Skip to main content

UEFA και «ελιγμοί μισθών» οι νέοι κίνδυνοι για τη Γιουβέντους

Η αφαίρεση των 15 βαθμών από την εφετινή συγκομιδή της Γιουβέντους δεν σημαίνει ότι το θέμα και τα δικαστικά προβλήματα των «Μπιανκονέρι» τελείωσαν.

Μετά τη χθεσινή απόφαση, που οδήγησε σε ποινή αφαίρεσης 15 πόντων στη βαθμολογία, η Γιουβέντους αναμένεται να έχει νέα «ντέρμπι» τους επόμενους μήνες, όχι στον αγωνιστικό χώρο αλλά στις δικαστικές αίθουσες.

Όπως σημειώνει η ιταλική αθλητική εφημερίδα Gazzetta dello Sport, τουλάχιστον πέντε είναι τα ραντεβού που έχουν υπογραμμιστεί με κόκκινο χρώμα στο ημερολόγιο.

Είναι σαφές ότι η ποινική υπόθεση, με τα ανακριτικά εργαλεία της, αντιμετώπισε στην πραγματικότητα την αθλητική τάση, αναγκάζοντας να ξανανοίξει μια διαδικασία που φαινόταν νεκρή και θαμμένη. Αλλά σε ένα ορισμένο σημείο τα δύο μέτωπα διαφοροποιήθηκαν, τουλάχιστον όσον αφορά τους χρόνους.

Το Συμβούλιο Εγγυήσεων θα παρέμβει σίγουρα πριν από την ακρόαση στο Τορίνο που θα πρέπει να αποφασίσει για το κατηγορητήριο, για τα εγκλήματα της ψευδούς λογιστικής και της ψευδούς εταιρικής επικοινωνίας.

Οι έρευνες, εν τω μεταξύ, αφορούν και στις λεγόμενες «συνεργασίες» με άλλους συλλόγους. Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας δεν ανέφερε ποτέ ονόματα ομάδων, αλλά υπάρχουν υποθέσεις που προκύπτουν από την ανάγνωση των εφημερίδων και αφορούν τις σχέσεις με τη Σαμπντόρια, την Έμπολι (ήδη κρίθηκε και επιπλέον αθωώθηκε σε αυτήν την επανέναρξη της δίκης), Αταλάντα, Σασουόλο και Ουντινέζε.

Έπειτα, υπάρχει το κεφάλαιο «ελιγμοί μισθών». Το 2020 και το 2021, τα χρόνια της Covid-19, η Γιουβέντους και πολλοί παίκτες της είχαν συμφωνήσει σε μείωση της αποζημίωσης, η πραγματική φύση της οποίας είχε κρυφτεί πίσω από αδιαφανείς συμφωνίες εκτός των επιτρεπόμενων συμβατικών καναλιών, συμπεριλαμβανομένης της ψευδούς «Κάρτα Ρονάλντο».

Εδώ υπάρχει μια διαφορετική ακρίβεια γιατί οι ίδιοι οι εισαγγελείς, στα επίσημα έγγραφά τους, ανέφεραν την παραβίαση του NOIF (του Ομοσπονδιακού Εσωτερικού Οργανωτικού Κανονισμού) για συμφωνίες που δεν έχουν κατατεθεί στη Λίγκα και στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία μεταξύ του συλλόγου και των παικτών. Σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, κινδυνεύουν επίσης οι παράγοντες και οι παίκτες.

Και η UEFA; Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου είναι ένας ενδιαφερόμενος θεατής όλων των δικαστικών περιπτώσεων της Γιουβέντους.  Ωστόσο, η αίσθηση είναι ότι στη Νιόν περιμένουν τα ιταλικά δικαστικά αποτελέσματα πριν καταφέρουν να χαράξουν μια γραμμή και να καταλήξουν.

Σε καθαρά θεωρητικούς όρους, η UEFA θα μπορούσε επίσης να αποφασίσει αυτόνομα να μην επιτρέψει στη Γιουβέντους τη συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Αλλά είναι επίσης πιθανό ο διεθνής οργανισμός να αισθάνεται ότι εκπροσωπείται επαρκώς από τις ιταλικές διαδικασίες και να μετατραπεί σε ένα είδος «συμβολαιογράφου» των ποινών που επιβάλλονται στην Ιταλία.

naftemporiki.gr