Skip to main content

Η Πρέμιερ Λιγκ τρέμει τη «Λευκή Βίβλο»

Η κορυφαία ποδοσφαιρική Λίγκα στον κόσμο φοβάται ότι οι περιορισμοί θα αποτελέσουν τροχοπέδη για τους υποψήφιους αλλοδαπούς επενδυτές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δυναμική του πρωταθλήματος.

Οι σύλλογοι της Πρέμιερ Λιγκ φοβούνται ότι η εισαγωγή ενός ανεξάρτητου φορέα, διορισμένου από την κυβέρνηση, θα μπορούσε να αποθαρρύνει τις μελλοντικές επενδύσεις και να αποδυναμώσει τη θέση της κορυφαίας κατηγορίας της Αγγλίας στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Αυτό έγραψε η εφημερίδα Times, εξηγώντας ότι η «Λευκή Βίβλος» της κυβέρνησης για τη δημιουργία ανεξάρτητου ρυθμιστικού φορέα θα δημοσιευτεί την Πέμπτη.

Τι είναι όμως η «Λευκή Βίβλος»; Ουσιαστικά, η ύπαρξη διαθέσιμων κριτηρίων που θα υποδεικνύουν εάν ένα άτομο είναι κατάλληλο ή όχι για να έχει τον έλεγχο ενός συλλόγου στην Πρέμιερ Λιγκ ή σε χαμηλότερες κατηγορίες, εάν ένας πιθανός ιδιοκτήτης έχει τα μέσα να εγγυηθεί ένα μέλλον βιώσιμο και σταθερό για το σύλλογό του.

Πάνω απ’ όλα, θα είναι θέμα ύπαρξης ενός ανεξάρτητου οργάνου που θα καλείται να εκφραστεί για αυτά τα θέματα. Είναι επίσης πιθανό ότι το όργανο θα έχει εξουσίες που θα του επιτρέπουν να επιβάλλει μια συμφωνία για το ποσό των χρημάτων που διανέμει η Πρέμιερ Λιγκ σε συλλόγους της Αγγλικής Football League (οργανισμός που διοργανώνει τα τρία πρωταθλήματα κάτω από την Premier League), εάν αποτύχουν να καταλήξουν σε συμφωνία.

Σε μια εποχή που η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ περιβάλλεται από πιθανούς αγοραστές από το Κατάρ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και από έναν από τους πλουσιότερους άνδρες της Βρετανίας, τον Σερ Τζιμ Ράτκλιφ, η Πρέμιερ Λιγκ φαίνεται έτοιμη να αποκτήσει περαιτέρω οικονομική ισχύ.

Αλλά το ποδοσφαιρικό σώμα είναι πιθανό να απαντήσει στη Λευκή Βίβλο με μεγαλύτερη πίεση, για να προσπαθήσει να περιορίσει το ποσό των νέων οικονομικών κανονισμών.

Πηγή σε εταιρεία της Λίγκας είπε στους Times: «Ενώ η Πρέμιερ Λιγκ δέχεται τώρα τον διορισμό ρυθμιστή, οι σύλλογοι θα αντιταχθούν στον οικονομικό κανονισμό εάν πιστεύουν ότι περιορίζει τις μελλοντικές ευκαιρίες και ίσως αποτρέπει τις επενδύσεις από το εξωτερικό».

Ο φόβος είναι ότι ένας νέος κώδικας εταιρικής διακυβέρνησης θα μπορούσε να μειώσει την ελκυστικότητα της Πρέμιερ Λιγκ τόσο για τους σημερινούς όσο και για τους πιθανούς νέους ιδιοκτήτες.

Ο πρόεδρος της αγγλικής Football League, Ρικ Πάρι, πιέζει για ένα μοίρασμα 75-25%, με την Πρέμιερ Λιγκ να διανέμει το ένα τέταρτο των ετήσιων εσόδων της, ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων λιρών, από τα τηλεοπτικά δικαιώματα στις τρεις τελευταίες κατηγορίες σε όλο τον πίνακα, με βάση τη θέση του πρωταθλήματος.

Ο Πάρι επιμένει επίσης ότι ένα ανεξάρτητο όργανο θα πρέπει να έχει τις ισχυρότερες δυνατές εξουσίες για να επιβάλει μια συμφωνία οικονομικά.

Ο ίδιος αναμένει από τη ρυθμιστική αρχή να αναλάβει την ευθύνη για το τεστ των ιδιοκτητών και των διευθυντών των πρωταθλημάτων και να εκδώσει ετήσια άδεια σε όσους παρακολουθούν συλλόγους.

«Είναι ξεκάθαρο ότι θα υπάρξει ένα σύστημα αδειοδότησης, στο οποίο είμαστε απολύτως υπέρ και το οποίο επιτρέπει στις ρυθμιστικές αρχές να είναι ευέλικτες, επειδή συνδέουν μεμονωμένους όρους σε μια άδεια συλλόγου ή, στη χειρότερη περίπτωση, μπορούν να αρνηθούν την άδεια», είπε.

«Φυσικά η παρακράτηση άδειας θα ήταν η έσχατη λύση, καθώς αυτό θα σήμαινε ουσιαστικά ότι οι σύλλογοι δεν θα μπορούσαν να παίξουν, αλλά η επισύναψη όρων σε μια άδεια όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο οι ιδιοκτήτες μπορούν να υποστηρίξουν τον σύλλογο είναι εφικτή και μπορούν να συμμετάσχουν στο Financial Fair Play. Μπορούν να ταιριάζουν πολύ καλά», συμπλήρωσε.

Η πηγή από σύλλογο της Πρέμιερ Λιγκ πρόσθεσε ότι αυτή η κατάσταση «σημαίνει τον έλεγχο του τοπίου για όλους τους συμμετέχοντες, που με τη σειρά του σημαίνει να μπουν στην επιχείρηση για τηλεοπτικά δικαιώματα. Η ανησυχία είναι ότι τα γραφειοκρατικά ζητήματα δημιουργούν μια καθοδική καμπύλη στη δημιουργική σκέψη, όταν η Πρέμιερ Λιγκ βασίζεται στη δυναμική λήψη αποφάσεων».