Skip to main content

Οι αλλαγές της FIFA στο Μουντιάλ του 2026

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου πρόκειται να επιβεβαιώσει ένα νέο format για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026, που θα διοργανωθεί με 48 συμμετέχουσες ομάδες και μια εντελώς διαφορετική μορφή.

Το τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο, που φιλοξενήθηκε στο Κατάρ τον χειμώνα του 2022, σχολιάστηκε πολύ, καθώς το τουρνουά δεν διοργανώθηκε τους συνηθισμένους μήνες (Ιούνιος-Ιούλιος) αλλά από τις 20 Νοεμβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου 2022, λόγω του κλίματος.

Η επόμενη διοργάνωση, που θα πραγματοποιηθεί από κοινού σε Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδά και Μεξικό, θα επιστρέψει στη συνηθισμένη καλοκαιρινή περίοδο, αλλά σε επίπεδο σχήματος αλλάζουν όλα. Ήταν ήδη γνωστό ότι το Μουντιάλ 2026 θα ήταν διευρυμένο κατά 16 ομάδες (έναντι των 32 έως τώρα), αλλά το Athletic αποκάλυψε νέες πληροφορίες.

Με επιπλέον 16 ομάδες το τουρνουά θα διεξαχθεί σε 56 ημέρες! Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026 θα ξεκινήσει στις αρχές Ιουνίου και ο τελικός θα διεξαχθεί στις 19 Ιουλίου 2026, κάτι που λογικά συνεπάγεται αλλαγές στη φάση των ομίλων.

Η αρχική ιδέα ήταν να δημιουργηθούν 16 όμιλοι των τριών, αλλά τελικά η FIFA θα προχωρήσει με 12 ομίλους των τεσσάρων και την καινοτομία οι οκτώ καλύτεροι τρίτοι να προκρίνονται στους νοκ άουτ αγώνες.

Θα βλέπαμε λοιπόν στους «32» τους συνήθεις πρώτους και δεύτερους συν τις οκτώ καλύτερες τρίτες ομάδες. Κάτι που ενοχλεί ήδη τους ομοσπονδιακούς εκλέκτορες, αλλά και τους συλλόγους, αφού το τουρνουά θα διαρκέσει μία εβδομάδα παραπάνω, η οποία «θα ληφθεί με μείωση της περιόδου προετοιμασίας από 23 σε 16 ημέρες», διευκρινίζουν τα βρετανικά ΜΜΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η έλλειψη επαρκούς προετοιμασίας για το τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο, στο κράτος του αραβικού Κόλπου, δεν είχε μόνο αγωνιστικές συνέπειες για πολλές από τις συμμετέχουσες ομάδες αλλά καταγράφηκαν και πολλοί τραυματισμοί.

Επίσης, υπάρχει μια άλλη σημαντική λεπτομέρεια που ήδη απασχολεί αλλά και ενοχλεί τις Εθνικές ομάδες: η επιλογή της βάσης, δηλαδή του σημείου, της έδρας που θα καταλύσει η αποστολή κάθε συγκροτήματος.

Θέμα διόλου αμελητέο, καθώς υπάρχουν συνολικά 16 πόλεις υποδοχής, οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από τους 104 αγώνες που θα διεξαχθούν σε 39 ημέρες οι 60 θα πραγματοποιηθούν σε αμερικανικό έδαφος στη φάση των ομίλων.

Ο Καναδάς και το Μεξικό, από την πλευρά τους, επωφελήθηκαν από τη φιλοξενία δέκα συναντήσεων έκαστος, αλλά οι αποστάσεις στη Βόρεια Αμερική είναι τεράστιες και τα ταξίδια μεταξύ κάθε αγώνα είναι πιθανό να προκύψουν πολύωρα και κοπιαστικά για τις ομάδες.

naftemporiki.gr