Skip to main content

Η φόρμουλα συμμετοχής στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων

Η διοργάνωση θα φιλοξενηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2025 και θα είναι η πρώτη με τη νέα μορφή των 32 ομάδων.

Το Συμβούλιο της FIFA παραχώρησε, ομόφωνα, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής τη διοργάνωση του νέου Παγκόσμιου Κυπέλλου Συλλόγων με 32 ομάδες. Το πρώτο τουρνουά θα πραγματοποιηθεί το 2025, ένα χρόνο πριν το Μουντιάλ των 48 ομάδων που θα συνδιοργανώσουν Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδάς και Μεξικό.

Η απόφαση ελήφθη με βάση τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών ως ηγέτη στη διοργάνωση παγκόσμιων αθλητικών εκδηλώσεων, αλλά και επειδή θα επέτρεπε στη FIFA να μεγιστοποιήσει τις συνέργειες ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2026, προς όφελος τόσο των τουρνουά όσο και της ανάπτυξης του ποδοσφαίρου στην περιοχή της Βόρειας Αμερικής.

Ως επόμενο βήμα, η FIFA θα συνεργαστεί με τους ενδιαφερόμενους για να οριστικοποιήσει τις ημερομηνίες, τους χώρους και το πρόγραμμα αγώνων για το Μουντιάλ Συλλόγων.

«Η διοργάνωση θα είναι η κορυφή του ελίτ επαγγελματικού ανδρικού ποδοσφαίρου και με την απαραίτητη υποδομή και το τεράστιο τοπικό ενδιαφέρον, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο ιδανικός οικοδεσπότης για να ξεκινήσει», δήλωσε ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο.

«Με μερικούς από τους καλύτερους συλλόγους στον κόσμο να έχουν ήδη προκριθεί, οπαδοί από κάθε ήπειρο θα φέρουν το πάθος και την ενέργειά τους στις Ηνωμένες Πολιτείες σε δύο χρόνια, γι΄ αυτό το σημαντικό ορόσημο στην αποστολή μας να κάνουμε το ποδόσφαιρο πραγματικά παγκόσμιο», κατέληξε.

Έως τώρα υπάρχουν 12 ομάδες που έχουν εξασφαλισμένη τη συμμετοχή τους, εκ των οποίων οι τρεις προέρχονται από την UEFA και είναι οι νικήτριες των τριών τελευταίων διοργανώσεων, δηλαδή οι Τσέλσι (2021), Ρεάλ Μαδρίτης (2022) και Μάντσεστερ Σίτι (2023).

Από τη Νότια Αμερική και την αντίστοιχη διοργάνωση θα είναι παρούσες Παλμέιρας (2021) και Φλαμένγκο (2022), από την Ασία οι Αλ Χιλάλ (2021), Ουράβα Ρεντς (2022), από την Αφρική οι Αλ Αχλί (Αίγυπτος, 2021 και 2023), Βιντάντ Καζαμπλάνκα (2022) και από τη ζώνη της Βόρειας-Κεντρικής Αμερικής οι Μοντερέι (2021), Σιάτλ Σάουντερς (2022) και Λεόν (2023).

Απομένουν λοιπόν οι πρωταθλητές σύλλογοι των ηπείρων για το 2023 στις Συνομοσπονδίες που δεν έχει ακόμη διεξαχθεί ο τελικός, καθώς κι εκείνοι του 2024, ενώ οι υπόλοιπες ομάδες που θα συμπληρώσουν τον αριθμό 32 θα προκύψουν με βάση μια κατάταξη.

Σε περίπτωση που μια ομάδα κατακτήσει δύο ή περισσότερους ηπειρωτικούς τίτλους Champions League κατά την περίοδο 2021-2024, θα χρησιμοποιηθεί μια κατάταξη με βάση αθλητικά κριτήρια για τη χορήγηση συμμετοχής.

Στη λίστα πρόσβασης θα ισχύει ανώτατο όριο δύο συλλόγων ανά χώρα, με εξαίρεση στην περίπτωση που δύο σύλλογοι από το ίδιο κράτος κατακτήσουν τον κορυφαίο τίτλο  συλλόγων της Συνομοσπονδίας στη διάρκεια της τετραετίας.

Θα ακολουθήσουν περαιτέρω διαβουλεύσεις με τις Συνομοσπονδίες και τα ενδιαφερόμενα μέρη για να καθοριστούν οι μηχανισμοί υπολογισμού της κατάταξης των συλλόγων, οι οποίοι θα βασίζονται σε αθλητικά κριτήρια.

naftemporiki.gr