Skip to main content

Βασιλιάς ο Μέσι και στα FIFA The Best

REUTERS/Sarah Meyssonnier

Η Εθνική Αργεντινής είχε την τιμητική της στην απονομή των βραβείων της FIFA για τους κορυφαίους του 2022, βλέποντας να βραβεύονται ο αρχηγός, ο τερματοφύλακας, ο προπονητής και οι φίλαθλοί της.

Η Εθνική ομάδα της Αργεντινής θριάμβευσε δια των… αντιπροσώπων της στα βραβεία της FIFA για τους κορυφαίους του 2022, αλλά αυτό ήταν λογικό και αναμενόμενο μετά την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στα γήπεδα του Κατάρ, 36 χρόνια μετά το προηγούμενο επίτευγμά της.

Ο σούπερ σταρ του αθλήματος και ηγέτης αυτής της ομάδας, Λιονέλ Μέσι, παρέλαβε το βραβείο του από τον πρόεδρο της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο, στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι.

Ο Μέσι επικράτησε στην ψηφοφορία του συμπαίκτη του στην Παρί Σεν Ζερμέν, Κιλιάν Εμπαπέ και του Καρίμ Μπενζεμά της Ρεάλ Μαδρίτης, κατακτώντας το βραβείο για τρίτη φορά, μετά το 2009 και το 2019, ενώ διαδέχθηκε τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, νικητή το 2020 και το 2021.

Κορυφαίος προπονητής αναδείχθηκε, φυσιολογικά, ο θριαμβευτής του Μουντιάλ, Λιονέλ Σκαλόνι, που έλαβε το βραβείο από τον Φάμπιο Καπέλο έχοντας υπερκεράσει τους Κάρλο Αντσελότι και Πεπ Γκουαρδιόλα.

Καλύτερος τερματοφύλακας αναδείχθηκε επίσης ο τερματοφύλακας της Αλμπισελέστε, Εμιλιάνο Μαρτίνες, που είχε κομβική συμβολή με τις απίθανες αποκρούσεις του, ειδικά στις προκρίσεις που κρίθηκαν στα πέναλτι.

Ως προς τη διαδικασία επιλογής, αρχικά μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων ορίζει μια λίστα 14 ατόμων ανά κατηγορία.

Από τη λίστα που προκύπτει, μια διεθνής κριτική επιτροπή από προπονητές και αρχηγούς των Εθνικών ομάδων, δημοσιογράφους και οι οπαδοί που ψηφίζουν στην ιστοσελίδα της FIFA, επιλέγουν τους τρεις φιναλίστ.

Οι βραβεύσεις:

The Best FIFA άνδρας ποδοσφαιριστής: Λιονέλ Μέσι (Παρί Σ.Ζ./Αργεντινή)

The Best FIFA γυναίκα: Αλέξια Πουτέγιας (Μπαρτσελόνα/Ισπανία)

The Best FIFA άνδρας προπονητής: Λιονέλ Σκαλόνι (Εθνική Αργεντινής)

The Best FIFA γυναίκα προπονητής: Σαρίνα Βίγκμαν (Εθνική Αγγλίας)

The Best FIFA άνδρας τερματοφύλακας: Εμιλιάνο Μαρτίνες (Άστον Βίλα/Αργεντινή)

The Best FIFA γυναίκα τερματοφύλακας: Μέρι Έρπς (Μάντσεστερ Γ./Αγγλία)

Βραβείο Πούσκας για το καλύτερο γκολ της χρονιάς: Μάρτσιν Ολέκσι της Βάρτα Πόζναν για το απίστευτο βολ πλανέ στο πολωνικό πρωτάθλημα ακρωτηριασμένων, στις 6/11/2022

Βραβείο φιλάθλων: Στους οπαδούς της Αργεντινής που ταξίδεψαν στο Κατάρ και στα εκατομμύρια που υποδέχτηκαν της αποστολή της Αλμπισελέστε στο Μπουένος Άιρες, όταν επέστρεψε με το Κύπελλο.

Καλύτερη 11άδα: Κουρτουά (Ρεάλ Μαδρίτης), Κανσέλο (Μάντσεστερ Σίτι), Φαν Ντάικ (Λίβερπουλ), Χακίμι (Παρί Σ.Ζ.), Ντε Μπρόινε (Μάντσεστερ Σίτι), Μόντριτς (Ρεάλ Μαδρίτης), Κασεμίρο (Ρεάλ Μαδρίτης/Μάντσεστερ Γ.), Μέσι (Παρί Σ.Ζ.), Μπαπέ (Παρί Σ.Ζ.), Μπενζεμά (Ρεάλ Μαδρίτης), Χάαλαντ (Μάντσεστερ Σίτι)

Κορυφαία 11άδα (Γυναίκες): Έντλερ (Λιόν), Μπρονζ (Μάντσεστερ Σίτι/Μπαρτσελόνα), Λεόν (Μπαρτσελόνα), Ρενάρ (Λιόν), Γουίλιαμσον (Άρσεναλ), Όμπερντορφ (Βόλφσμπουργκ), Πουτέγιας (Μπαρτσελόνα), Γουόλς (Μάντσεστερ Σίτι/Μπαρτσελόνα), Κερ (Τσέλσι), Μιντ (Άρσεναλ), Μόργκαν (Ορλάντο/Σαν Ντιέγκο)