Skip to main content

Γιώργος Πετρέας: Ένα «διαμάντι» του ελληνικού βόλεϊ

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ / EUROKINISSI

Ο διεθνής κεντρικός αποτέλεσε το μήλον της έριδος ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, τελικά θα συνεχίσει να φορά τη πράσινη φανέλα και η «Ν» ξετυλίγει το κουβάρι της σπουδαίας καριέρας του 36χρονου άσου.

Το όνομά του Γιώργου Πετρέα είναι άρρηκτα συνδεμένο με το ελληνικό βόλεϊ. Αναπόσπαστο κομμάτι της Εθνικής Ελλάδος και αρχηγός της για χρόνια, πρωταγωνιστής στους κορυφαίους συλλόγους της χώρας, έχοντας και μια πενταετία στο γαλλικό πρωτάθλημα και πρόσφατα αποτέλεσε μήλον της έριδος ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό. Στα 36 του. Δείγμα της ποιότητας, της προσωπικότητας και της επιδραστικότητας που μπορεί να προσφέρει σε ένα σύνολο, με το «τριφύλλι» να τον διατηρεί στο έμψυχο δυναμικό του. Ο διεθνής κεντρικός άσος είναι ένα «διαμάντι» του αθλήματος και η «Ν» ξετυλίγει το κουβάρι της σπουδαίας του καριέρας.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI

Το Κύπελλο που τον έφερε κοντά στο βόλεϊ

Γεννήθηκε στη Καλαμάτα στις 19 Νοεμβρίου του 1986. Δεν ήταν από τα παιδιά που από μικρά ήρθαν κοντά σε ένα άθλημα και χρειάστηκε μια τελική φάση Κυπέλλου για να… ερωτευθεί το βόλεϊ. Ο ίδιος σε μια παλαιότερη συνέντευξή του, είχε αποκαλύψει το πως ξεκίνησε το φλερτ στα εφηβικά του χρόνια.

«Ήμουν 16 χρονών, όταν έγινε η τελική φάση του Κυπέλλου στην Καλαμάτα. Το παρακολούθησα, με εντυπωσίασε ως άθλημα και πήγα σε μία προπόνηση της ΓΕ Μεσσηνίας. Αυτό ήταν! Κόλλησα! Και τελικά έκανα επάγγελμα αυτό που αγαπούσα».

Από τη Θεσσαλονίκη στους «αιώνιους»

Το 2005 ξεκίνησε την καριέρα του σε κορυφαίο επίπεδο με τη φανέλα του Άρη (2005-2006, 2008-2009, 2009-2010). Η Θεσσαλονίκη τού ταίριαξε απόλυτα, καθώς αγωνίστηκε τόσο στον ΠΑΟΚ (2006-2007), όσο και στον Ηρακλή, τη σεζόν 2007-2008, όπου κατέκτησε το πρωτάθλημα και το Σούπερ Καπ Ελλάδας.

Μετά από πέντε χρόνια στη Θεσσαλονίκη, θα πάρει μεταγραφή για τον Παναθηναϊκό το 2010 και μετά από μια σεζόν θα παίξει στον Ολυμπιακό, μέχρι το μεγάλο άλμα στη Γαλλία το 2012.

Η εμπειρία στη Γαλλία και τα τρόπαια

Αρχικά με τη Ναρμπόν και έπειτα με την Αζαξιό, ο Πετρέας θα γίνει «Γάλλος», σε μία περίοδο που τον έκανε καλύτερο αθλητή και άνθρωπο.

«Όταν πήγα την πρώτη φορά, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα έμενα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Προσαρμόστηκα πάντως εύκολα. Ιδιαίτερα η Κορσική, μου θύμισε Ελλάδα. Ο κόσμος είχε θέληση και πάθος να δει την ομάδα της περιοχής του να ανεβαίνει ψηλά. Η παραμονή στη Γαλλία με βοήθησε να εξελιχθώ ως αθλητής, αλλά και ως άνθρωπος. Έμαθα να αντιμετωπίζω τις καταστάσεις από άλλη οπτική γωνία».

Κατέκτησε το Σούπερ Καπ Γαλλίας το 2016, καθώς και δύο κύπελλα Γαλλίας το 2016 και το 2017.

Συλλογή τίτλων στον Ολυμπιακό και ξανά Παναθηναϊκός

Το καλοκαίρι του 2017 φόρεσε για δεύτερη φορά τη φανέλα του Ολυμπιακού και συνέβαλλε τα μέγιστα σε μία χρυσή εποχή για την πειραϊκή ομάδα. Κατέκτησε το Πρωτάθλημα Ελλάδος το 2018 και το 2019 και δύο Λιγκ Καπ Ελλάδας το 2018 και το 2019. Κατέκτησε επίσης το ασημένιο μετάλλιο του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Θριάμβου (Τσάλεντζ Καπ) το 2018. Το 2021 θα παίξει για μια χρονιά στον ΠΑΟΚ, πριν επιστρέψει το 2022 στον Παναθηναϊκό, με τον οποίο πανηγύρισε το Σούπερ και το Λιγκ Καπ το 2023.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ / EUROKINISSI

Μεγάλο κεφάλαιο για την Εθνική Ελλάδος

Από τα πρώτα του βήματα υπήρξε στέλεχος της Εθνικής Ελλάδος. Η πρώτη του συμμετοχή ήρθε το 2008 και συνολικά έχει φορέσει το εθνόσημο σε 194 παιχνίδια. Ως αρχηγός του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, πανηγύρισε την τρίτη θέση στους Μεσογειακούς αγώνες στην Ταραγόνα της Ισπανίας, μετά τη νίκη επί της Αιγύπτου στον μικρό τελικό με 3-2.

H υπέροχη κίνηση το καλοκαίρι του 2021

Ο Γιώργος Πετρέας δεν ξεχωρίζει μόνο μέσα στους αγωνιστικούς χώρους, αλλά και έξω από αυτούς. Το καλοκαίρι του 2021 και ενώ η Ελλάδα υπέφερε από φονικές πυρκαγιές, ο διεθνής αθλητής έκανε γνωστό πως παραχωρούσε το σπίτι του στην Αθήνα για μία πυρόπληκτη οικογένεια, θέλοντας να προσφέρει προσωρινά στέγη σε όποιον το είχε ανάγκη.