχουμε συμβόλαιο να είμαστε δίπλα στην Εθνική ομάδα, να έρχονται όλοι όσοι είναι υγιείς και να ξέρουν όλοι επειδή προέρχονται από επίπονες σεζόν ότι θα τους περιμένει μια οικογένεια».

Το ότι θα έχει συνεργάτες ανθρώπους που ήταν συμπαίκτες του: «Είναι τιμή και συγκίνηση που τα έφερε έτσι η ζωή και είμαστε πλέον συνεργάτες στην Εθνική ομάδα, την ομάδα που μας έφερε να φτιάξουμε αυτή τη σχέση που έχουμε τώρα. Όταν ασχολούμαστε με δουλειά είναι… δουλειά. Χαίρομαι που είμαι δίπλα στον Δήμο, τον Δημήτρη, τον Σόφο. Χτίσαμε φιλίες ζωής και είναι κάτι ονειρικό, δεν το περίμενα ότι θα είμαι στην Εθνική ομάδα προπονητής μαζί τους. Είναι υποχρέωσή μας όλοι να ενωθούμε για να φέρουμε επιτυχίες».

Τη διαχείριση του θέματος Γιάννης Αντετοκούνμπο: «Έχω μιλήσει με τον Γιάννη, αγαπά παθολογικά την Εθνική ομάδα. Θέλει να τη βοηθήσει πάρα πολύ το καλοκαίρι. Είχε έναν τραυματισμό, αναρρώνει τώρα και τον περιμένει μια μεγάλη σεζόν. Είναι ένας παγκόσμιος σούπερ σταρ, αλλά ένας ταπεινός σούπερ σταρ. Θέλει να συνεισφέρει τα μέγιστα στην Εθνική ομάδα».

Το αν το πάθος του οφείλεται στο ότι η Εθνική δεν είχε μεγάλη επιτυχία τα τελευταία 14 χρόνια: «Αν δεν είχαμε κίνητρο, δεν θα κάναμε τίποτα, όμως δεν χρειάζεσαι κίνητρο για να είσαι στην Εθνική. Ίσως με βλέπετε με τέτοιο πάθος, γιατί ήμουν παίκτης της ομάδας. Μου βγαίνει αυθόρμητα αυτό το πάθος. Δεν μιλάμε για σύλλογο, αλλά για την πατρίδα μας και τα ιδανικά μας.

Για μένα δεν γίνεται να λέμε για αποτυχίες ή ξηρασία. Όλα γίνονται για κάποιον λόγο. Χρειάζεται και τύχη, που εμείς όταν παίζαμε την είχαμε. Την είχε και η Γερμανία που παρά ένα σουτ θα έμενε έξω από τα ημιτελικά. Πρέπει να μεταφέρουμε τη θετική μας ενέργεια και όχι να λέμε “αποτύχαμε, χάσαμε”».

Το αν ένιωσε ότι, ίσως, δεν ήταν ακόμη έτοιμος: «Δεν ήμουν καλός στα “άλματα”, αλλά πάντα είχα εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μου και είχα πίστη στην ομαδικότητα και στο σύνολο. Από την πρώτη στιγμή που μου έγινε η πρόταση ένιωσα περηφάνια και τιμή».

Τη φθορά που μπορεί να έχει για έναν προπονητή η Εθνική: «Δεν το σκέφτηκα ούτε δύο δευτερόλεπτα. Για μένα η λέξη φθορά και πίεση δεν υπάρχουν στη ζωή μου. Πίεση έχει μια οικογένεια που δεν έχει λεφτά για να ταΐσει τα παιδιά της, πίεση έχουν οι άνθρωποι με αυτά που έπαθαν στη Θεσσαλία…

Για μένα είναι τιμή. Δεν σκέφτομαι καμία φθορά ή το θα πουν οι άλλοι, παρά μόνο να κάνω το καλύτερο που μπορώ από τη θέση μου. Πρωταγωνιστές είναι οι παίκτες, εμείς βάζουμε τις αρχές και τη χημεία».

Το αν θέλει την Εθνική να παίζει σε υψηλό σκορ: «Θα πάμε στην κατεύθυνση για να κερδίσουμε κάθε παιχνίδι. Κι εμείς με τις ΗΠΑ βάλαμε 101 πόντους, βγήκε από τον ζήλο μας. Το πώς θα πάει ένα παιχνίδι θα το ορίσει ο ρυθμός. Έχουμε μια ομάδα που μπορεί να κερδίσει και στους 70 και στους 100 πόντους».

Το αν επαρκεί ο χρόνος προετοιμασίας για το Προολυμπιακό: «Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι η Εθνική δεν είναι σύλλογος και να βάλουν το εγώ κάτω από την Εθνική. Μπορεί να χρειαστείς να έχεις έναν διαφορετικό ρόλο από ό,τι στην ομάδα σου. Εμείς θα φτιάξουμε την καλύτερη δυνατή ομάδα, για να το κάνουμε όσο πιο εύκολο γίνεται στους παίκτες».

Το ρόλο του στο αναπτυξιακό σκέλος: «Είναι κάτι που θα συζητήσουμε. Είναι πολύ σημαντική η θέση όλων των παιδιών στο αναπτυξιακό, στο μπάσκετ Γυναικών… Για μένα είναι ενιαίο το μπάσκετ. Θα είναι κάτι που θα μας απασχολήσει και θα μιλάμε πολύ συχνά».

Την αλλαγή προπονητών στην Εθνική: «Όταν είσαι παίκτης πρέπει να τιμάς την Εθνική ομάδα. Όταν είσαι σε ομάδα και δεν σου αρέσει ο προπονητής, μπορείς να πας στον μάνατζέρ σου και να του πεις να σου βρει άλλη ομάδα. Για μένα δεν υπάρχει αυτό στην Εθνική ομάδα. Όταν σε καλεί η ομάδα και είσαι υγιής, πρέπει να είσαι εκεί».