Skip to main content

Οι Σαουδάραβες θέλουν να παίξουν στο Champions League

REUTERS/Stringer

Έχουν ξοδέψει αμύθητα ποσά για την απόκτηση παικτών από ευρωπαϊκούς συλλόγους. Τώρα θέλουν να ανακατευτούν στην κορυφαία διοργάνωση.

Οι Σαουδάραβες ξοδεύουν αμύθητα ποσά για να αποκτήσουν παίκτες σούπερ-σταρ που αγωνίζονταν στο Champions League και αυτό θέλουν με κάποιο τρόπο να το εξαργυρώσουν: Η πετρελαιοπαραγωγός χώρα θέλει με κάποιο τρόπο να ενταχθούν οι ομάδες της στην κορυφαία διασυλλογική οργάνωση της Ευρώπης.

«Προσπαθούμε να είμαστε διαφορετικοί, οπότε κάθε είδους αλλαγή μορφής ή βελτίωση είναι ευπρόσδεκτη», δήλωσε σε συνέντευξή του στο bloobmerg ο επικεφαλής της Saudi Pro League (SPL), Κάρλο Νόρα.

Η SPL εξακολουθεί να είναι «απόλυτα δεσμευμένο» να συμμετέχει στο AFC Champions League ( Asian Football Confederation), το οποίο είναι η κορυφαία διοργάνωση συλλόγων της Ασίας, είπε. Οποιαδήποτε συζήτηση για την ένταξη ομάδων της SPL στο ευρωπαϊκό Champions League, πρόσθεσε, θα γινόταν πιθανότατα μεταξύ της διοργανώτριας, της UEFA, και της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Σαουδικής Αραβίας.

Τα μέλη της UEFA περιλαμβάνουν μερικές μη ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Καζακστάν, οι σύλλογοι των οποίων μπορούν να συμμετέχουν στο Champions League.

Η UEFA παρέπεμψε το Bloomberg σε σχόλια που έκανε αυτό το μήνα ο επικεφαλής του ποδοσφαίρου της Ζβόνιμιρ Μπόμπαν. Απαντώντας σε δημοσίευμα για την ένταξη ενός σαουδαραβικού συλλόγου στο Champions League το 2025, δήλωσε στην κροατική εφημερίδα Jutarnji List ότι πρόκειται για «κατασκευασμένα νεά».

Οι ομάδες της Σαουδικής Αραβίας έχουν δαπανήσει περίπου 650 εκατομμύρια δολάρια τους τελευταίους μήνες για την απόκτηση παικτών, όπως ο Καρίμ Μπενζεμά από τη Ρεάλ Μαδρίτης, ο Νεϊμάρ και ο Τζόρνταν Χέντερσον από τη Λίβερπουλ.

Το βασίλειο πλησίασε και τον Αργεντινό Λιονέλ Μέσι με ένα τεράστιο πακέτο αποδοχών, αλλά ο ίδιος επέλεξε να ενταχθεί στην Ίντερ Μαϊάμι στις ΗΠΑ. Πρόσφατες αναφορές ανέφεραν ότι ο σαουδαραβικός σύλλογος Al-Ittihad θέλει να αγοράσει τον Αιγύπτιο σούπερ σταρ της Λίβερπουλ Μοχάμεντ Σαλάχ.

Saudi Pro League Media Office/Handout via REUTERS

«Κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να έρθουν αυτοί οι παίκτες στη Σαουδική Αραβία», είπε ο Νόρα, ο οποίος εργαζόταν στο παρελθόν για την World Wrestling Entertainment. «Αυτό δεν σημαίνει ότι πρόκειται για απεριόριστο μπάτζετ. Αλλά δεν μπορούμε να περιοριστούμε κιόλας αν θέλουμε να φέρουμε μερικά από τα καλύτερα ταλέντα εδώ. Πρέπει να πληρώσουμε τα σωστά χρήματα για να τους φέρουμε εδώ».

Όσον αφορά την παραγωγή χρημάτων, το SPL παραμένει ένα μικρότερο σε σχέση με τα κορυφαία πρωταθλήματα ποδοσφαίρου του κόσμου. Αλλά η αγορά τέτοιων εξέχων παικτών δείχνει και τις μεγάλες φιλοδοξίες της Σαουδικής Αραβίας, καθώς θέλει να διαφοροποιηθεί από το πετρέλαιο κάνοντας τεράστιες επενδύσεις σε οτιδήποτε, από τον αθλητισμό έως τις νέες πόλεις και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Brad Penner-USA TODAY Sports

Το SPL πίεσε σκληρά τον περασμένο χρόνο για να προσελκύσει περισσότερους χορηγούς και να υπογράψει συμφωνίες μετάδοσης με διεθνείς εταιρείες μέσων ενημέρωσης. Τα παιχνίδια της μεταδίδονται τώρα σε περίπου 140 χώρες, και τα έσοδα από τις μεταδόσεις έχουν αυξηθεί κατά 650% από τότε που ο Πορτογάλος Κριστιάνο Ρονάλντο προσχώρησε στην Αλ Νασρ από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στα τέλη του περασμένου έτους.

«Δεν έχουμε τεράστια έσοδα για να χρηματοδοτήσουμε όλες τις δραστηριότητες που θέλουμε, αλλά σίγουρα είναι σημαντική κίνηση», είπε.

Η ανάπτυξη του SPL είναι μια μακροπρόθεσμη διαδικασία και δεν υπάρχει καθορισμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε θέλει να φτάσει στο σωστό σημείο.

«Η αύξηση της επιχειρηματικής αξίας του πρωταθλήματος και των συλλόγων είναι σίγουρα στο επίκεντρο όσων κάνουμε», είπε. «Αν αυτό καθιστά τους συλλόγους και το πρωτάθλημα ένα επενδυτικό κεφάλαιο, τότε θα έχουμε πετύχει τον στόχο».

Πηγή: Bloomberg