Skip to main content

Γκουαρδιόλα ο «σπάταλος»: οι πιο πολυδάπανοι προπονητές

Μόνο στη Μάντσεστερ Σίτι, στην οποία βρίσκεται από το 2016, ο Καταλανός έχει επενδύσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ για την αγορά 50 παικτών.

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα είναι ο προπονητής που κατά τη διάρκεια της λαμπρής καριέρας του έκανε τους συλλόγους του να ξοδεύουν τα περισσότερα χρήματα, πρώτα στην Μπαρτσελόνα, μετά στην Μπάγερν Μονάχου και τώρα στη Μάντσεστερ Σίτι.

Ο προπονητής της πρωταθλήτριας Αγγλίας οδηγεί την κατάταξη που κατάρτισε η βρετανική ταμπλόιντ Sun με τους πιο απαιτητικούς τεχνικούς αλλά και ταυτόχρονα ικανοποιημένους από τις διοικήσεις των ομάδων τους.

Κανείς στην ιστορία του ποδοσφαίρου δεν ξόδεψε τόσο πολλά για την αγορά νέων παικτών όσο οι σύλλογοι που καθοδηγούσε ο Γκουαρδιόλα, με το ποσό να ισοδυναμεί, αθροιστικά, με σχεδόν δύο δισεκατομμύρια ευρώ.

Προκειμένου να στηρίξει την ομάδα του «τρεμπλ» αυτό το καλοκαίρι, ο Καταλανός τεχνικός ζήτησε (και απόκτησε) εξαιρετικές ενισχύσεις, όπως ο Ματέο Κόβατσιτς και ο Γιόσκο Γκβάρντιολ, η πιο ακριβή αγορά που προσγειώθηκε στο νησί στην τελευταία μεταγραφική περίοδο.

Μόνο στο Μάντσεστερ και το «Έτιχαντ», όπου έφτασε το 2016, ο Γκουαρδιόλα έχει επενδύσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ για τη μεταγραφή 50 παικτών.

Αλλά και στο παρελθόν ποτέ δεν λογάριασε τα έξοδα, όπως επιβεβαίωσε η αγορά του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς όταν ήταν στον πάγκο των «Μπλαουγκράνα» (πάνω από 70 εκατομμύρια) ή του Αρτούρο Βιδάλ (42 εκατομμύρια) στην Μπάγερν.

Μετά τον Γκουαρδιόλα, αλλά με χρονικά μεγαλύτερη καριέρα, βρίσκεται ο Ζοσέ Μουρίνιο, περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ πιο πίσω.

Ένα κενό που δικαιολογείται από τα τελευταία χρόνια τού Special One, ο οποίος τόσο στην Τότεναμ αλλά κυρίως στη Ρόμα χρειάστηκε να μειώσει σημαντικά τις απαιτήσεις του, καθώς οι εποχές που αρεσκόταν σε πολυτελείς μεταγραφές, όπως αυτές του Πολ Πογκμπά και του Ρομέλου Λουκάκου, φαίνονται μακρινές.

Στο χαμηλότερο σκαλί του βάθρου (τρίτος) βρίσκεται ο πρώτος Ιταλός στην κατάταξη, ο Κάρλο Αντσελότι (1,5 δισεκατομμύριο), ο οποίος μπορεί να υπερηφανεύεται για μια ακόμα μεγαλύτερη και λαμπερή καριέρα στους κορυφαίους ευρωπαϊκούς συλλόγους, από την Παρί Σεν Ζερμέν και την Μπάγερν Μονάχου μέχρι τη Ρεάλ Μαδρίτης, όπου αυτό καλοκαίρι, έφτασε ο Τζουντ Μπέλινγχαμ για το ποσό-ρεκόρ των 130 εκατομμυρίων.

Τέταρτος βρίσκεται ένας άλλος Ιταλός, ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι, με έξοδα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ και από εκεί και ύστερα το Top-10 συμπληρώνουν, κατά σειρά αναφοράς, οι Ντιέγκο Σιμεόνε (1,210 δις), Μανουέλ Πελεγκρίνι (1,197 δις), Τόμας Τούχελ (1,185 δις), Αντόνιο Κόντε (1,160 δις), Μαουρίτσιο Ποτσετίνο (1,150) και Γιούργκεν Κλοπ (1,131).

naftemporiki.gr