Skip to main content

Τέλος από την Εθνική ομάδα ο Ιτούδης

Ο Έλληνας τεχνικός και η Ομοσπονδία χώρισαν τους δρόμους τους, με την ΕΟΚ να αναζητεί το διάδοχό του.

Το μεσημέρι της Δευτέρας επικυρώθηκε και τυπικά το τέλος της συνεργασίας ανάμεσα στην Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης και τον Δημήτρη Ιτούδη, ο οποίος είχε αναλάβει καθήκοντα ομοσπονδιακού προπονητή τον Μάρτιο του 2022.

Η συνεργασία ολοκληρώθηκε μετά το πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο, με την ΕΟΚ να το κοινοποιεί επίσημα. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή της, οι υποχρεώσεις του Έλληνα τεχνικού με το σύλλογό του καθιστούσαν απαγορευτική την παρουσία του στον πάγκο της Εθνικής ομάδας για το Προολυμπιακό τουρνουά, που θα διεξαχθεί στις αρχές Ιουλίου του 2024.

Σημειώνεται ότι η εκτίμηση της ΕΟΚ στο πρόσωπο του προπονητή είναι δεδομένη, καθώς με τον Ιτούδη στον πάγκο η «επίσημη αγαπημένη» έφτασε ως τα προημιτελικά του τελευταίου Ευρωμπάσκετ χάνοντας από τη γηπεδούχο Γερμανία, η οποία είναι πια η νέα παγκόσμια πρωταθλήτρια, ενώ για το Μουντομπάσκετ της Άπω Ανατολής δεν μπορεί να γίνει λόγος, αφού η ελληνική ομάδα ταξίδεψε στις Φιλιππίνες με αποδεκατισμένο ρόστερ.

Και τώρα ποιος; Ο Βασίλης Σπανούλης ήταν και παραμένει το μέγα φαβορί, ενώ σε κάθε περίπτωση ο νέος εκλέκτορας θα βρίσκεται στον πάγκο περί τα τέλη Φεβρουαρίου, καθώς τότε θα διεξαχθούν οι δύο πρώτοι αγώνες για την προκριματική φάση του Ευρωμπάσκετ, με την Τσεχία και την Ολλανδίας.

Ο νέος τεχνικός θα έχει διαθέσιμους και τους διεθνείς που αγωνίζονται στην Ευρωλίγκα, καθώς μετά την πρόσφατη συμφωνία με τη FIBA η διοργάνωση θα διακοπεί.

Η ανακοίνωση της ΕΟΚ:

«Η Εθνική Ανδρών και ο Δημήτρης Ιτούδης δεν θα συνεχίσουν την κοινή τους πορεία που άρχισε πριν από το Ευρωμπάσκετ 2022 και ολοκληρώνεται μετά το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο.

Το καλό της Εθνικής ομάδας, η οποία ενώνει τους Έλληνες φιλάθλους και το συμφέρον της οποίας είναι το πρώτο μέλημα όλων, όπως τονίστηκε και μετά την πρόσφατη συνάντηση του κόουτς με τον πρόεδρο Ευάγγελο Λιόλιο, κατέστησε επιτακτική αυτή την εξέλιξη.

Η αγωνιστική υποχρέωση που προέκυψε με τη συμμετοχή στο Προολυμπιακό τουρνουά τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου 2024, δεν μπορεί να συνδυαστεί με τις αυξημένες υποχρεώσεις του Δημήτρη Ιτούδη στην Ευρωλίγκα και το πρωτάθλημα Τουρκίας με τη Φενερμπαχτσέ.

Αυτό συζητήθηκε εκτενώς και με τον ίδιο τον προπονητή να προτάσσει πάντα το συμφέρον της Εθνικής, αποφασίστηκε να μην συνεχιστεί η συνεργασία. Παρ’ όλα αυτά, ο κόουτς Ιτούδης διαβεβαίωσε ότι θα είναι πάντα δίπλα στην Εθνική σε οτιδήποτε μπορεί να του ζητηθεί και να συνδράμει, προσφορά που εκτιμάται δεόντως από την Ελληνική Ομοσπονδία στο πλαίσιο των άριστων σχέσεων που θεμελιώθηκαν και θα υπάρχουν μεταξύ των δύο πλευρών.

Η διοίκηση της ΕΟΚ ευχαριστεί τον Δημήτρη Ιτούδη για όσα πρόσφερε και του εύχεται κάθε επιτυχία στη συνέχεια της καριέρας του».