Skip to main content

Γερμανικός Τύπος: Μία ακόμη τραγωδία για το ελληνικό ποδόσφαιρο

(ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

FAZ: Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει επανειλημμένως επισκιαστεί από βίαια περιστατικά

H δολοφονία του 29χρονου φιλάθλου της ΑΕΚ, οι χειρισμοί της Ελληνικής Αστυνομίας και η οπαδική βία στην Ελλάδα βρίσκονται στο επίκεντρο δημοσιευμάτων του γερμανικού Τύπου, μία ημέρα μετά τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Στη διαδικτυακή της έκδοση η Welt γράφει πως «ο Έλληνας φίλαθλος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια σοβαρών επεισοδίων από Κροάτες χούλιγκαν». «Η αστυνομία προέβη σε 96 συλλήψεις. Παρά τη συμφωνία μεταξύ της ΑΕΚ και της Ντινάμο Ζάγκρεμπ να μην επιτρέψουν τη μετακίνηση αντίπαλων οπαδών στους μεταξύ τους αγώνες, 150 έως 200 χούλιγκανς διήλθαν από τα ελληνικά χερσαία σύνορα. Σε βίντεο από κινητά τηλέφωνα φαίνεται ένα κομβόι από μικρά λεωφορεία και αυτοκίνητα στον αυτοκινητόδρομο που ενώνει τη βόρεια Ελλάδα και την Αθήνα» αναφέρεται στο δημοσίευμα, στο οποίο επισημαίνεται πως «δεν είναι ακόμη σαφές το γιατί η ελληνική αστυνομία δεν επενέβη στα σύνορα ή αργότερα στον αυτοκινητόδρομο, ώστε να σταματήσει την αυτοκινητοπομπή».

Από την πλευρά της, η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρει πως «το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει επανειλημμένως επισκιαστεί από βίαια περιστατικά στο παρελθόν» κάνοντας ειδική αναφορά στη δολοφονική επίθεση με θύμα τον Άλκη Καμπανό.

«Πέρυσι η κυβέρνηση αύξησε τη μέγιστη ποινή για τα περιστατικά οπαδικής βίας από έξι μήνες σε πέντε χρόνια φυλάκισης, μετά από τη δολοφονική επίθεση με μαχαίρι σε βάρος του 19χρονου Άλκη Καμπανού, οπαδού του Άρη. Ο Άλκης σκοτώθηκε σε συμπλοκή μεταξύ οπαδών του Άρη και του ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη τον Φεβρουάριο του 2022. Τον περασμένο μήνα επτά κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για τον φόνο του και καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη. Πέντε ακόμη άτομα καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης άνω των 19 ετών για συνέργεια. Επρόκειτο για τον τρίτο θάνατο σε οπαδικά επεισόδια μέσα σε τρία χρόνια μόνο στη Θεσσαλονίκη» σημειώνει η FAZ.

Πηγή: Deutsche Welle