Skip to main content

Πάνω από 7,5 εκ. ευρώ οι πληρωμές της «Μπάρτσα» σε Νεγκρέιρα και υιό

Στο διάστημα των 17 ετών που διήρκεσε η συνεργασία του πρώην διαιτητή με τον καταλανικό σύλλογο πέρασαν τέσσερις πρόεδροι από την «Μπάρτσα».

Οι εταιρείες του Ενρίκεθ Νεγκρέιρα και του γιου του, Χαβιέ Ενρίκεθ, αποκόμισαν όφελος άνω των 7,5 εκ. ευρώ από τη 18χρονη σχέση τους με την Μπαρτσελόνα στο διάστημα μεταξύ 2001 και 2018, αποκάλυψε η εισαγγελική έρευνα για πιθανές φορολογικές παρατυπίες αυτών των εταιρειών.

Η έρευνα – όπως αναφέρει η εφημερίδα Marca – περιγράφει λεπτομερώς όλες τις κατηγορίες, περίοδο με περίοδο, των εταιρειών Nasdil 95, Nilsad SCP και Soccercam.

Η σχέση κράτησε για ένα χρονικό διάστημα το οποίο περιλαμβάνει τέσσερις πρόεδρους, τους Ζοάν Γκασπάρ, Ζοάν Λαπόρτα (στην πρώτη θητεία του), Σάντρο Ροσέλ και ο Γιόσεπ Μαρία Μπαρτομέου.

Οι πληρωμές ξεκίνησαν το 2001 και συνεχίστηκαν μέχρι το 2018, με κάποιες αλλαγές όσον αφορά τις εταιρείες που έλαβαν τα χρήματα.

Με τα χρόνια, τα ποσά αυξήθηκαν. Στην αρχή οι εταιρείες τιμολογούσαν σχεδόν 73 χιλιάδες ευρώ (επί Γκασπάρ), για να φτάσουν έως και πάνω από 728 χιλιάδες ευρώ υπό την προεδρία του Μπαρτομέου.

Με τον Λαπόρτα σημειώθηκε ισχυρή ποσοστιαία αύξηση στις πληρωμές, που από περίπου 67 χιλ. ευρώ έφτασε στις 201 χιλ. ευρώ.

Ακόμη και με τον Ροσέλ η αύξηση ήταν σημαντική, γιατί από τις 201.000 έφτασε στις 696 χιλιάδες ευρώ. Η εισαγγελική έκθεση κάνει λόγο για ενδείξεις κακουργήματος, αλλά εξηγεί ότι αυτό δεν αναφέρεται στα συμπεράσματα του εγγράφου:

«Τα ποσά αυτά, που τη σωρευτική περίοδο 2001-2018 ξεπερνούν τα 7,5 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), δεν απαντούν στην οικονομική δραστηριότητα που έχει επιδειχθεί. Μια τέτοια έλλειψη αποδείξεων και εξηγήσεων θα μπορούσε να είναι ένδειξη ότι αυτά τα τιμολόγια θα μπορούσαν να καλύπτουν παράνομες υπηρεσίες», επισημαίνει το έγγραφο.

naftemporiki.gr