Skip to main content

Η FIFA… διαβάζει τη «Λευκή Βίβλο»

Η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία θα εξετάσει το κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα η βρετανική κυβέρνηση για να αποφανθεί αν κάποιες από τις διατάξεις παραβιάζουν το ποδοσφαιρικό αυτοδιοίκητο και περιορίζουν την αγγλική Ομοσπονδία.

Η δημοσίευση της «Λευκής Βίβλου» από τη βρετανική κυβέρνηση για τη ρύθμιση του αγγλικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου κατέληξε στο στόχαστρο της FIFA, η οποία τις επόμενες εβδομάδες θα εξετάσει καλύτερα το έγγραφο και όλες τις διάφορες επιπτώσεις του.

Η Πρέμιερ Λιγκ είχε ήδη εκφράσει ανησυχίες, ιδίως όσον αφορά την πιθανότητα παρεμπόδισης πιθανών ξένων επενδύσεων, δεδομένου ότι ένα από τα βασικά σημεία της «Λευκής Βίβλου» είναι ότι κάθε πώληση μετοχών σε μια εταιρεία πρέπει πρώτα να εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές.

Σε ό,τι αφορά τη FIFA, σύμφωνα με δημοσίευμα του αγγλικού ιστότοπου των Times, η «Λευκή Βίβλος», ή μάλλον ορισμένες από τις διατάξεις της, θα μπορούσαν να παραβιάζουν το άρθρο 15 του ανώτατου οργανισμού ποδοσφαίρου, το οποίο ορίζει ότι οι εθνικές ομοσπονδίες πρέπει «να είναι ανεξάρτητες και να αποφεύγεται κάθε μορφή πολιτικής παρέμβασης».

Πηγές εντός του παγκόσμιου κυβερνώντος οργάνου λένε ότι τίποτα δεν μπορεί να συμβεί έως ότου συσταθεί η ρυθμιστική αρχή, η οποία αναμένεται το 2025, αλλά οι προτάσεις θα μελετηθούν από τους δικηγόρους τής FIFA.

Τομείς της «Λευκής Βίβλου» υπό στενή εξέταση είναι εκείνοι που σχετίζονται με το σύστημα αδειοδότησης, την εξουσία ελέγχου των οικονομικών δαπανών και την εξουσία να εμποδίζονται οι σύλλογοι να ενταχθούν σε άλλα πρωταθλήματα. Το τελευταίο επηρεάζει επίσης πολύ στενά τη Super League και αναφέρεται ρητά στο έγγραφο που εξέδωσε η βρετανική κυβέρνηση.

Η FIFA περιμένει, πριν γίνει νόμος η «Λευκή Βίβλος», και μετά τις πρώτες αποφάσεις που θα λάβει η ρυθμιστική αρχή στο μέλλον, οι οποίες θα μπορούσαν να περιορίσουν, κάτι που δεν επιτρέπεται, την ανεξάρτητη και αυτόνομη λειτουργία της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Το έγγραφο αναφέρει πώς οι σύλλογοι θα πρέπει να λάβουν ετήσια άδεια από τη ρυθμιστική αρχή για να παίξουν σε ένα από τα πέντε κορυφαία αγγλικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου. Μια άδεια θα εκδοθεί εάν η ρυθμιστική αρχή πειστεί ότι ο σύλλογος έχει τα χρήματα για να συνεχίσει τη σεζόν.

Εάν η ρυθμιστική αρχή αποφασίσει ότι ένας σύλλογος δεν είναι οικονομικά βιώσιμος, θα υπάρχει μια σειρά κυρώσεων στη διάθεση της ρυθμιστικής αρχής, που κυμαίνονται από πρόστιμα και αναστολές έως απόσυρση άδειας.

Ωστόσο, η «Λευκή Βίβλος» αναφέρει ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να έχουν «ελάχιστο αντίκτυπο σε οπαδούς και παίκτες», επομένως είναι πιο πιθανό οι συνέπειες στην υπόθεση να βαρύνουν μόνο τους ιδιοκτήτες και τους μάνατζερ.