Skip to main content

Λιγότερα προκριματικά, περισσότερο Nations League

Το σχέδιο της UEFA για μετά το 2024 προβλέπει λιγότερους αγώνες για την προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου αλλά αύξηση στα παιχνίδια της δικής της διοργάνωσης, του Nations League.

Αύριο, Τετάρτη 25 Ιανουαρίου, η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA θα συναντηθεί στη Νιόν για να συζητήσει για τη συντόμευση της διαδικασίας πρόκρισης των ευρωπαϊκών Εθνικών ομάδων στο Παγκόσμιο Κύπελλο, προκειμένου να αφήσει περισσότερο χώρο για το Nations League.

Αυτό είναι το πιο αληθοφανές σενάριο, αναφέρει η ιταλική εφημερίδα Gazzetta dello Sport, μετά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2024 στη Γερμανία. Δύο χρόνια αργότερα, στο Παγκόσμιο Κύπελλο των ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικού, θα συμμετέχουν 16 ευρωπαϊκές Εθνικές ομάδες μεταξύ των συνολικά 54, εξαιρουμένης της Ρωσίας.

Στην προκριματική φάση της ευρωπαϊκής ζώνης θα γίνει διαχωρισμός σε 12 ομίλους των 4 και των 5 ομάδων έκαστος. Οι 12 νικητές κάθε ομίλου θα προκριθούν απευθείας στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ενώ οι άλλοι τέσσερις θα αναδειχθούν από τα πλέι οφ. Με αυτό το σύστημα, κατά μέσο όρο, θα υπάρχουν δύο λιγότεροι αγώνες συγκριτικά με σήμερα.

Τη μείωση στα προκριματικά παιχνίδια, όμως, θα ακολουθήσει άνοδος σε αυτά του Nations League. Από το 2024-25 οι νικητές κάθε γύρου της League A θα παίζουν μεταξύ τους στους προημιτελικούς δύο αγώνες (εντός κι εκτός έδρας), με τους νικητές να προκρίνονται στον τελικό. Συνολικά με αυτό το σύστημα θα παιχτούν άλλα δύο παιχνίδια.

Επίσης αύριο στη Νιόν, θα γίνει και η κλήρωση για το Final-4 του Nations League του 2023 που θα διεξαχθεί στην Ολλανδία και στο οποίο, εκτός των «Οράνιε», θα συμμετάσχουν η Ιταλία, η Κροατία και η Ισπανία.

Οι ημιτελικοί θα διεξαχθούν στις 14 και 15 Ιουνίου, στις πόλεις Ρότερνταμ και Ένσεντε, ενώ οι τελικοί θα πραγματοποιηθούν στις 18 Ιουνίου.