Skip to main content

Ο τελικός του Μίδα

Ο τελικός των πλέι οφ στην Championship φέρνει ένα τεράστιο οικονομικό όφελος, που ξεπερνά ακόμη και τα έσοδα από την κατάκτηση του Champions League.

Ο πιο… πλούσιος αγώνας της περιόδου 2022-23 δεν είναι -όπως, ενδεχομένως, θα σκεφτόταν κάποιος- ο τελικός του Champions League μεταξύ Ίντερ και Μάντσεστερ Σίτι, στις 10 Ιουνίου στην Κωνσταντινούπολη.

Πρόκειται για το παιχνίδι που θα διεξαχθεί μπροστά σε 90.000 θεατές στο Γουέμπλεϊ μεταξύ Κόβεντρι και Λούτον για τον τελικό του πρωταθλήματος των πλέι οφ στην αγγλική Championship (Β΄ Εθνική).

Ο νικητής θα προαχθεί στην πάμπλουτη Premier League, κι αυτό σημαίνει πως αρκεί ένα αποτέλεσμα για να αλλάξει ριζικά τα οικονομικά δεδομένα του συλλόγου που θα επιβληθεί.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Sports Business Group της Deloitte, ο νικητής θα εξασφαλίσει έσοδα 195 εκατομμυρίων ευρώ για τις επόμενες τρεις σεζόν.

Πρόκειται για το ελάχιστο εγγυημένο μερίδιο των εσόδων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα για τη σεζόν 2023-24 (περίπου 105 εκατομμύρια), συν το «μαξιλάρι ασφαλείας» (τα υπόλοιπα 90 εκατομμύρια) για τις περιόδους 2024-25 και 2025-26, στην περίπτωση που η ομάδα υποβιβαστεί άμεσα.

Ωστόσο, το ποσό θα μπορούσε να ξεπεράσει ακόμη και τα 330 εκατομμύρια ευρώ σε πρόσθετα εξασφαλισμένα έσοδα εάν ο σύλλογος καταφέρει να αποφύγει τον υποβιβασμό κατά την πρώτη του σεζόν στην Premier League, επίτευγμα που σημείωσαν τα τελευταία πέντε χρόνια 9 στις 15 ομάδες, εκ των οποίων και οι τρεις που προήχθησαν την ίδια χρονιά μόνο τη σεζόν 2021-22.

naftemporiki.gr