Skip to main content

Η UEFA κατηγορείται για παραποίηση στοιχείων

Ο πρόεδρός της φέρεται να προσπάθησε να προστατεύσει τον Ζέλικο Πάβλιτσα, καλύτερο φίλο του κι επικεφαλής της μονάδας ασφαλείας της UEFA, για το χάος στον τελικό του Champions League 2022.

Η UEFA λέγεται ότι παρουσίασε «εντελώς ψευδή» στοιχεία στη δική της έρευνα για το χάος του τελικού του Champions League του 2022 στο Παρίσι, μεταξύ της Λίβερπουλ και της Ρεάλ Μαδρίτης.

Ο αγώνας μετατράπηκε σε μια σχεδόν μοιραία καταστροφή, με χιλιάδες οπαδούς να συνωστίζονται επικίνδυνα μαζί, να ποδοπατούνται και να χτυπιούνται από αστυνομικούς.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τής τότε διευθύντριας επιχειρήσεων της UEFA, Σάρον Μπουρκχάλτερ-Λάου, ειδικού διαχείρισης εκδηλώσεων που ήταν δεύτερη στον σχεδιασμό του τελικού εκείνο το βράδυ, ο Αλεξάντερ Τσέφεριν προσπάθησε να προστατεύσει τον Ζέλικο Πάβλιτσα, τον καλύτερο φίλο του και επικεφαλής της μονάδας ασφαλείας της UEFA.

Μετά την παραλίγο καταστροφή, η UEFA -αναφέρει η αγγλική εφημερίδα Guardian– διόρισε ομάδα εμπειρογνωμόνων για να εξετάσει τα γεγονότα και παραδέχτηκε την «πρωταρχική ευθύνη» για το χάος που προκλήθηκε.

Όμως, η επιτροπή απεφάνθη ότι η αποτυχία δεν οφείλεται στη μονάδα ασφαλείας, αλλά στο τμήμα εκδηλώσεων της Μπορκχάλτερ-Λάου.

Από το 2021, η μονάδα ασφαλείας διευθύνεται από τον Ζέλικο Πάβλιτσα, στενότατο φίλο του προέδρου της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν. Η σχέση τους χρονολογείται δεκαετίες πίσω, όταν ζούσαν στη Σλοβενία.

Το επαγγελματικό υπόβαθρο του Πάβλιτσα είναι η προσωπική ασφάλεια, όμως το επίπεδο εμπειρίας και εξειδίκευσής του για τον πιο σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια των γηπέδων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου έχει αμφισβητηθεί από ορισμένους επαγγελματίες ασφαλείας.

Σε σημειώσεις που εστάλησαν στον γενικό γραμματέα της UEFA, Θοδωρή Θεοδωρίδη και σε άλλους τρεις ανώτερους αξιωματούχους, τις οποίες είδε ο Guardian, η Μπουρκχάλτερ-Λάου χαρακτήρισε τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας «εντελώς ψευδή», υπογραμμίζοντας επίσης ότι τα προβλήματα προκλήθηκαν κυρίως από την αστυνομία του Παρισιού, για την οποία η UEFA δεν έχει καμία εξουσία.

Ο Τσέφεριν, δικηγόρος στη Σλοβενία και ο Πάβλιτσα, άλλοτε επικεφαλής της προσωπικής ασφάλειας του πρώην Προέδρου της χώρας, Γιάνεζ Ντρνόβσεκ, είναι φίλοι εδώ και δεκαετίες, ενώ ο πρόεδρος της UEFA ήταν κουμπάρος στον γάμο του Πάβλιτσα, το 2018.

Λίγο αφότου ο Τσέφεριν έγινε πρόεδρος της σλοβενικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, το 2011, ο Πάβλιτσα πήρε την πρώτη του δουλειά στο ποδόσφαιρο, ως διευθυντής ασφαλείας.

Στη συνέχεια άρχισε να εργάζεται με μερική απασχόληση για την UEFA, όπως κάνουν πολλοί αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας, το 2014.

Αφού ο Τσέφεριν κέρδισε τις εκλογές και τέθηκε επικεφαλής στο κυβερνών σώμα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου τον Σεπτέμβριο του 2016, ο Πάβλιτσα προήχθη σε μόνιμο ρόλο στην Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία, ως σύμβουλος ασφαλείας.

naftemporiki.gr