Skip to main content

Υποψήφιο με Ισπανία-Πορτογαλία το Μαρόκο για το 2030

Η αφρικανική χώρα ανακοίνωσε επισήμως ότι θα πλαισιώσει τις δύο ιβηρικές σε μια κοινή υποψηφιότητα για την ανάληψη του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2030.

Το Μαρόκο θα ενώσει τις δυνάμεις του με την Ισπανία και την Πορτογαλία για να συνδιοργανώσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου του 2030, επιβεβαίωσαν αξιωματούχοι της αφρικανικής χώρας.

Αρχικά οι δύο ιβηρικές χώρες είχαν πλαισιωθεί από την Ουκρανία, αλλά με τον πόλεμο που μαίνεται στη χώρα μετά την εισβολή της Ρωσίας το Μαρόκο βρήκε ευκαιρία να παρέμβει.

«Θα ήθελα να ανακοινώσω ότι το Βασίλειο του Μαρόκου αποφάσισε, μαζί με την Ισπανία και την Πορτογαλία, να υποβάλουν κοινή υποψηφιότητα για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2030», δήλωσε ο βασιλιάς της χώρας, Μοχάμεντ ΣΤ΄, σε επιστολή που διάβασε ο υπουργός Αθλητισμού Χακίμπ Μπενμουσά στο Κιγκάλι (Ρουάντα), όπου φιλοξενείται (έως την Πέμπτη) το 73ο συνέδριο της FIFA.

«Αυτή η κοινή προσφορά, η οποία είναι άνευ προηγουμένου στην ιστορία του ποδοσφαίρου, θα συγκεντρώσει την Αφρική και την Ευρώπη, τη βόρεια και νότια Μεσόγειο και τον αφρικανικό, τον αραβικό και τον ευρωμεσογειακό κόσμο. Θα αναδείξει επίσης το καλύτερο από όλους μας – στην πραγματικότητα έναν συνδυασμό ιδιοφυΐας, δημιουργικότητας, εμπειρίας και μέσων».

Το Μαρόκο έχει υποβάλει προσφορά για αρκετές τελικές φάσεις Παγκοσμίου Κυπέλλου στο παρελθόν, πλησιάζοντας πιο κοντά στον αγώνα για τη διεξαγωγή του τουρνουά του 2010, όπου έχασε από τη Νότια Αφρική.

Το αφρικανικό έθνος φιλοξένησε επίσης το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων του 2022, το οποίο καθυστέρησε λόγω του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ και διεξήχθη τον περασμένο μήνα.

Υπάρχει άλλη μια εδώ και καιρό επιβεβαιωμένη κοινή προσφορά για τους τελικούς του 2030, που προέρχεται από τη Νότια Αμερική και τις Αργεντινή, Παραγουάη, Χιλή και Ουρουγουάη.

Κάποιες φήμες από ΜΜΕ του εξωτερικού ενέπλεξαν χθες και την Ελλάδα, αλλά κύκλοι του υφυπουργείου Αθλητισμού διέψευσαν το σενάριο κατέθεσης φακέλου υποψηφιότητας για την ανάληψη του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2030.

«Δεν υπάρχει επίσημη (ή ανεπίσημη, ή οποιαδήποτε άλλης μορφής) κατάθεση στη FIFA συνυποψηφιότητας της χώρας μας -μαζί με τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο- για τη διοργάνωση του Μουντιάλ του 2030», επισημάνθηκε.

«Εξακολουθούν να ισχύουν στο ακέραιο όσα δήλωσε στις 8 Φεβρουαρίου ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, περί “επαφών μεταξύ των τριών χωρών, οι οποίες βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο διερεύνησης των δυνατοτήτων για την κατάθεση υποψηφιότητας”».