Skip to main content

Σκανδιναβικές χώρες και Ινταλγκό κατά της συμμετοχής Ρώσων αθλητών το 2024

Οι Ολυμπιακές Επιτροπές των τριών χωρών της Σκανδιναβίας και η δήμαρχος του Παρισιού λένε «όχι» στη συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων στους Αγώνες του 2024, εφόσον συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Μετά τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία η «σκυτάλη» πέρασε στα χέρια των Ολυμπιακών Επιτροπών των σκανδιναβικών χωρών, που με σημερινή (7/2) επιστολή προς τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) δήλωσαν την αντίθεσή τους στην όποια προοπτική συμμετοχής Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών σε διεθνείς διοργανώσεις.

«Τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να εξετάσουμε την επιστροφή τους, αυτή είναι η θέση μας», υπογραμμίζεται. «Εμείς, οι σκανδιναβικές Ολυμπιακές και Παραολυμπιακές Επιτροπές και Συνομοσπονδίες Αθλητισμού επωφελούμαστε της ευκαιρίας για να επιβεβαιώσουμε τη σταθερή υποστήριξή μας γι΄ άλλη μια φορά στον ουκρανικό λαό και στο αίτημα για ειρήνη».

Πριν από μερικές ημέρες οι Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία και Πολωνία κάλεσαν τους διεθνείς αθλητικούς φορείς να απαγορεύσουν τη συμμετοχή σε αθλητές των δύο χωρών που εμπλέκονται στη ρωσική εισβολή και τον συνακόλουθο πόλεμο με την Ουκρανία.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε για το ίδιο πως το να επιτραπεί στη Ρωσία να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, στο Παρίσι, θα ισοδυναμούσε με την απόδειξη ότι «ο τρόμος είναι κατά κάποιο τρόπο αποδεκτός».

Για το θέμα αυτό, οι διοργανωτές των Αγώνων της γαλλικής πρωτεύουσας δήλωσαν ότι θα συμμορφωθούν με την απόφαση που θα λάβει η ΔΟΕ, μολονότι η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, κινείται στη «σκληρή γραμμή», δηλώνοντας αντίθετη στην παρουσία Ρώσων αθλητών στη διοργάνωση, «εφόσον συνεχίζεται ο πόλεμος» στην Ουκρανία, όπως δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Info.

«Όσο υπάρχει αυτός ο πόλεμος, αυτή η επιθετικότητα στην Ουκρανία, δεν γίνεται να κάνουμε σαν να μην έχει συμβεί τίποτα, να έρθει αντιπροσωπεία στο Παρίσι, ενώ οι βόμβες συνεχίζουν να πέφτουν βροχή στην Ουκρανία», υπογράμμισε η πρώτη πολίτης του Παρισιού.

Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση για το θέμα έχει ήδη λάβει διεθνή διάσταση. Η ιδέα που προτάθηκε από τη ΔΟΕ να παρελάσουν οι Ρώσοι αθλητές υπό ουδέτερη σημαία εφόσον «δεν είχαν υποστηρίξει ενεργά τον πόλεμο στην Ουκρανία» απορρίφθηκε εν τη γενέσει της από την Ουκρανία που πρόταξε την απειλή του μποϊκοτάζ των Αγώνων, με τις Πολωνία, Εσθονία και Τσεχία να τάσσονται αλληλέγγυες, αλλά τις ΗΠΑ να αποδέχονται το συμβιβασμό.