Skip to main content

Το Τσάμπιονς Λιγκ του Μίδα

Κάτι πάνω από 2 δις ευρώ θα είναι τα χρήματα που θα διαθέσει (και) φέτος η UEFA για την κορυφαία διοργάνωσή της σε επίπεδο συλλόγων.

Η φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ ξεκινά σήμερα (19/9) κι εκτός από το παγκόσμιο ενδιαφέρον σε επίπεδο φιλάθλων, η διοργάνωση είναι η πλουσιότερη από κάθε ανάλογο ηπειρωτικό τουρνουά.

Η UEFA επισημοποίησε τα έπαθλα που θα μοιράσει στις συμμετέχουσες ομάδες και, όπως προκύπτει από επίσημα έγγραφα, το κυβερνών σώμα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου θα πληρώσει συνολικά 2 δισεκατομμύρια στους 32 συλλόγους που θα συνθέσουν τους 8 ομίλους την περίοδο 2023-24.

Για τη φάση των ομίλων, η UEFA θα μοιράσει συνολικά 2,022 δισ. ευρώ, με τα καθαρά έσοδα που διατίθενται στις ομάδες να κατανέμονται ως ακολούθως:

  • 25% για την εκκίνηση (500,5 εκατ. ευρώ)
  • 30% πάγια ποσά για υπηρεσίες (600,6 εκατ.)
  • 30% για την κατάταξη βάσει των δεκαετών συντελεστών απόδοσης (600,6 εκατ.)
  • 15% για το market pool (300,3 εκατ.)

Καθένας από τους 32 συλλόγους που θα προκριθούν στη φάση των ομίλων θα λάβει από 15,64 εκατ. ευρώ, μοιρασμένα σε μια κατάθεση 14,8 εκατ. ευρώ κι ένα υπόλοιπο 840.000 ευρώ.

Μπόνους αποτελεσμάτων (600,6 εκατομμύρια)

Για κάθε αγώνα στη φάση των ομίλων θα δίνονται τα ακόλουθα μπόνους: 2,8 εκατομμύρια ευρώ για νίκη, 930.000 ευρώ για ισοπαλία.

Οι σύλλογοι που θα προκριθούν στη φάση των νοκ άουτ, θα λάβουν τα ακόλουθα ποσά έκαστος (σε εκατομμύρια ευρώ):

  • Φάση των «16»: 9,6
  • Προημιτελικά: 10,6
  • Ημιτελικά: 12,5
  • Τελικός: 15,5
  • Νίκη στον τελικό: 4,5

Μεταξύ της αμοιβής εκκίνησης και του μπόνους απόδοσης, η ομάδα που θα κατακτήσει το τρόπαιο μπορεί να λάβει μάξιμουμ 85,14 εκατομμύρια ευρώ.

Οι δύο σύλλογοι που θα προκριθούν στο UEFA Σούπερ Καπ θα λάβουν 3,5 εκατομμύρια ευρώ έκαστος, με τον νικητή να λαμβάνει επιπλέον 1 εκατομμύριο ευρώ.

Δεκαετής κατάταξη (600,6 εκατομμύρια)

Το ποσό θα διανεμηθεί με βάση την παρουσία της τελευταίας δεκαετίας. Με βάση αυτές τις παραμέτρους, καθιερώθηκε μια κατάταξη και το σύνολο των 600,6 εκατομμυρίων χωρίστηκε σε «συντελεστές μετοχής».

Κάθε συντελεστής είναι αξίας 1,137 εκατ. ευρώ. Η ομάδα με τη χαμηλότερη κατάταξη θα λάβει μερίδιο ενιαίου συντελεστή (1,137 εκατ. ευρώ), ενώ για κάθε θέση θα προστίθεται κι ένας συντελεστής, οπότε η πρώτη ομάδα θα λάβει 32 μετοχές συντελεστή (36,38 εκατ. ευρώ).

Market pool (300,3 εκατομμύρια)

Το εκτιμώμενο διαθέσιμο ποσό των 300,3 εκατομμυρίων ευρώ θα διανεμηθεί με βάση την αναλογική αξία κάθε τηλεοπτικής αγοράς που εκπροσωπείται από τους συλλόγους οι οποίοι μετέχουν στη διοργάνωση (από τη φάση των ομίλων και μετά) και θα κατανεμηθεί στις συμμετέχουσες ομάδες κάθε ομοσπονδίας.

Το μισό από το ποσό που αντιπροσωπεύει την αξία κάθε αγοράς θα μοιραστεί μεταξύ των ομάδων με βάση τα αποτελέσματα στο προηγούμενο εθνικό πρωτάθλημα, με την ακόλουθη κατανομή:

Με τέσσερις ομάδες στους ομίλους η πρωταθλήτρια εισπράττει το 40%, η δεύτερη το 30%, η τρίτη το 20% και  η τέταρτη το 10%.

Με τρεις ομάδες το ποσοστό διαμορφώνεται αντίστοιχα σε 45%, 35% και 20%, με δύο σε 55% – 45%, ενώ αν υπάρχει μόνο μία εκπρόσωπος, αυτή θα καρπωθεί το 100% των δικαιωμάτων.

Τα διάφορα ποσά που διανέμονται από το market pool για κάθε μεμονωμένο σύλλογο μπορούν να υπολογιστούν μόνο αφού ολοκληρωθούν όλα τα συμβόλαια και όχι πριν από το τέλος της διοργάνωσης.

Αυτό, επειδή το ακριβές ποσό για κάθε σύλλογο εξαρτάται από πέντε παράγοντες: Το αρχικό πλέγμα των ομάδων που συμμετέχουν, τον αριθμό των συλλόγων κάθε ομοσπονδίας, την τελική θέση στο προηγούμενο πρωτάθλημα και τα αποτελέσματα στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ.