Skip to main content

Ουκρανικό μποϊκοτάζ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τζούντο

Αιτία η απόφαση της Διεθνούς Ομοσπονδίας να δεχθεί στη διοργάνωση Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές.

Η Ουκρανία θα μποϊκοτάρει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τζούντο του Μαΐου, που θα διεξαχθεί στο Κατάρ, ανακοίνωσε σήμερα η Ουκρανική Ομοσπονδία Τζούντο (UJF).

Η αιτία αφορά την απόφαση της Διεθνούς Ομοσπονδίας (IJF) να δεχθεί ξανά Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές, ως ουδέτερους,

Η IJF ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα επιτρέψει τη συμμετοχή σε Ρώσους και Λευκορώσους, ισχυριζόμενη ότι η απόφασή της θα τους δώσει την ευκαιρία να συμμετάσχουν στα προκριματικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024.

Οι συστάσεις της ΔΟΕ αποκλείουν αθλητές που υποστηρίζουν τον πόλεμο ή είναι συμβεβλημένοι με στρατιωτικές ή εθνικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Η IJF δήλωσε ότι προσέλαβε ανεξάρτητη εταιρεία για να πραγματοποιήσει ελέγχους ιστορικού και να εντοπίσει τυχόν τέτοιους αθλητές.

Ωστόσο, η ουκρανική ομοσπονδία ισχυρίστηκε ότι αρκετοί Ρώσοι τζουντόκα που έχουν εγγραφεί στα πρωταθλήματα είναι «ενεργοί στρατιωτικοί».

«Δεν βλέπουμε εδώ ουδετερότητα, ίσους όρους και “γέφυρα προς την ειρήνη”, όπως αναφέρεται στο ψήφισμα της IJF για τη συμμετοχή ρωσικών και λευκορωσικών ομάδων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ντόχα», υπογράμμισε η UJF.

«Βλέπουμε εδώ μια απόφαση που έρχεται σε αντίθεση με τις τελευταίες συστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής… Είμαστε απογοητευμένοι με την απόφαση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τζούντο. Ως εκ τούτου, αποφασίσαμε να μην συμμετάσχουμε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ντόχα».

Η Ουκρανία έχει απαγορεύσει στις Εθνικές ομάδες της να συμμετέχουν σε αγώνες στους οποίους συμμετέχουν αθλητές από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.