Skip to main content

Ο ταχύτερος λογιστής στον κόσμο: Εργάζεται 09:00-17:00 και τρέχει τα 100μ. σε λιγότερο από 10”

Ο Eugene Amo- Dadzie άρχισε να ασχολείται συστηματικά με τον στίβο μόλις στα 26 έτη. 30 ετών σήμερα κάνει καριέρα ως ορκωτός λογιστής και σπρίντερ.

Ο Eugene Amo-Dadzie διάγει μια συνηθισμένη ζωή: είναι σύζυγος, πατέρας και εργάζεται 09:00 έως 17:00 ως ορκωτός λογιστής στο Λονδίνο. Ταυτόχρονα είναι ένας από τους ταχύτερους ανθρώπους στον κόσμο, τρέχοντας φέτος τα 100 μέτρα σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα για πρώτη φορά.

Η πορεία του σπρίντερ στον στίβο δεν μοιάζει με καμία από εκείνες των αντιπάλων του. Ξεκίνησε να προπονείται σοβαρά σε ηλικία 26 ετών του και εξακολουθεί να ισορροπεί ανάμεσα σε αγώνες και την κανονική του δουλειά ως λογιστή. «Μπορεί να υπάρχει ένα συγκεκριμένο στοιχείο της ιστορίας μου που ακούγεται απίστευτο», παραδέχεται ο ο Amo-Dadzie σε συνέντευξή του στο CNN Sport, όπου κλήθηκε να μιλήσει για την ξαφνική άνοδό του στο άθλημα.

Ένας πολλά υποσχόμενος σπρίντερ σε όλη τη διάρκεια των σχολικών ετών, ο Amo-Dadzie είχε μειώσει τον χρόνο του στα 100 μέτρα στα 11,3 δευτερόλεπτα μέχρι την ηλικία των 17 ετών. Αλλά κάτι τον κούρασε και απομακρύνθηκε από τον στίβο ενώ μερικοί από τους αντιπάλους του συνέχισαν να αγωνίζονται στο σε διεθνές επίπεδο. Σπούδασε, έπιασε δουλειά ως ορκωτός λογιστής και συνέχισε να χρησιμοποιεί την ταχύτητά του μόνο όταν έπαιζε ποδόσφαιρο ερασιτεχνικά. «Ήμουν εκείνος ο τύπος που έβλεπε αγώνες από τον καναπέ του σπιτιού του και έλεγε: Ήμουν γρήγορος στο σχολείο. Αν προσπαθούσα, θα τα κατάφερνα».

Επιστρέφοντας στο σπίτι από έναν αγώνα ποδοσφαίρου, δέχθηκε για ακόμη μία φορά την ερώτηση: Γιατί δεν είχε πάρει στα σοβαρά το τρέξιμο και τον στίβο; «Αυτή ήταν η στιγμή που κάτι άλλαξε στο μυαλό μου. Δεν είχα απάντηση. Δεν είχα κανένα λόγο να του πω γιατί δεν το προσπάθησε» λέει.

Και έτσι ξεκίνησε μια σταθερή άνοδος στις τάξεις του αθλήματος για τον «ταχύτερο λογιστή στον κόσμο» – ένα παρατσούκλι που του δόθηκε καθώς οι χρόνοι του γίνονταν όλο και καλύτεροι. Έχει συνεργαστεί με τον προπονητή Steve Fudge από το 2017, εστιάζοντας περισσότερο στη διαδικασία παρά στο να στοχεύει σε συγκεκριμένους χρόνους. Το 2019, το πρώτο πλήρες έτος προπόνησής του, ο Amo-Dadzie έκανε προσωπικό ρεκόρ 10,55 δευτερολέπτων, το οποίο στη συνέχεια μειώθηκε σε 10,2 δευτερόλεπτα το 2021 και 10,05 δευτερόλεπτα το 2022.

Φέτος ήρθε η μεγάλη επιτυχία. Ο 30χρονος πια σπρίντερ κέρδισε το πρώτο του διεθνές μετάλλιο τον Μάρτιο και στη συνέχεια έσπασε το φράγμα των 10 δευτερολέπτων για πρώτη φορά στην Αυστρία τον περασμένο μήνα. Κάτι που γεννά το ερώτημα: μετανιώνει για τον χρόνο που έχασε χωρίς να ασχοληθεί με το άθλημα; «Η απάντηση σε αυτό είναι πολύ απλή», λέει. «Πιστεύω πραγματικά ότι υπάρχει η κατάλληλη στιγμή γι αόλα. Και όλα γίνονται για κάποιο λόγο… Ξεκινώντας στα 26 μου είχα μία άλλη ωριμότητα. Ήμουν παντρεμένος, ήμουν άντρας καριέρας…«Υποθέτω, δόξα τω Θεώ, ότι μπόρεσα να πλοηγηθώ σε αυτόν τον χώρο πολύ καλύτερα».

Τώρα ελπίζει να αγωνιστεί στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βουδαπέστης τον Αύγουστο και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού του επόμενου έτους – απίστευτα επιτεύγματα για κάποιον που μπήκε σε σύλλογο στίβου για πρώτη φορά μόλις στα 26 του. «Δεν μεγάλωσα καν με το όνειρο να γίνω αθλητής, αλλά ο Θεός θα το ήθελε ότι εκεί κατέληξα», λέει. «Ήταν απίστευτο και είμαι απίστευτα περήφανος για αυτό. Αν θέλει ο Θεός, έρχονται κι άλλα».