Skip to main content

Πόσο αξίζει η πρόκριση στο Euro 2024;

Η αναζήτηση μιας θέσης στα γήπεδα της Γερμανίας το καλοκαίρι του 2024 ξεκίνησε για 53 Εθνικές ομάδες της Γηραιάς Ηπείρου, που προσβλέπουν, εκτός της δόξας, στα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που θα μοιράσει η UEFA.

Ο μακρύς δρόμος των ευρωπαϊκών Εθνικών ομάδων για την απόκτηση ενός εισιτηρίου για τη Γερμανία, το καλοκαίρι του 2024, ξεκίνησε.

Η αναφορά δεν έχει να κάνει με διακοπές αλλά με τα προκριματικά του Euro 2024, μια μεγάλη διοργάνωση που θα φιλοξενηθεί ξανά στην Τευτονική χώρα 18 χρόνια μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006.

Με τη διοργανώτρια Ομοσπονδία να μετέχει χωρίς να πρέπει να ξεπεράσει τη βάσανο των προκριματικών απομένουν άλλες 23 ομάδες για να συμπληρωθεί το παζλ της τελικής φάσης.

Συνολικά 230 αγώνες, συν εννέα για τα πλέι οφ, με 53 αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα πρωταγωνιστές (η Ρωσία εξακολουθεί να είναι αποκλεισμένη) και στόχο να αδράξουν την ευκαιρία της πρόκρισης. Αθλητικό το θέμα, προφανώς, αλλά ταυτόχρονα και οικονομικό.

Σίγουρα δεν πρόκειται για τα πολύ υψηλά έπαθλα που αποφέρει η συμμετοχή στο Champions League, όμως η UEFA θα μοιράσει περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ στις 24 Εθνικές ομάδες που θα συμμετάσχουν στην κορυφαία ηπειρωτική διοργάνωση.

Στην τελευταία απ΄ αυτές, που ονομάστηκε επίσημα Euro 2020 αλλά διεξήχθη το καλοκαίρι του 2021 λόγω της πανδημίας, κάθε Εθνική ομάδα συγκέντρωσε περίπου 9,3 εκατομμύρια μόνο ως μπόνους συμμετοχής. Στη συνέχεια τα έσοδα συνδέθηκαν με τα αποτελέσματα (ένα εκατομμύριο για κάθε νίκη στους ομίλους), έως τα 8 εκατομμύρια για τον τελικό, με το μέγιστο έπαθλο να ανέρχεται στα 28,3 εκατομμύρια.

Αυτό ήταν το ποσό που έλαβε η πρωταθλήτρια Ευρώπης Ιταλίας, αυξημένο σε σύγκριση με τα 25,5 εκατομμύρια της Πορτογαλίας που σήκωσε το τρόπαιο το 2016 στη Γαλλία.

Από το 1996 έως σήμερα (προηγουμένως δεν προβλέπονταν ανάλογα έπαθλα) οι «Ατζούρι» έχουν συγκεντρώσει συνολικά 90 εκατομμύρια ευρώ σε έσοδα και μόνο η Ισπανία μπορεί να επιδείξει περισσότερα (90,7 εκατομμύρια), ενώ με την επιτυχία στο «Γουέμπλεϊ» οι Ιταλοί ξεπέρασαν την Πορτογαλία (88,7 εκατομμύρια), τη Γερμανία (81,2 εκατομμύρια) και τη Γαλλία (78,1 εκατ.).

Παρά τα περισσότερα από 300 εκατομμύρια που διανέμονται, τα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα διατηρούν σημαντικό αντίκτυπο στα οικονομικά της UEFA: η διοργάνωση που διεξήχθη το 2021 απέφερε έσοδα 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ με κόστος «μόνο» 1,2 δισεκατομμύρια και de facto καθαρό κέρδος άνω των 600 εκατομμυρίων.

Αρκετό για να ωθήσει τον τζίρο της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας στα 5,7 δισεκατομμύρια, σε σύγκριση, για παράδειγμα, με τα 4,5 δισεκατομμύρια που αναμένονται την τρέχουσα περίοδο (2022-23), στην οποία δεν υπάρχουν μεγάλα τουρνουά για να αυξηθούν τα έσοδα.

Για το 2023-24, ωστόσο, η πρόβλεψη κάνει λόγο για έσοδα-ρεκόρ άνω των 6,5 δισ. ευρώ, με την ώθηση να δίνεται γι΄ άλλη μια φορά από το Euro.