Skip to main content

Μέσι, Μπενζεμά: Το ταμείο PIF πίσω από τις σαουδαραβικές υπερπροσφορές

Saudi Press Agency/Handout via REUTERS

Σύμφωνα με άρθρο των New York Times, εκτιμάται ότι υπάρχει διαθέσιμο ένα δισεκατομμύριο δολάρια για την έλευση περίπου 20 ξένων παικτών.

Από τον Λιονέλ Μέσι ως τον Καρίμ Μπενζεμά, η Σαουδική Αραβία συνεχίζει να επιδιώκει να προσελκύσει μερικούς από τους πιο διάσημους ποδοσφαιριστές στον κόσμο για να ενωθούν με τον Κριστιάνο Ρονάλντο στο εγχώριο πρωτάθλημα.

Οι Σαουδάραβες στηρίζονται στο δέλεαρ των χρημάτων κάνοντας πραγματικά αστρονομικές προσφορές, αλλά έχουν καλά καλυμμένη την πλάτη σε αυτό το εγχείρημα, λαμβάνοντας υπόψη το ειδικό βάρος του PIF (Public Investment Fund), του σαουδαραβικού κρατικού επενδυτικού ταμείου.

Σύμφωνα με τους New York Times, μάλιστα, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μισθούς ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων που αναμένονται για περίπου 20 ξένους παίκτες.

Από την άλλη, οι επιπτώσεις της έλευσης του Κριστιάνο Ρονάλντο (έχει μισθό 200 εκατομμύρια ετησίως) έχουν γίνει αισθητές, με την προσοχή να είναι στραμμένη τόσο ψηλά όσο ποτέ στο πρωτάθλημα της αραβικής χώρας.

Η ιδέα της σαουδαραβικής Λίγκας είναι να συντονίσει κεντρικά τις λειτουργίες, προκειμένου να κατανεμηθούν καλύτερα τα ταλέντα μεταξύ των ομάδων: κάτι παρόμοιο με αυτό που συμβαίνει για το μεγάλο πρωτάθλημα των ΗΠΑ, δεδομένου ότι οι διαπραγματεύσεις για την αγορά περνούν πρώτα από το πρωτάθλημα.

Στόχος είναι να υπάρχουν τρεις κορυφαίοι ξένοι για καθεμία από τις τέσσερις μεγαλύτερες ομάδες και άλλοι οκτώ παίκτες να κατανεμηθούν στις υπόλοιπες 12 ομάδες του πρωταθλήματος.

Το εγχείρημα ανάπτυξης του εθνικού πρωταθλήματος έρχεται μετά την εξαιρετική εμφάνιση της Σαουδικής Αραβίας στο τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, αλλά πάνω από όλα στοχεύει στην αύξηση της επιρροής της χώρας στον αθλητισμό, με στόχο τη φιλοξενία του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2030.

Σχέδια που φαίνεται να ακολουθούν αυτά της Κίνας, με τους ίδιους κινδύνους που συνδέονται με την πολιτική βούληση, η οποία μπορεί να αλλάξει από τη μια στιγμή στην άλλη.

Επίσης, επειδή πολλά από τα χρήματα που είναι έτοιμα να επενδυθούν προέρχονται απευθείας από τα ταμεία του ταμείου PIF, του σαουδαραβικού κρατικού επενδυτικού ταμείου με επικεφαλής τον ισχυρό διάδοχο του βασιλείου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και πρώην ιδιοκτήτη της Νιούκαστλ στην Πρέμιερ Λιγκ.

Στην πραγματικότητα, η PIF χορηγεί όχι μόνο τέσσερις από τους συλλόγους που παρακολουθούν περισσότερο οι Σαουδάραβες αλλά και το ίδιο το πρωτάθλημα μέσω μιας από τις εταιρείες του χαρτοφυλακίου της, της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Roshn.

naftemporiki.gr