Skip to main content

Το deal του αιώνα: Οι Γκλέιζερς πλήρωσαν 300 εκ. και θα εισπράξουν 6 δις

Η πώληση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει μπει στην τελική ευθεία της και οι ιδιοκτήτες της τρίβουν τα χέρια τους αφού όταν ολοκληρωθεί η μεταβίβαση θα έχουν εισπράξει 20 φορές το ποσό της αρχικής επένδυσης.

Η οικογένεια Γκλέιζερ είναι έτοιμη να εξαργυρώσει την πώληση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Οι κληρονόμοι του Μάλκολμ Γκλέιζερ, του Αμερικανού επιχειρηματία και οικογενειάρχη που ηγήθηκε της εξαγοράς των «Κόκκινων Διαβόλων» από το 2003 έως το 2005, με την απόφαση να πουλήσουν το πλειοψηφικό πακέτο του αγγλικού συλλόγου θα λάβουν ένα ιδιαίτερα σημαντικό ποσό, ειδικά σε σύγκριση με όσα δαπανήθηκαν πριν από σχεδόν 18 χρόνια για την απόκτηση του ελέγχου της εταιρείας.

Μια επένδυση που, ωστόσο, έχει ήδη αποδώσει αρκετά μεταξύ μερισμάτων και πώλησης μετοχών, ακόμη και σε αθλητικό επίπεδο, παρά τα τελευταία περίπλοκα χρόνια: στην πραγματικότητα, από το 2005 έχουν κατακτηθεί πέντε πρωταθλήματα στην Premier League κι ένα Champions League, όπως και διάφορα άλλα εθνικά και διεθνή τρόπαια.

Η εξαγορά που εξόργισε τους φίλους της Γιουνάιτεντ

Η εξαγορά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από τον Γκλέιζερ έληξε με μια πολυσυζητημένη συμφωνία 790 εκατομμυρίων λιρών. Ένα ποσό για το οποίο, ωστόσο, η οικογένεια που κατέχει και τους Tampa Bay Bucaneers στο NFL είχε πληρώσει από την τσέπη της μόνο περίπου 270 εκατομμύρια λίρες (περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ).

Το υπόλοιπο ποσό είχε εισπραχθεί από διάφορα δάνεια, το βάρος των οποίων έπεσε στο ταμείο του ίδιου του συλλόγου σε μια πράξη εξαγοράς με μόχλευση, που εκείνη την εποχή προκάλεσε την οργή των οπαδών της ομάδας, τόσο που κάποιοι δημιούργησαν μια νέα εταιρεία, τη United of Manchester, σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της διαχείρισης του Γκλέιζερ.

Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον οικονομικό αναλυτή που δημιούργησε το έγκυρο blog Swiss Ramble και το οποίο εκτιμάται πολύ στο Λονδίνο και σε όλη την Αγγλία, οι Γκλέιζερς εισέπραξαν απευθείας από τα ταμεία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ:

  • 166 εκατομμύρια λίρες σε μερίσματα
  • 55 εκατομμύρια λίρες σε πληρωμές σε μέλη του διοικητικού συμβουλίου
  • 23 εκατομμύρια λίρες σε πληρωμές διαχείρισης (και πάλι συνδέονται με τους Γκλέιζερς)

Σε αυτά τα περίπου 244 εκατομμύρια λίρες προστέθηκαν επιπλέον 465 εκατομμύρια από την πώληση μετοχών: σήμερα κατέχουν περίπου το 95% των δικαιωμάτων ψήφου, αλλά περίπου το 68% των μετοχών της εταιρείας.

Συνολικά, λοιπόν, οι Γκλέιζερς έχουν ήδη εισπράξει περίπου 709 εκατομμύρια λίρες από τη διαχείριση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τα τελευταία χρόνια, ήτοι πάνω από 2,5 φορές από ό,τι ξόδεψαν από την τσέπη τους για να αγοράσουν το πλειοψηφικό μερίδιο του συλλόγου.

Και όλα αυτά χωρίς να υπολογίζεται ο αντίκτυπος της εξαγοράς με μόχλευση στα ταμεία του συλλόγου, με πληρωμές τόκων και χρέη επιπλέον 890 εκατομμυρίων λιρών.

Είναι πολλά τα λεφτά (για τους Γκλέιζερς)

Η απόφαση εκχώρησης του ελέγχου της εταιρείας προφανώς θα αυξήσει το ποσό. Οι πρώτες προσφορές από τον Άγγλο δισεκατομμυριούχο Τζιμ Ράτκλιφ και τον σεΐχη του Κατάρ Γιασίμ Αλ Θάνι υπολογίζεται σε περίπου 5 δισεκατομμύρια λίρες (περίπου 5,7 δισεκατομμύρια ευρώ) για το 100% του συλλόγου.

Πόσα θα κέρδιζαν οι Γκλέιζερς από την πώληση; Εάν ο συνολικός αριθμός των μετοχών (τώρα κατέχουν το 68%) λαμβανόταν υπόψη στη συναλλαγή, η αμερικανική οικογένεια θα λάμβανε 3,4 δισεκατομμύρια λίρες για τις δικές της μετοχές.

Στην πιο πιθανή περίπτωση, κατά την οποία η συναλλαγή ξεκινά από τις μετοχές της κατηγορίας Β με τις οποίες συνδέονται τα περισσότερα δικαιώματα ψήφου και στην περίπτωση αυτή οι Γκλέιζερς κατέχουν το 95%, τα έσοδα θα ισούνταν με 4,75 δισεκατομμύρια λίρες (περίπου 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ).

Λαμβάνοντας υπόψη τα χρήματα που έχουν ήδη εισπραχθεί όλα αυτά τα χρόνια, το συνολικό ποσό που θα έχουν κερδίσει οι Γκλέιζερς όταν πουλήσουν θα ισούται με (μάξιμουμ) σχεδόν 5,5 δισεκατομμύρια λίρες (περίπου 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ).

Με άλλα λόγια; Περίπου 20 φορές περισσότερα από τα 270 εκατομμύρια λίρες που είχε διαθέσει ο αείμνηστος Μάλκολμ Γκλέιζερ για την αγορά του συλλόγου…

naftemporiki.gr