Skip to main content

Επίτιμος διδάκτορας του ΑΠΘ ο Γκάλης

Ο θρύλος του ελληνικού μπάσκετ τιμήθηκε για την προσφορά του στον αθλητισμό και τον πολιτισμό.

Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ αναγορεύτηκε ο Νίκος Γκάλης, στην κατάμεστη αίθουσα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο θρύλος του ελληνικού μπάσκετ τιμήθηκε για την προσφορά του στον αθλητισμό και τον πολιτισμό, αλλά και για τις πολύτιμες υπηρεσίες του στην κοινωνία.

«Με ξέρετε πως είμαι, δεν μου αρέσει να μιλάω για τον εαυτό μου. Θέλω να πιστεύω ότι έχω δώσει το καλό παράδειγμα για τα μικρά παιδιά και για τον κόσμο γενικά, το πώς να λειτουργεί σαν σωστός επαγγελματίας και πώς να κάνει σωστά τη δουλειά του», δήλωσε -μεταξύ άλλων- ο Γκάλης.

«Θέλω να με θυμούνται τα παιδιά σαν έναν σκληρό εργάτη που έκανε σωστά τη δουλειά του στο παρκέ. Η πόλη μου είναι η Θεσσαλονίκη. Δεν την αφήνω τη Θεσσαλονίκη, δεν πάω πουθενά! Ανδρώθηκα εδώ, μεγαλούργησα εδώ, όλη η ζωή μου ήταν εδώ. Την αγαπώ αυτή την πόλη και δεν θα την αφήσω ποτέ».

Στον επαγγελματισμό του τιμώμενου αναφέρθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας και θυμήθηκε ότι τον παρακολουθούσε στις προπονήσεις όταν ήταν φοιτητής, ενώ για έναν αθλητή που υπήρξε το απόλυτο ίνδαλμα έκανε λόγο η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου.

Στο χαιρετισμό του ο αναπληρωτής πρύτανης του ΑΠΘ, αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων, Ανδρέας Γιαννακουδάκης, καλωσόρισε στην οικογένεια του Πανεπιστημίου τον Γκάλη, που αποτελεί, όπως είπε, έναν από από τους κορυφαίους Έλληνες αθλητές της σύγχρονης εποχής, έναν άνθρωπο που άλλαξε τη μοίρα του μπάσκετ στη χώρα μας.

Την άποψη ότι ο Νίκος Γκάλης αποτελεί πρότυπο για τους φοιτητές του ΑΠΘ εξέφρασε ο τέως πρύτανης, Νίκος Παπαϊωάννου, ο οποίος ενέκρινε την απονομή του τίτλου.

Στην ανεκτίμητη συμβολή του Νίκου Γκάλη, όχι μόνο στην ανάπτυξη της καλαθοσφαίρισης στην Ελλάδα, αλλά του ελληνικού αθλητισμού γενικότερα, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Αλεξανδρής.

Στον έπαινο του τιμωμένου, ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ, Γεώργιος Τζέτζης, αναφέρθηκε στην τελειομανία και τον επαγγελματισμό του Νίκου Γκάλη, υποστηρίζοντας ότι «η αθλητική του προπόνηση αποτέλεσε αναφορά ορθής πρακτικής που περιέγραφαν οι πιο προηγμένες θεωρίες της αθλητικής προπόνησης στην επιστημονική αρθρογραφία».

Αναφερόμενος στον αντίκτυπο της κατάκτησης του Ευρωμπάσκετ του 1987 από την Ελλάδα, ο κ. Τζέτζης τη χαρακτήρισε ως μια ιστορική αναπαράσταση των αγώνων των αδύναμων Ελλήνων που διαχρονικά μάχονταν με πίστη και ηρωισμό απέναντι σε ισχυρότερους αντιπάλους και κατάφερναν να κερδίζουν.