Skip to main content

Ινφαντίνο: Ο Πελέ είναι αθάνατος

REUTERS/Gareth Bumstead

Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, αποχαιρέτησε με ένα συγκινητικό μήνυμα τον Πελέ.

Για μία κληρονομιά που δεν μπορεί να μετρηθεί και για μία προσωπικότητα που παραμένει αθάνατη μίλησε ο Τζιάνι Ινφαντίνο, στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά του για τον θάνατο του Πελέ.

Αναλυτικά όσα σημείωσε ο πρόεδρος της FIFA για την απώλεια του Βραζιλιάνου θρύλου:

«Για όσους αγαπούν αυτό το αγαπημένο παιχνίδι είναι η μέρα που δεν θέλαμε ποτέ να έρθει. Η μέρα που χάσαμε τον Πελέ. Ο Βασιλιάς ήταν μοναδικός με τόσους τρόπους.

Είναι ο μόνος που έχει πάρει το Μουντιάλ τρεις φορές και το ταλέντο του και η φαντασία του ήταν ασύγκριτα. Ο Πελέ έκανε πράγματα που κανένας άλλος παίκτης δεν θα ονειρευόταν καν όπως στον περίφημο ημιτελικό του 1970 με την κίνησή του. Ή το γκολ που έβαλε στον τελικό του 1958 όταν ήταν 17 χρονών με το τρομερό του… χτύπημα προς στα δίχτυα.

Η εικόνα του πανηγυρισμού του με τη γροθιά ψηλά στον αέρα ήταν μία από τις πιο δυνατές εικόνες στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Για την ακρίβεια επειδή η τηλεόραση ήταν ακόμα σε νηπιακό στάδιο είδαμε μόνο κάποιες στιγμές και το τι μπορούσε να κάνει.

Ο Βασιλιάς ανέβηκε στον θρόνο του με χαμόγελο στο πρόσωπό του. Το ποδόσφαιρο μπορεί να γίνει σκληρό στις μέρες μας και ο Πελέ το βίωσε αυτό με τη σκληρή θεραπεία που του γινόταν. Όμως πάντα ήταν ένα υπόδειγμα αθλητή και ανθρώπου που τον σέβονταν όλοι και φυσικά οι αντίπαλοί του.

Είχα το μοναδικό και τεράστιο προνόμιο να τον συναντήσω σε αρκετές περιπτώσεις. Το 2016 ως πρόεδρος της FIFA ήμασταν δίπλα δίπλα στην πρεμιέρα της ταινίας για εκείνον. Μου θύμισε τη στιγμή που είχαν καθήσει δίπλα στον πατέρα μου το 1981 όταν μου έφερε να δω την ‘Απόδραση των έντεκα’ όπου ο Πελέ ήταν δίπλα στον Σταλόνε και σε άλλους διάσημους ηθοποιούς.

Ήμουν 11 ετών όταν ο πατέρας μου μου είπε πόσο μεγάλος παίκτης ήταν ο Πελέ. Το φανταστικό γκολ που έβαλε σε αυτήν την ταινία ήταν απλά ένα δείγμα των απίστευτων προσόντων του.

Οι στιγμές που έχω περάσει μαζί του θα μείνουν για πάντα στη μνήμη μου και την καρδιά μου. Ο Πελέ ήταν μία παρουσία που σε τραβούσε σαν μαγνήτης. Όταν ήσουν μαζί του ο υπόλοιπος κόσμος σταματούσε.

Η ζωή του είχε να κάνει περισσότερο με το ποδόσφαιρο. Όταν άλλαζε απόψεις το έκανε πιο πολύ για το καλό της Βραζιλίας, της Λατινικής Αμερικής και του κόσμου. Η κληρονομιά του δεν μετριέται με λόγια. Είναι αδύνατον να συμβεί αυτό. Στην οικογένειά του, στους φίλους του, στη βραζιλιάνικη Ομοσπονδία, τη Βραζιλία και σε όλους τους φανς του ποδοσφαίρου που τον αγαπούσαν τόσο εκφράζω τη θλίψη μου και τα ειλικρινή μου συλληπητήριά μου. Σήμερα όλοι θρηνούμε την απώλεια του αγαπητού μας Πελέ. Την απώλεια της φυσικής του παρουσίας όμως ο Πελέ έχει ήδη πετύχει την αθανασία εδώ και πολύ καιρό. Είναι αθάνατος. Θα είναι μαζί μας για πάντα. Σε όλη την αιωνιότητα».