Skip to main content

Η ιταλική κυβέρνηση παρεμβαίνει για τις αθλητικές υπεραξίες

Μετά την περίπτωση της Γιουβέντους το υπουργείο Οικονομικών έρχεται να κάνει τροποποιήσεις προς αποκατάσταση της στρέβλωσης.

Μετά την «έκρηξη» με την υπόθεση της Γιουβέντους, έρχεται η «συμπίεση» των κεφαλαιακών κερδών που ανακοίνωσε η ιταλική κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομίας, Τζιανκάρλο Τζορτζέτι.

Ο νέος κανόνας, ο οποίος τροποποιεί το άρθρο 86 του Ενοποιημένου Νόμου για τους φόρους εισοδήματος, θα λάβει τη μορφή κυβερνητικής τροπολογίας που θα παρουσιαστεί σήμερα.

Οι δύο καινοτομίες

Ο νέος κανονισμός θα ενεργεί με δύο τρόπους στο θέμα των υπεραξιών, ξεκινώντας με την εισαγωγή ειδικής πειθαρχίας για «κεφαλαιουχικά κέρδη που πραγματοποιούνται μέσω της μεταβίβασης δικαιωμάτων αποκλειστικής χρήσης της απόδοσης του αθλητή για επαγγελματικούς αθλητικούς συλλόγους».

Τα ποσά αυτά χωρίζονται σε δύο μέρη: το τμήμα «που αντιστοιχεί στο αντάλλαγμα που τελικά αποκτήθηκε σε μετρητά» θα καταβληθεί σε δόσεις ως συνήθως, ενώ το υπόλοιπο θα πάει απευθείας «στο σχηματισμό των εσόδων του έτους κατά το οποίο πραγματοποιήθηκαν».

Η δεύτερη καινοτομία αφορά τους γενικούς κανόνες για τις πληρωμές με δόσεις. Το τρέχον κείμενο επιτρέπει ένα καθεστώς ευνοϊκό για τους αθλητικούς συλλόγους, το οποίο μπορεί να μειώσει το κέρδος κεφαλαίου ακόμη και όταν ο παίκτης παραμένει στην ιδιοκτησία του συλλόγου μόνο για ένα χρόνο, ενώ άλλες εταιρείες πρέπει να διατηρήσουν το «περιουσιακό στοιχείο» στο χαρτοφυλάκιό τους για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Το ευνοϊκό καθεστώς καταργείται πλέον, ευθυγραμμίζοντας την αθλητική πειθαρχία με τη γενική, που απαιτεί αναμονή για την τριετία. Ο στόχος της διπλής κίνησης είναι ξεκάθαρος και στοχεύει να σφίξει τις φορολογικές βίδες γύρω από τα λεγόμενα «πλασματικά» κέρδη κεφαλαίου που πραγματοποιούν οι σύλλογοι για την υποστήριξη των οικονομικών τους, χωρίς, ωστόσο, αυτές οι αξίες να έχουν πραγματικό ισοδύναμο στην αγορά.

Για εκείνους που παράγουν αριθμούς στους ισολογισμούς τους αλλά όχι μεταφορές χρημάτων, ωστόσο, δεν υπάρχει διαφυγή: θα πηγαίνουν εξ ολοκλήρου για να τροφοδοτήσουν τα έσοδα της χρονιάς, άρα και τους φόρους που πρέπει να πληρώσουν.

naftemporiki.gr