Skip to main content

Τσιτσιπάς: Είναι σημαντικό να έχεις σταθερό μυαλό

Ο 24χρονος πρωταθλητής παραχώρησε συνέντευξη στην ιστοσελίδα του Australian Open και μίλησε για τα σχέδιά του, τα «θέλω» του και την αλλαγή που προσπαθεί να επιφέρει στη νοοτροπία του.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι μαθητής του τένις, αλλά και του κόσμου. Δεινός φωτογράφος, ο Έλληνας πρωταθλητής μοιράστηκε στιγμιότυπα από το πρόσφατο ταξίδι του στη Δυτική Αυστραλία στο πλαίσιο του United Cup, θαυμάζοντας τα τοπία της περιοχής και την «πλούσια πολιτιστική ιστορία».

Ο 24χρονος τενίστας μίλησε στην ιστοσελίδα του Australian Open και όταν του ζητήθηκε να ονομάσει μια άλλη δεξιότητα που θέλει να μάθει,  ανέφερε τις ξένες γλώσσες. Ο Tsitsifast μιλάει ήδη ελληνικά, αγγλικά και ρωσικά, καθώς η μητέρα του Τζούλια εκπροσώπησε τη Σοβιετική Ένωση στο τένις.

«Ήταν όνειρό μου από παιδί να μιλάω άπταιστα πολλές γλώσσες», είπε ο Νο 4 του κόσμου στο ausopen.com«Δεν είχα την ευκαιρία να κατακτήσω αυτές τις γλώσσες εδώ και μερικά χρόνια λόγω των ταξιδιών μου. Έχω την τάση να χρονοτριβώ».

Και πρόσθεσε: «Αν δεν ήμουν τόσο ενεργός στο τένις όσο είμαι τώρα, σίγουρα θα ήθελα να μάθω περισσότερες γλώσσες και να έχω την ικανότητα να επικοινωνώ με οποιονδήποτε πολιτισμό ή οποιοδήποτε έθνος στον κόσμο. Νομίζω ότι είναι η μεγαλύτερη υπερδύναμη».

Όσο για κάποια συγκεκριμένα; «Θα ήθελα να μάθω ισπανικά, πορτογαλικά και μανδαρίνικα ή ιαπωνικά», δήλωσε ο πάντα στοχαστικός Τσιτσιπάς, που φόρεσε μια φανέλα με ιαπωνικό θέμα στην προετοιμασία του AO 2023, για την οποία είπε ότι αντιπροσωπεύει τη «σύνδεση μεταξύ του αθλητισμού και του αρχαίου πολεμικού πνεύματος» του ασιατικού έθνους.

Στη Μελβούρνη ο ίδιος έχει επιδείξει συχνά τις ικανότητές του, που μοιάζουν με… πολεμικές, συμπεριλαμβανομένου του τρέχοντος έτους. Έφτασε στον τέταρτο γύρο χωρίς να χάσει σετ, έχοντας σώσει συνολικά 13 από 15 break points σε τρεις γύρους, συχνά με επιθετικότητα.

Απέτρεψε ένα set point (στο δεύτερο) την Παρασκευή απέναντι στον Τάλον Γκρίχσπουρ, που ήταν το κλειδί για τις ελπίδες του Ολλανδού να πιέσει τον Τσιτσιπά, αλλά ο τελευταίος το διεκδίκησε και νίκησε με 6-2, 7-6(5), 6-3 για να δημιουργήσει έναν αγώνα με τον Γιανίκ Σίνερ στο Melbourne Park, για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Αν και ο μοναδικός τελικός του Grand Slam του Τσιτσιπά ήρθε στο Roland-Garros το 2021, το πρόσφατο ρεκόρ του στο Australian Open δείχνει ένα βαθύτερο επίπεδο συνέπειας: έφτασε στους ημιτελικούς σε τρεις από τις τέσσερις τελευταίες διοργανώσεις, ενθουσιασμένος από τον σημαντικό ελληνικό πληθυσμό της Μελβούρνης.

Οι νίκες ήταν συχνά δραματικές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του του Ρότζερ Φέντερερ το 2019 – σώζοντας και τα 12 break points που αντιμετώπισε – και του Ράφαελ Ναδάλ το 2021, όταν έχανε με 0-2 σετ. Για το τελευταίο, αποκάλυψε: «Ήταν μια μεγάλη επιστροφή. Ένιωσα σχεδόν σαν όνειρο όταν έπαιζα».

Μια κατάκτηση του τίτλου το 2023 μπορεί απλώς να επιταχύνει τα πιθανά σχέδια του Τσιτσιπά να αγοράσει ένα σπίτι στην Αυστραλία«Είναι μια νέα αρχή», είπε. «Είναι μια νέα ευκαιρία να έρθω εδώ και να δείξω καλό τένις. Έχω προετοιμαστεί πολύ σκληρά για να δώσω κάτι φρέσκο για το 2023».

«Η Αυστραλία είναι ένας εξαιρετικός προορισμός. Νομίζω ότι το τένις μου είναι σε καλή κατάσταση αυτή τη στιγμή. Απλά πρέπει να ξεκινήσω δυνατά. Πρέπει να είμαι εκεί ψυχικά και νομίζω ότι αυτό θα απαιτήσει περισσότερο για μένα».

Σχετικά με το θέμα της ψυχικής πλευράς του τένις – τόσο κρίσιμο σε ένα ατομικό άθλημα – ο Τσιτσιπάς στοχεύει να βρει τη σωστή ισορροπία μεταξύ της πίστης και της υπερβολικής πίστης.

«Φυσικά, η αυτοπεποίθησή σου αυξάνεται πολύ όταν κερδίζεις», είπε. «Τείνει να τροφοδοτεί τον εγωισμό σου ταυτόχρονα. Επομένως, είναι σημαντικό να ρυθμίσεις τις ισορροπίες σου και να μην αισθάνεσαι υπερβολική αυτοπεποίθηση».