Skip to main content

«Έφυγε» ο μεγάλος Μίρο Μπλάζεβιτς

Ο θρυλικός Κροάτης προπονητής, που οδήγησε τη «Χρβάτσκα» στο χάλκινο μετάλλιο στο Μουντιάλ της Γαλλίας, απεβίωσε δύο ημέρες πριν από τα 88α γενέθλιά του.

Ο θρυλικός Κροάτης προπονητής, Μίροσλαβ «Τσίρο» Μπλάζεβιτς, ο οποίος κατάκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 1998 με την Εθνική ομάδα της πατρίδας του, πέθανε την Τετάρτη (8/2), δύο ημέρες πριν από τα 88α γενέθλιά του, ανακοίνωσε η Κροατική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

«Η ποδοσφαιρική οικογένεια έχασε σήμερα τον “προπονητή όλων των προπονητών”», το παρατσούκλι με το οποίο ήταν γνωστός ο Μπλάζεβιτς σε όλα τα Βαλκάνια, έγραψε στο Twitter η Κροατική Ομοσπονδία. Ο Μπλάζεβιτς πέθανε μετά από μακρά μάχη με τον καρκίνο, που διαγνώστηκε το 2011.

Γεννημένος στη Βοσνία στις 10 Φεβρουαρίου 1935, οδήγησε στα 63 χρόνια του την Κροατία στους ημιτελικούς του Μουντιάλ της Γαλλίας, η οποία νίκησε τη «Χρβάτσκα» με 2-1 στον ημιτελικό, πριν κατακτήσει τον παγκόσμιο τίτλο με αντίπαλο τη Βραζιλία (3-0).

Κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου έγινε διάσημος φορώντας ένα kepi για να αποτίσει φόρο τιμής στον Γάλλο αστυνομικό Ντανιέλ Νιβέλ, που τραυματίστηκε σοβαρά από Γερμανούς χούλιγκαν πριν από τον προημιτελικό Γερμανία-Κροατία.

Αυτό το μετάλλιο, που κέρδισε νικώντας την Ολλανδία (2-1) στο «μικρό τελικό», αντιπροσώπευε μια μεγάλη νίκη για την πολύ νεαρή τότε ανεξάρτητη χώρα (από το 1991), η οποία έφτασε στη διάκριση μόλις τρία χρόνια μετά από έναν πόλεμο (1991-95) που είχε σκοτώσει περίπου 20.000 ανθρώπους.

Μετά από μια καριέρα ως ποδοσφαιριστής στην πρώην Γιουγκοσλαβία και την Ελβετία, ο «Τσίρο» ξεκίνησε να προπονεί στην Ελβετία το 1968, κυρίως στη Σιόν, με την ομάδα με την οποία κατάκτησε το Κύπελλο το 1974.

Η πρώτη σημαντική νίκη του ήταν ο τίτλος του πρωταθλητή της Γιουγκοσλαβίας που κέρδισε με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ το 1982, κάτι που τον είχε κάνει πολύ δημοφιλή. Εργάστηκε επίσης στη Γαλλία με τη Ναντ (1988-1991), την Ελλάδα (ΠΑΟΚ, 1991-92), την Κίνα, το Ιράν, τη Σλοβενία ​​και τη Βοσνία. Υπήρξε προπονητής των Εθνικών ομάδων της Ελβετίας, του Ιράν, της Βοσνίας και της κινεζικής Ολυμπιακής ομάδας ποδοσφαίρου.

Ο Μίροσλαβ Μπλάζεβιτς, στον οποίο ο Κροάτης ομοσπονδιακός προπονητής Ζλάτκο Ντάλιτς αφιέρωσε την τρίτη θέση που κατάκτησε στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2022 στο Κατάρ, ήταν γνωστός πάνω απ’ όλα για την ικανότητά του να δίνει κίνητρα, ένας προπονητής «ικανός να αλλάξει εντελώς τη νοοτροπία των συλλόγων σε σύντομο χρονικό διάστημα», σύμφωνα με την κροατική εφημερίδα Vecernji List.

naftemporiki.gr