Skip to main content

Κάρλο Αντσελότι: Ένας «γκρίνγκο» για τη Σελεσάο

Ο Κάρλο Αντσελότι επιβεβαιώθηκε από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Βραζιλίας και θα είναι ο (μόλις) τέταρτος ξένος τεχνικός στην Ιστορία των «Αουριβέρδε».

Ο Κάρλο Αντσελότι θα είναι ο νέος προπονητής της Εθνικής Βραζιλίας από το Κόπα Αμέρικα του 2024 και ύστερα, διοργάνωση που θα διεξαχθεί μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου του επόμενου έτους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Ιταλός τεχνικός θα αναλάβει καθήκοντα όταν λήξει το συμβόλαιό του με τη Ρεάλ Μαδρίτης, την επόμενη χρονιά.

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Βραζιλίας (CBF) επιβεβαίωσε την είδηση, όπως και το ότι ο Φερνάντο Ντίνιζ θα ηγηθεί της Σελεσάο μέχρι την άφιξη τού Αντσελότι. Ο πρώην προπονητής της Μίλαν και της Τσέλσι, μεταξύ άλλων, θα γίνει ο πρώτος ξένος που θα κοουτσάρει τους «Βερντεόρο» ύστερα από σχεδόν εξήντα χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση, η ανακοίνωση τού προέδρου της CBF, Εντνάλντο Ροντρίγκες, είναι ιστορική: ένας ξένος (Ιταλός) στο τιμόνι της Εθνικής των Πελέ, Γκαρίντσα, Ρονάλντο, στον ίδιο ρόλο με τους Φέολα και Ζαγκάλο.

Ο Κάρλο Αντσελότι από το Ρετζιόλο, αρχικά ένας νεαρός μέσος, μετά πυλώνας της Μίλαν του Αρίγκο Σάκι και ύστερα ένας μέγιστος προπονητής για τους «Ροσονέρι» και τη Ρεάλ, με πέρασμα από Παρί Σεν Ζερμέν, Μπάγερν Μονάχου και Τσέλσι.

Στα 64 χρόνια του ο Κάρλο Αντσελότι επιχειρεί μια νέα πρόκληση, στο τιμόνι μιας Εθνικής ανυπόμονης να επιστρέψει στους καιρούς της δόξας.

Οι ξένοι προκάτοχοι

Ο πρώτος «γρίνγκο», όπως αποκαλούνται οι ξένοι στη Βραζιλία, που ηγήθηκε των «Βερντεόρο» ήταν ο Ουρουγουανός Ραμόν Πλατέρο κατά τη διάρκεια του Κόπα Αμέρικα το 1925.

Αν και ο Γιοακίμ Γκιμαράες ήταν ο επίσημος «τεχνικός διευθυντής» γι΄ αυτήν τη διοργάνωση, ο Πλατέρο ήταν ο de facto προπονητής ενώ ο Βραζιλιάνος ανέλαβε διευθυντικά καθήκοντα, όπως εξήγησε η Βραζιλιάνικη Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία (CBF) το 2015.

Η Βραζιλία τερμάτισε δεύτερη στο τουρνουά, πίσω από την Ουρουγουάη, και ο Πλατέρο παραιτήθηκε μόλις τελείωσε η διοργάνωση.

Ως εκ τούτου, για μεγάλο χρονικό διάστημα η CBF δεν αναγνώριζε τον Πλατέρο ως επίσημο προπονητή και θεωρούσε ότι ο πρώτος ξένος τεχνικός ήταν ο Πορτογάλος Ζόρζε Γκόμες ντε Λίμα, γνωστός ως «Ζορέκα», προπονητής της Σάο Πάουλο που σχημάτισε ένα δίδυμο τεχνικής διαχείρισης με τον Βραζιλιάνο Φλάβιο Κόστα το 1944.

Το δίδυμο οδήγησε τη Βραζιλία σε δύο φιλικά με την Ουρουγουάη, στις νίκες με 6-1 στις 14 Μαΐου στο Ρίο ντε Τζανέιρο και με 4-0 τέσσερις ημέρες αργότερα, στο Σάο Πάουλο.

Στη συνέχεια ο Ζορέκα αποσύρθηκε και άφησε τον Κόστα μόνο του επικεφαλής. Ήταν αυτός που υπέστη το τρομερό «Μαρακανάζο» έξι χρόνια αργότερα, όταν η Ουρουγουάη νίκησε τη Βραζιλία με 2-1 στο «Μαρακανά» και της έδωσε τη δυνατότητα να κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1950.

Ο τελευταίος ξένος που ηγήθηκε της Βραζιλίας ήταν ο Αργεντινός Φίλπο Νούνιες, για μόνο έναν αγώνα, στις 7 Σεπτεμβρίου 1965. Μάλιστα, ο Νούνιες ήταν προπονητής της Παλμέιρας και η Ομοσπονδία της Βραζιλίας πλήρωσε την ομάδα του να εκπροσωπήσει την Εθνική για ένα φιλικό με την Ουρουγουάη, με αφορμή τα εγκαίνια του γηπέδου «Μινεϊράο» στο Μπέλο Οριζόντε.

Η ομάδα της Παλμέιρας, ντυμένη με τη φανέλα της Εθνικής ομάδας, νίκησε την «Σελέστε» με 3-0, αλλά η εμπειρία του Αργεντινού δεν είχε άλλο μέλλον.

naftemporiki.gr