Skip to main content

Η FIFA μειώνει τον αριθμό των δανεικών το 2023-24

Ο νέος κανονισμός βασίζεται σε συστάσεις με προσανατολισμό την εξέλιξη νεαρών ποδοσφαιριστών και την προώθηση της ανταγωνιστικής ισορροπίας.

Πριν από μερικούς μήνες το Συμβούλιο της FIFA ενέκρινε επίσημα τους νέους κανονισμούς σχετικά με τα ανώτατα όρια δανεισμού για παίκτες στο διεθνές ποδόσφαιρο.

Οι κανονισμοί, οι οποίοι βασίζονται σε συστάσεις για τη διευκόλυνση της εξέλιξης των νεαρών παικτών, την προώθηση της ανταγωνιστικής ισορροπίας και την αποτροπή των συλλόγων από το να αγοράζουν πάρα πολλούς παίκτες, τέθηκαν επίσημα σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2022, εξήγησε η FIFA.

Η λειτουργεία του νέου κανονισμού

  • Ελάχιστη διάρκεια δανεισμού, που αντιπροσωπεύεται από το διάστημα μεταξύ δύο περιόδων εγγραφής και μέγιστη διάρκεια ένα έτος.
  • Απαγόρευση υποδανεισμού επαγγελματία παίκτη που είναι ήδη δανεικός σε τρίτο σύλλογο.
  • Περιορισμός στον αριθμό δανεισμών ανά σεζόν μεταξύ των ίδιων συλλόγων: ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια μιας σεζόν, ένας σύλλογος μπορεί να έχει το πολύ τρεις επαγγελματίες δανεικούς σε έναν σύλλογο και το πολύ τρεις επαγγελματίες δανεισμένους από έναν σύλλογο.

Περιορισμός στον συνολικό αριθμό δανεισμών ανά σεζόν

Όσον αφορά τον περιορισμό του συνολικού αριθμού δανεισμών, την περίοδο 2022-23 τα όρια τέθηκαν σε οκτώ παίκτες που αποκτήθηκαν ως δανεικοί και ισάριθμοι που παραχωρήθηκαν με το ίδιο καθεστώς.

Από το 2023-24, όμως, το ανώτατο όριο θα μειωθεί ως εξής:

  • Από την 1η Ιουλίου 2023 έως τις 30 Ιουνίου 2024 ισχύει η ίδια διαμόρφωση, αλλά με μέγιστο αριθμό επτά παικτών.
  • Από την 1η Ιουλίου 2024 θα ισχύει η ίδια διαμόρφωση, αλλά θα περιορίζεται σε μάξιμουμ έξι επαγγελματίες.

Οι παίκτες ηλικίας 21 ετών και κάτω και οι παίκτες που έχουν εξελιχθεί στο σύλλογο θα εξαιρούνται από αυτούς τους περιορισμούς.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους κανονισμούς, ένας σύλλογος μπορεί να παραχωρήσει ως τρεις επαγγελματίες δανεικούς σε μια συγκεκριμένη ομάδα και μπορεί ομοίως να δανειστεί το πολύ τρεις παίκτες από ένα μόνο σωματείο.

naftemporiki.gr